Gambia website nieuws oktober 2012

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

 

Gambia nieuws

Na een hele voorspoedige vlucht van 6 uur ( met een late vlucht van 17.15 vertrek) was ik om 23.00 uur in het hotel. Zondermeer een aanrader. Alles ging snel met de koffers en transfer met de travelpoort bus werden we als 1e afgezet in het hotel.( Hierdoor mis je geen nachtrust)

Nog snel even naar de bar, want ik was zeer benieuwd wie er allemaal nog werkten. Het seizoen moest echter nog opgestart worden, dus de helft van het personeel is net begonnen. Daarna nog even naar de buurman Eddie’s bar en daar was het gezellig en mooi verder ingericht. Ook is daarnaast een restaurantje gekomen. Dit is van Berend van Bini’s Bar, alhoewel nog met een kleine kaart. Ik heb meteen de bitterballen getest en na 2 wijntjes lag ik om 1.30 uur in bed. s’ Morgens werd ik om 7.00 uur ( is 9.00 uur NL tijd) fit wakker en na 1 uurtje kon ik weer aardig in de benen komen en dat zonder pijn. Deze rijkdom is onvoorstelbaar voor mij. Als ik thuis ben ,heb ik om 10.00 uur nog zoveel spierverslapping, dat ik niet kan praten zonder dat ik op mijn tong bijt en ben blij als ik om 11.00 uur weer een beetje kan lopen. Ik was net terug van het ontbijt stond het 1e bezoek al aan mijn deur, terwijl ik met Cherno goed had afgesproken… ik bel je wel als ik geïnstalleerd ben. ( Ik wilde vooral de 1e dag rustig aan doen). Oke.. dan dat maar eerst.  Je verwacht dan dat hij de printer ( die hij kan gebruiken als ik niet in Gambia ben) meteen meebrengt. Niet dus….. Heb hem geld meegegeven, om de gamtel stick te upgraden, omdat internet van het hotel te zwak was.  In tussentijd was ook Bax gearriveerd. Ik had op zijn verzoek bedrijfskleding meegebracht ( als ober). Dit waren de 1x gedragen  smoking blouse en broek van Jorrit. ( wellicht wat overdrest dacht ik…) maar hij was er super blij mee. De volgende dag zag ik dat de obers in Sunswing er ook in liepen. Kleding van Mia heb ik aan de poolboy “modou “gegeven en “het clowntje” was er ook heel blij mee.

 

 

Na een week trainen voor spieropbouw, (was erg afzien )kan ik nu als vergelijking, een rondje centrum wijchen lopen.  S avonds ben ik echter helemaal afgepeigerd en lig op tijd in bed. Als ik nu pijn heb is dat , omdat ik teveel getraind heb. maar verder ben ik bijna zonder pijn.

maandag een rustdag ingelast en dinsdag naar de school

 

SCHOOL.

Ik was erg benieuwd , hoe de school eruit zou zien betreffende vochtdoorslag van het regenseizoen .Vorig jaar was ik in Sun Swing toen ze net de laatste hand aan het leggen waren voor het afschilderen. Alles wat er toen zo prachtig uitzag, was nu allemaal zwart en goor en ze waren nu weer alles opnieuw aan het schilderen. Ik zei  …kan dat niet met de hoge stuk spuit afgespoten worden, maar ze vertelden dat je dan de stuc van de muren spoot. Berend vertelde dat bij hem thuis het behang incl. het stucwerk naar beneden was gekomen.

De verrassing was groot op de school.. alles zag er spik en span uit en iedereen was blij, dat wij tijdens het afsmeren SILKY in sterke cement hadden gebruikt.

De govermentcontrole schoolinspectie was daar zeer verbaasd over. Hij had net 120 scholen gesloten, die niet aan de eisen voldeden. Toen hij kwam waren ze net de klaslokalen aan het vegen. Dat is niet alleen stof van de cementvloer, maar ook veel zand van buitenaf en dat is erg ongezond.

