Gambia nieuws september 2019

 

(klik op de foto's voor vergroting)

  

GAMBIA NIEUWS SEPT. 2019

Wat een gedoe allemaal …

De school is eindelijk begonnen op maandag  23 september. Deze late datum kwam vooral door de vele regenbuien waardoor de wegen onbegaanbaar waren.

 

   

 

Lees verder de brief d.d24-09-2019

 

Nederlands : Reactie besluit ministerie onderwijs.   Nederland Wijchen 24-09-2019                         

Beste Badjie,

Gisteren heb ik het besluit van het Ministerie gehoord, van Shakiru per telefoon .

Zijnde : De onderwijzeressen  kunnen op de school blijven en worden door het ministerie betaald.

Gefeliciteerd allemaal . Wat een goed nieuws …… Ik ben zo blij voor hun . Zo blijven ze in het dorp en houden hun vaste inkomen en hoeven niet nog eerst 2 jaar naar school.

Ik dank  deze verdiensten door grote inzet van : Mr omar Bah, Mr.Badjie, de schoolcommissie en Mr. Shakiru. Alle lof voor hun…

Ik was zeer verrast met dit nieuws vooral omdat ik het bericht kreeg op 1 september dat de onderwijzeressen niet toegelaten werden op de universiteit voor verdere bijscholing voor hun onderwijzers diploma.  Terwijl de afspraak was met het ministerie “als hun 3 onderwijzers leverden zouden wij 3 onderwijzers sponsoren om in 2 jaar hun diploma te halen. Ik snap nu waarom zij niet toegelaten werden….. Gewoon omdat het ministerie geen gecertificeerde onderwijzers konden leveren zoals ook de vorige jaren. Ik ben blij dat ze nu over stag zijn gegaan en de huidige 3 onderwijzeressen in dienst nemen en ook hun salaris uit betalen .

Wij moeten nu eerst afwachten of dit allemaal naar afspraak gaat gebeuren.

Wij moeten ook onze afspraak na komen …. En dat betekent dat wij 3 dames sponsoren om hun opleiding te doen als onderwijzeres ,zodat er meer onderwijzers komen.

Wij moeten nu kijken in het dorp , wie er op de secundaire school  zit en door wil leren voor onderwijzer/es . ( zo houden wij de inkomsten van hun in het dorp ).

Als die gevonden zijn, dan graag  naam, foto en e mail adres van hun. Hopelijk hoor ik dit zo spoedig mogelijk.

 

Ontslag geld.

 

Wij hadden een afspraak , als het ministerie  onderwijzers leverden, dan moesten wij 3 onderwijzeressen ontslaan , wat betekent dat wij dan 3 maanden salaris uit moeten betalen. Anngezien wij totaal geen zekerheid van het ministerie hadden konden wij dat niet doen aan het einde van het schooljaar . ( dit was vorig jaar ook al zo ) dus hebben wij tijdens de vakantie periode alles netjes uit/ door  betaald .

Wat er nu is gebeurd is dat wij een reorganisatie hebben. De onderwijzeressen behouden hun baan op dezelfde plaats, alleen hun salaris wordt nu betaald door het ministerie.

Dit is geen ontslag en ook geen ontslag geld.

 

Verder: betalingen en onkosten

1.    Het is nu afwachten of het ministerie de afspraken netjes na komen  en niet met nog meer eisen komen.

2.    Mr. Badjie blijft minimaal in dienst tot 1 jan. 2020. ( zo nodig langer)

3.    Wij betalen hem en ook de schoonmaakster en de watchman.

4.    Tevens kosten / onkosten voor onderhoud van het gehele schoolplan.

5.    Mr. Omar Bah ontvangt maandelijks zijn benzinegeld ( naar de bank ) en ontvangt  1 keer per jaar 5000 dallasie oftewel € 100.-

6.    Shakiru ontvangt € 100. Per maand. Dit wordt rechtstreeks door mij betaald, middels donatie aan de stichting en via de stichting aan hem.

