OPENING SCHOOL

 

Op 12 februari 2008 is de nieuwe school officieel geopend!

Ik ben zelf een week daarvoor al naar Gambia vertrokken om de laatste dingen te regelen zoals het opruimen van het bouwafval rond de school en de afhandelingen voor de watertap. Verder moesten de spullen uit het archief en wat we nu hadden meegenomen, gesorteerd worden. We hebben pakketjes met schoolbenodigdheden voor de kinderen gemaakt en er moesten drankjes en snoep worden ingekocht en de school werd versierd voor de opening.

 

Voor de inwoners van Sotokoi, die allen op hun eigen wijze hebben meegewerkt aan het project, vonden we een cadeau ook op zijn plaats. Iedere dag rond 5 uur wordt in het dorp gevoetbald, dit is ook het enige vertier in het dorp. Dit wordt gedaan tussen 2 x 2 stokken wat als doelen dient. Een dag voor de opening van de school hebben we 2 voetbaldoelen met netten geplaatst en er een nieuwe voetbal bij gedaan. Hier werd gelijk al dankbaar gebruik van gemaakt middels een openingswedstrijd!

 

 

Op de dag van de opening kwamen we rond 11.00 uur met een (te) zwaar beladen auto (door de koelboxen met ijs om de drankjes koel te houden, in het dorp is immers geen elektra) aan in het dorp.

 

De vrouwen zaten in een kring te trommelen op een kleine trommel, een wasteil en een stalen kom. Allen zaten te zingen of te dansen, er werd gelachen en iedereen keek blij.

Wij waren met een groep van 10 Nederlanders en 2 journalisten van The Point Paper (het artikel is te lezen op de homepage). In eerste instantie zouden ook de Gouvernement en de TV aanwezig zijn maar de dorps-chief wilde het liever in eigen kring houden. Hij wilde zelfs de journalisten er eigenlijk niet bij hebben

 

Intussen werden de kinderen op het voetbalveld bezig gehouden met spelletjes.

 

 

Toen het officiŽle gedeelte begon, kwamen ze in rijen naar de school en zongen liedjes en vertelden gedichten. Vervolgens volgden er verschillende lovende speeches en werd Ebraham op de nek genomen waarna wij hem het 'Lang zal hij leven' hebben toegezongen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen met Ebraham heb ik het lint door geknipt waarna de klassen officieel open gingen.

 

Voor ieder kind lag er op zijn of haar tafeltje een mapje met een schoudertasje, hun foto, een schooletuitje met alle basisspullen en een knuffel met een pop of een auto (Annette, nog bedankt voor je hulp!).

 

Wilma, Modou (onderwijzer) en Annette...even uitpuffen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kinderen waren er zo verlegen mee dat ze het eerst niet eens durfden aan te raken. Pas toen we alles in de schoudertasjes hadden gedaan en om hun schoudertjes hadden gehangen, kwam de dankbaarheid en blijdschap!

 

De watertap (gedoneerd door cafe Anneke te Wijchen) is een welkom geschenk. Het water is getest en het is super goed drinkwater dus de dorpelingen komen nu het drinkwater daar halen.

 

Foto onder: watertap met dank aan Cafť Anneke Wijchen

Bij de toiletten moeten de leidingen en een bak nog geplaatst worden. Er durft nog niemand gebruik te maken van de toiletten. Ze zijn toiletten niet gewend en de behoeften werd (wordt?) nog steevast achter het toilet, de school of in de bosjes gedaan. Ik heb dan ook echt de kriebels om daar een week in de school mee te draaien en ze meer hygiŽne en netheid bij te brengen (Edit: op 4 april 2008 vertrek ik weer naar Gambia met dit doel).

Foto onder: toiletten met dank aan de aktie uit Winssen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vele voorbereidingen en hard werken is een feest(je) op zijn plaats!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intussen zijn er weer 5 kinderen bijgekomen en heb ik de opdracht gegeven om ook voor het 3e klaslokaal bankjes en tafels te laten maken en schoolkleding voor de nieuwkomers. We zitten hiermee nu op 83 kinderen!