De vloeren hoeven er gelukkig niet uit, zoals eerder gemeld werd. ( zou de 3e keer worden)Ze moeten alleen gecoat worden. Deze coating was onder de veranda voor 2 jaar terug gebeurd en dat zit nog goed op. Volgende eis was dat er een toiletgebouwtje bij moest komen, zodat er een gebouwtje was voor de meisjes en de leraressen en een gebouwtje met een toilet voor de leraar en een toilet voor de jongens. Volgens de inspectie konden de kinderen niet zien wat voor de meisjes en wat voor de jongens was. Ik  heb gezegd dan schilder je op een deur een meisje en op de andere een jongetje. (ik vertelde hen dat ik zeker wist dat de inspecteur thuis gewoon een gaatje in de grond piest.)

het kantoor van de leraar voldeed ook niet aan de eisen. Daar moesten mooie meubels in komen ( er staan nu 2e hands tafel en stoelen in) hij vond het echter een opslag ruimte, terwijl alle opslag keurig afgesloten in de ruimte er achter  ligt. Boven zijn kantoordeur staat Wim S en Wim H. ik heb opdracht gegeven om dat weg te schilderen en dan er Office op te zetten.

Ook het onderwijzend personeel moesten een extra cursus volgen. Dat gaan we dus niet sponsoren. Vooral de dames zijn er ieder jaar weer nieuwe die voor de klas staan en dan kun je aan de gang blijven. En als ik voor de hoofdleraar die extra cursus ga betalen, zijn ze bang dat hij vertrekt naar een private school. Buiten dat ,ze krijgen het hele jaar doorbetaald en hoeven daar maar 40 weken 20 uur p.w. voor in de klas te staan, terwijl hun salaris net zo groot is als van bv een ober, die daar dan kei hard voor “moet”werken en vaak hun geld al kwijt zijn aan het vervoer van en naar hun werk en het dan moeten doen van de tips.

De inspecteur was zeer tevreden over de  watertap . Dit was perfect en daar was hij dan ook zeer tevreden over, omdat alle dorpelingen het “goede drinkwater”op de school mochten halen. ( nogmaals dank aan de sponsors van het Anneke aandelen cafe in Wijchen)

 

De speel plaats was weer een grote bende.

Opdracht gegeven om alle roest te verwijderen en opnieuw te laten schilderen. Het draaiwiel met stoeltjes was uit de grond gekomen en daar moet een grotere cement voet aan komen. Dit kan nog uit het potje van de schoolkinderen “de okkernootjes”uit Andelts  Zetten. Zij hebben daar heel hard voor gelopen om dat geld bij elkaar te krijgen. Nogmaals dank

 

 

Verder zijn alle uitgave van afgelopen jaar overlegd en uitgelegd en wij hebben  op de terugweg meteen Omar de hulp chef meegenomen naar de bank. Hij ging voor het personeel de salarissen ophalen voor 2 maanden, want a.s. vrijdag is het Tabasci. En dat is hier zo’’n beetje als bij ons… Kerst en Carnaval samen. Alle kinderen  krijgen nieuwe kleding. Als je veel  geld  hebt koop je een Ram, bij minder geld een schaap, dan wordt het een bok en dan een geit. ( koe of kip telt niet mee) Heb je dat geld niet dan krijg je een stukje van de buren of van je familie, maar iedereen eet die dag ( al is het misschien maar 1 keer per jaar ) een stukje vlees.

 

Kinderen.

Er zijn nu in totaal 25 nieuwe kinderen. Ik heb van hun foto’s gemaakt met de naam eronder. Deze staan op de lijst kinderen in het menu. Hier staat ook verder meer nieuws vermeld

Ze staan er wel allemaal met een schuw gezichtje op, want ook voor hun was het de 1e keer dat ze een blanke zagen. 2 kids huilden zelfs.

Er waren veel kinderen ziek ivm Malaria, dus ik heb maar 18 foto’s en de klassen waren ook niet vol. Ik kan dit dan altijd aan de zakken lolly;s zien Er zit in een zak 50 lolly’s en de 2e zak was zelfs niet leeg.

 

Er zitten momenteel zoveel malaria muggen waardoor mensen besmet geraakt zijn, dat ze in de lokale ziekenhuizen geen medicijnen meer hebben en de mensen naar Banjul moeten en de injecties daar duur moeten betalen.

