Gambia nieuws november 2017

 

(klik op de foto's voor vergroting)

  

GAMBIA NIEUWS

 

Ik ben nu 10 dagen hier en het warme weer begint te wennen overdag meer dan 32 graden.

Is fijn als je vakantie hebt en je regelmatig de zee in kunt duiken of zwembad , maar niet als je overdag je gewone dingen moet doen.

Zoals ik al eerder melde toen ik hier aan kwam was het een zooitje en mijn werkster was ziek. En dan ga jezelf aan de slag zo goed en kwaad als het kan, maar dat is natuurlijk stom van mij want dat moet ik later bezuren.

Gelukkig nu een nieuwe poets maar zij spreekt alleen Frans en Wolof en dat kan ik dus niet. Dus dat is voor mij met handen en voeten praten met een paar woordjes Engels die zij kent…. Lach u u …

 

Shakiru probeert voor mij te vertalen maar hij vindt het moeilijk om te delegeren … schiet lekker op….

Gisteren is het hoofd van het dorp hier geweest met een Nederlandse vrouw die dicht bij de school woont en ook veel werk in Gambia doet. Zij was ook opzoek naar sponsors, maar dan moet ze niet bij mij zijn . We hebben wel veel ideeën uit kunnen wisselen.

Omar vroeg of er een huisje gebouwd kon worden op het schoolplein voor de Watchman ???? zodat er nachts ook bewaking is ….

 

We moesten allen lachen … Het is een oud tenger mannetje .. als je hard blaast valt hij om … en die zou dan dieven tegen moeten houden die er nog nooit geweest zijn ??? en daar in een mum van tijd met heel de familie woont ???  no way…

De mensen in het dorp letten allemaal op de school . Zij hebben die zelf gebouwd en zijn er erg trots en zuinig op.

 

De poort gaat open om 7 uur morgens en avonds om 7 uur dicht en in die tijd kunnen de dorpelingen gebruik maken van de waterpomp omdat het heel goed drinkwater is. Er moet wel het nodige aan de pomp vervangen worden. Ik heb opdracht gegeven om daar een offerte van aan te vragen.

 

Ook heb ik de lijst van de leerlingen door gekregen. Totaal dit jaar 121 kids. Er zouden 5 stoelen en een tafel bij moeten komen.

Ook dat is niet nodig. Voor 2 jaar terug hadden we 125 kinderen en toen kon ook iedereen zitten.

Dat is zo leuk als ik lolly’s uitdeel. Als er in een zak 50 lolly’s zitten, weet ik precies hoeveel kinderen er die dag op school waren  ….en houdt er altijd meer dan 10 over….

Ik heb de lijst van de kinderen aangeleverd gekregen per klaslokaal.

Ik heb geprobeerd om eerst de kinderen die al bij een sponsor stonden om die aan te passen , maar dat werd een puinhoop ik kwam er niet meer uit en dan al die moeilijke namen ….. Je moet 3 keer kijken om het goed over te schrijven. Ik heb nu alles gewist en per level alles opnieuw ingebracht  en nog heb ik er 1 teveel in staan en weet niet wie. Na een uur zoeken ben ik er mee gestopt. Ben er klaar mee.

Ik probeer a.s. vrijdag de school te bezoeken en kan dan foto’s maken en zal deze dan later opsturen.

 

Dan gaat ook deze brief weer naar Tonny Nagtegaal die alles voor mij op de website plaatst.

 

Verder heb ik contact gehad met het Nederlandse consulaat en Henriette gaat een afspraak voor mij regelen met het hoofd van ministerie van onderwijs. Ik heb gehoord dat de leraren betaald worden door hun. Dit zou mooi zijn dan kunnen wij meer geld uitgeven aan lesmateriaal om nog beter onderwijs te creëren.

 

Wordt vervolgd.             

 

 

                     

 

 

Met dank aan Tonny Nagtegaal die dit weer op de website gaat plaatsen 

Mama gambia en de kids

 

 

 

<--Terug naar nieuws-->