Het project

 

 

De nieuwe school heeft een oppervlakte van 12 x 25 meter en is ingedeeld in een entree,

3 klaslokalen en een archief. Daarnaast is er een meisjes- en jongenstoilet.

De eerste steen voor de nieuwe school is gelegd op 12 januari 2007 door mijn broer Wim.

Alle stenen zijn door de bewoners zelf gemaakt en gebakken en ook de muren tot aan plafondhoogte is door hen zelf opgetrokken in hun vrije tijd. Het overige is uitbesteed.

 

 

 

Er wordt nog gewerkt aan een waterput welke veilig is voor kinderen zodat ze zelf gemakkelijk water kunnen pompen, hun handen kunnen wassen en de toiletten doorspoelen.

 

 

 

 

De tafels en bankjes hebben wij daar laten maken.Wij konden een container vol met schoolbanken etc. krijgen maar het verschepen naar Gambia ad. € 4.000 was duurder dan ze daar te laten maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schoolkleding

 

Daarnaast hebben wij schoolkleding laten maken. Dit hebben we gedaan in de kleuren van de Nijmeegse 4-daagse, oranje-groen, onder het motto: You'll never walk alone. We hebben gekozen voor universele schoolkleding om geen onderscheid tussen de kinderen te krijgen (de een gaat naar school als een prinsesje terwijl de ander als een schoffie in vieze en versleten kleding moet gaan).

 

 

 

Hoe verlopen de kontakten

De kontakten verlopen via e-mail en bezoeken (noem het werkvakanties).

Het e-mail contact is zeer frequent: minimaal 2x per week. Mijn contactpersoon in Gambia is Ebraham Jammeh. Ebraham is in het dagelijks leven gids en taxichauffeur.

2e contactpersoon is de Chief van het dorp en de 3e contactpersoon is Omar, aannemer in het dorp. Ebraham en Omar hebben het gehele project op vrijwillige basis gecoördineerd.

 

Kosten en begroting

De begroting bij het laten bouwen van een nieuwe school zou uitkomen op

€ 15.000. Doordat de bevolking een groot deel van de werkzaamheden zelf heeft uitgevoerd is de begroting uitgekomen op € 8.000 exclusief toiletten en watertap. Voor deze begroting werd ik al gewaarschuwd door mensen die daar een huis hadden laten bouwen (lees: huis half af en geld op). Momenteel zitten we op een kostenpost van € 25.000 dus je begrijpt dat ik erg blij ben met de opbrengsten van verschillende akties van ongeveer € 5.000 (lees hierover meer onder het menu Donaties) en we zijn er nog niet.

 

Er staat ons nog het nodige te doen. Om te beginnen moet er nog een beveiliging komen door middel van een muur. Dit is daar verplicht. In de steden gebeurt dit met muren (als daar het geld voor is), anders door middel van oude golfplaten en takken. Maar goed, dit terrein is zoals gezegd ter grootte van een voetbalveld dus het wordt een langzaam-aan-aktie.

Langs de muur van de buurman moet nog een straat gemaakt worden.

 

Deze is al gedoopt tot Wilma Avenue

Op dit moment voldoen wij in ieder geval aan alle gesteld eisen van Onderwijs uit 2000. Ik heb van deze eisen een brief gezien. Voldoe je hier niet aan, zal de school afgebroken moeten worden.