 

Verder nieuws; dit is vooral voor de NL Gambia bezoekers

Ebraham woont vanaf febr. In Sweden bij zijn vriendin. Wij mailen regelmatig met elkaar en deze week vertelde hij mij, dat hij Vader wordt ( begin maart). Hij is erg gelukkig , rijdt in een dikke Volvo xc90, gaat naar school om zweeds te leren en elektronica, verder ook nog zijn rijbewijs om daar taxi te rijden.

Bij deze dus aan iedereen de groeten van hem

 

Sunbeach Hotel is sinds juli gesloten en hebben het personeel weggestuurd, zonder salaris van de laatste maanden. Ik trof Dembo ( is de ober die vorig jaar zijn dochtertje is overleden) op de strip van senegambia, Hij werkt daar in een nieuwe bar van zijn oom. Ik had hem beloofd om Maria uit te nodigen. Zij vertelde dat ze in (mijn hotel) Sun Swing had gesolliciteerd en zij kent hier ook veel mensen waar ze vroeger ooit mee samen heeft gewerkt.

Bij de receptie trof ik meteen de manager ( die zij ook kende, maar niet wist dat hij hier “de manager”was. Je begrijpt het al.. ik haar even goed gepromoot .

Maria moet voor haar zoon en de 2 kinderen van haar overleden zus zorgen. In de compound waar zij woont, hebben ze geld bij elkaar gelegd voor een vriezer. Zij maakt nu ijsjes die ze aan de kinderen verkoopt.

 

Bax heeft mij nog een keer huilend gebeld, dat zijn moeder die nacht was overleden, dus hij moest met spoed naar Brikama , omdat ze dezelfde dag uiterlijk voor 17.00 wordt begraven.daarna niets meer van hem gehoord.

 

Cherno heeft mij nog een keer bezocht, want hij vroeg of hij bij mij zijn internet dingen kon doen. Ik wilde geen nee zeggen, omdat hij ook altijd voor mij het internet gebeuren klaar maakt. Ik heb hem gevraagd dat te doen als ik aan het trainen was. Heb hem koffie en wat koekjes gegeven en daarna weggestuurd. Hij vroeg mij travelmoney…. And i say.. no way.. Hij kan zijn dingen veel goedkoper doen in het internet cafe en tenslotte had ik hem niet uitgenodigd.

 

Faxy had ik geld gegeven om voor mij een nieuwe relax stoel te kopen ( de oude mocht hij vorig jaar aan zijn moeder geven). Na 2 dagen , kwam hij met de oude stoel aanzetten, want hij kon geen andere vinden.. zei hij. !!!!! Oke.. geef  mij dan het geld maar terug, maar  Dat had hij niet, omdat hij dat aan zijn moeder had gegeven voor de tabasci ( terwijl hij zelf geen geld meer had om eten te kopen)of zijn restaurant op te starten.) Dus ik geloofde hem niet. Zondags mag hij altijd met zijn kinderen komen zwemmen en voetballen op het strand en trakteer ik op frites en ijs en ook betaal ik het schoolgeld voor Mustafa en Daddy. Ik heb alles gecanceld . de kinderen waren wel verdrietig maar heb hem gezegd dat hij uit moest leggen, dat het niet aan mij lag. De oudste begreep het wel. Gisteren belde hij, dat hij de helft van het geld had ( bij iemand geleend) maar ik heb gezegd ik wacht tot je mij alles in een keer terug betaald hebt.

Erg jammer dat je zo met mensen om moet gaan, maar anders leren ze het nooit.

 

Zo dit was het oktober nieuws dan en tot de volgende keer.

Groetjes en knuffs van de kids en mama gambia

Dank aan Tonny Nagtegaal, die deze gegevens op de website gaat plaatsen

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met dank aan iedereen ,die mij hier gesteund heeft en natuurlijk ook namens de kids van Sotokoi en Tonny Nagtegaal , die dit bericht voor mij op de website gaat plaatsen.

Mama gambia  05-11-2012

 

 

<--Terug naar nieuws-->