Nieuws september 2009

 

Even 1 weekje in Gambia geweest om het nodige recht te zetten (het lijkt wel of ik er 1 maand ben geweest).

 

Ebraham en Faxcy, ooit samen de beste vrienden, (toen nog wonende in het riool met alle armoe van dien )konden nu samen niet onder een dak wonen.

 

Dit had een groot drama kunnen worden, maar gelukkig heeft Ebraham nu weer zijn eigen kamer van voor die tijd terug, waar hij wel gelukkig was (ik bespaar jullie de details, want dan kan ik een boek schrijven.)

Het gevolg was, dat ik in die week elke dag met of de een of de ander op pad ben gegaan, zodat ze niet met elkaar geconfronteerd werden.

 

Intussen tijd is het Freetown kind weer met malaria besmet en heb ik weer voor de nodige injecties gezorgd. Hij woont in een hok, maar kan de huur niet betalen en heeft daarom zijn bed af moeten geven.

De ramen tegen de muskietos zijn kapot. Het zou dus mooi zijn als hij op de slaapkamer van Ebraham zou kunnen wonen, maar Faxcy is zo overspannen van die 5 maanden strijd, dat hij dit niet aandurft. Hij heeft  nu zijn zoontje van 3 opgehaald ( = 2 dagen reizen) en gaat deze maand proberen om voor hem alleen te zorgen.

I.v.m  sms-problemen naar Gambia heb ik hem gebeld en hij klonk heel blij en gelukkig. Hopelijk komt hij weer in zijn positieve energie en krijgt weer inspiratie om te schilderen en wie weet komt het nog ooit weer eens goed met zijn ex……. Zodat het gezin weer verenigd kan worden. Hij wil er nog niets over horen, want het was zijn grote liefde, die weg gegaan is voor rijkdom (waarvan ik zeg uit armoe en vervolgens daar ook in misbruikt en in de steek gelaten is). Ik zeg dan oké , waar haat zit is ook liefde…… dus dit zal de toekomst wel verder uitmaken.

 

Wij zijn nog wel even in het “riool” de oude vrienden op wezen zoeken en heb daar T shirts uitgedeeld van Luxor drukkerij, uit Nijmegen (sponsorkleding voor gasten, tijdens de inkomst van de 4 daagse).

 

 

School

 

Maandag op de school geweest. Ondanks de vakantie waren de meeste kinderen aanwezig.

Ik heb de cheque overhandigd en de tekeningen van de Okkernootjes uit Zetten uitgedeeld.

 

 

 

 

 

 

 

(Foto's van de Okkernootjes in actie onderaan de pagina.)

 

Er zijn nu 6 schommels, 2 glijbanen , 2 wip waps en een draaitafel met stoeltjes. Ik had gevraagd om te wachten met plaatsen totdat ik daar was, maar ze hadden het weer op hun eigenwijze Gambia manier gedaan. De wip waps te hoog voor de kleintjes, de schommels in de 1e loop naar de speelplaats (hier lopen de kinderen tegen aan, als ze naar de andere toestellen willen gaan).

Dus dat wordt inkorten en verplaatsen……..

 

De kinderen zijn heel blij en gelukkig, want dit is voor hun zo’n grote ongekende  luxe. Wij gaan nu nog een betonplaats maken voor tennis softbal en andere bal en hinkelspelletjes en er wordt een kinder voetbalveld aangelegd. Het grote voetbalveld is nu verplaatst naar een andere plek in het dorp, omdat het niet binnen de muren paste , omdat er ook officiële wedstrijden gespeeld worden. De watertap blijft bereikbaar voor de dorpelingen, via een loopdeur, die ‘s avonds door de buurman afgesloten wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinderen Wim en Wilma

Ook hun hebben wij bezocht. zie foto, maar het is wel een heel vreemd gevoel, dat er 3 vrouwen van die ene man, met alle kinderen in een huis wonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Regenperiode

Ik had dit vorig jaar al meegemaakt, maar toen waren het heftige buien, vooral ‘s avonds. Nu was het een grijs regengordijn, 2 dagen lang viel het er met bakken uit. De straten waren gewoon een groot zwembad. Dus allemaal moeilijk zoeken en je kunt de gaten niet in de wegen zien. Vanwege de ramadan, zijn de mensen moe en chagrijnig.

Ik was zoekende naar andere woonruimte in de omgeving van Kololie. Hier wonen meer Nederlanders permanent en dan krijg je ook andere kontakten, want waar ik nu woon komen alleen maar toeristen voor 1 of 2 weekjes op vakantie in het hoogseizoen. Kololie heeft ook meer te bieden.

Daar gaan we dan maar mee verder als ik de 16e okt. daar ben . Voorlopig zit ik dus nog in Cape Point.

 

Opstarten zaakjes zoals vernoemd in augustus

Aan de ene kant is alles heel gemakkelijk, je kunt zomaar gaan bouwen of iets beginnen, maar als het zover is, staan ze er wel met hun briefjes (die je dan achteraf  toch nodig hebt, of niet …..) wat inhoudt steeds vet dokken. Ik weet nu zoveel.. dat je eigenlijk altijd een advocaat nodig hebt, als je iets wilt ondernemen en dat kost ook vet geld.

 

Nissan X-Trail          

                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag is de auto opgehaald voor transport naar Gambia. De auto is mooi bestickert , door:

 Jorrit Janssen  F-Fourteen , communication en graphic desing  (ontwerp)

En Charo multifunctioneel reclame bedrijf te Wijchen (levering)

De auto is helemaal volgestouwd, met allerlei spullen, zoals schildermateriaal voor Faxcy en kleding uit de winkel van Bep en Cor = Tip-Top Druten.

Vervolgens is alles in de auto met stalen kabels en sloten aan elkaar gemaakt. Ik ben heel benieuwd of alles er nog in zit. De boot komt de 25e oktober aan, dus dat wordt slapen op de kade.

Wordt vervolgd in oktober.

 

 

De Okkernootjes uit Zetten in actie.

Met liefst een opbrengst van  € 4287,50

Het werk wat ze allemaal met veel plezier en enthousiasme  hebben gedaan.

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

 

<--Terug naar nieuws-->