Welkom op de website van de Wilma Huisman Nursery School

 

Stichting Steunfonds Gambia

 

 

Steeds meer mensen ontdekken Gambia als vakantieland. Prachtige temperaturen, zon, zee, strand, de meest luxueuze resorts en vriendelijke mensen. Kortom: vakantie.

Wanneer je de moeite neemt eens weg te gaan van de kust, ontdek je een heel ander Gambia. Dit is wat wij hebben gedaan en zo hebben we een klein stukje ECHT Gambia leren kennen.

 

Familie

Onze taxichauffeur annex gids Ebraham (over hem later meer), nam ons mee naar Sotokoi, een plaatsje in Noord Gambia, in de omgeving van Banjul. Sotokoi is een klein boerendorp gelegen in the middle of nowhere. Er is geen elektra en geen stromend water.

Wel hebben ze er een schooltje. dit schooltje is gebouwd in Tintinto. Tintinto staat voor een stuk grond ter grootte van een voetbalveld en deze grond is eigendom van de gouvernement. Tintinto is vernoemd naar de baba boa boom welke op de plaats van het oude schooltje stond.

 

Deze bomen zijn erg belangrijk voor de bevolking. Van de inhoud van de vruchten van deze boom wordt een poeder gemaakt welke opgelost in water, werkt als een medicijn tegen maag- en darmklachten.

Het oude schooltje bestaat uit slechts 1 klas. In deze klas zitten gemiddeld 40 kinderen, terwijl er 65 kinderen tussen de 2 en de 8 jaar in het dorp wonen. Dat niet alle kinderen naar school kunnen komt omdat niet alle ouders het lesgeld van 0,50 per maand kunnen betalen. Dit lesgeld is voor de leraar en is exclusief schoolmateriaal.

 

 

Oude schooltje buiten

 

       Oude schooltje buitenkant                           Oude schooltje van binnen

 

 De vrouwen werken overdag op het land. Een aantal moeders en oma's blijven thuis om op de kinderen van de familie passen en huishoudelijk werk verrichten als wassen en koken. KeukenBij de enige waterpomp in het dorp staan overdag 2 vrouwen water te pompen voor de inwoners maar ook om het vee van drinkwater te voorzien.

 

 

Kijkje in de keuken

 

 

Bovenstaande geeft weer, hoe wij Sotokoi hebben ontmoet. Onlangs verscheen onderstaand krantenartikel en via deze website willen wij u laten zien hoe de route daar naar toe is geweest.

Newspaper