7.    Als dit alles goed gaat kunnen wij de speeltuin weer uitbreiden.

 

Met vriendelijke groet

Wilma Huisman

 

Vervolg d.d. 2 okt 2019

Naar aanleiding deze brief weer veel  telefoontjes. Dit vooral om het feit dat de onderwijzeressen, schoolcommissie Omar en Badjie, vonden dat ik de onderwijzeressen wel 3 maand salaris extra moest betalen en dit terwijl ze geen ontslag hebben. Ik begrijp dat ze graag extra geld willen ontvangen, maar het is niet en en .Toen ik dit voor de zoveelste keer uitgelegd had en hun dat niet wilden begrijpen heb ik gezegd, dat wanneer dit wel aan hun uitbetaald zou worden….. Ik stop dan met alles. Zij kunnen niet beslissen over mijn bankrekening in Gambia. Het geld is via donatie van sponsors voor de kinderen en niet om extra cadeautjes weg te geven. Het doel is dat de kinderen gratis naar school kunnen.

Het was toen snel duidelijk. De onderwijzeressen worden nog betaald tot en met september en verder gaat het over naar het ministerie.

 

Aangezien mr Badjie de bloemen verdient en een zeer goede hoofdonderwijzer is, hebben we besloten dat hij zijn vaste baan aan de school behoudt. Hij is een goede organisator.

Ik heb hem nu gevraagd om de lijst van de kinderen door te sturen zodat ik deze ook op de website kan plaatsen en om naar onderwijzer/essen te zoeken voor een opleiding aan de universiteit.

Dit is de afspraak die wij met het ministerie hebben en die moeten wij wel naar komen.

 

Sponsors.

Inmiddels hebben zich 2 aspirant sponsors aangemeld om de opleiding van een onderwijzeres naar de universiteit te betalen en hun te volgen.

U zult zich afvragen ??? heb je dan nog sponsorgeld voor de kinderen nodig ???

Dat weten wij pas volgend jaar. ( wanneer iedereen zijn afspraken is na gekomen in Gambia )

 

Mijn gezondheid.

Ik had nog steeds wel hoop op betere tijden, maar ik ben er nu van overtuigd, dat het mij niet meer gaat lukken om naar Gambia te gaan. Vandaar ook het besluit dat de hoofdleraar Badjie en Shakiru in dienst blijven, omdat ik de controles in Gambia zelf niet meer kan uitvoeren. ( dit zijn wel 2 salarissen extra )

Voor het geval dat er iets met mij gebeurd ……?????

In Nederland heb ik aan mijn testamentair executeur, reeds een volmacht gegeven van de bank Stichting Sotokoi in Nederland en om het stokje over te nemen. Zij is al meer dan 10 jaar donateur van de school en heeft ook de school bezocht en kennis gemaakt met de onderwijzeressen en alle mensen die in Gambia betrokken zijn bij de school.

Dit was het dan weer.

 

Met dank voor Uw hulp van afgelopen schooljaar.

 

Dank aan Tonny Nagtegaal die dit voor mij op de website gaat plaatsen

 

 

Liefs mama Gambia en de KIds

5 oktober 2019

 

En dan heb je net de brief klaar voor de website ,krijg ik een bericht van de hoofdleraar dat de onderwijzeressen eerst moeten solliciteren. En dit terwijl ze al aangenomen waren…..

 

Tevens wordt er nog geen salaris uitbetaald door hun en anders moeten we de school maar sluiten.

 

Dit is echt Gambia op zijn best…….

Dat wordt begin oktober voordat hun alle papieren ingeleverd hebben en die niet voldoende waren om naar de universiteit te gaan.

Hopelijk mogen ze een praktijk examen doen  om zo toch nog hun certificaat te krijgen .

Ik zal blij zijn als dit , dit jaar nog lukt….. Het is Gambia

 

       

 

 

<--Terug naar nieuws-->