Gambia nieuws november 2015

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

  

GAMBIA NIEUWS

 

Inmiddels  ben ik 4 weken hier.

4 weken met heel veel veranderingen.

1e ervaring.

Als je iets koopt waar en wat dan ook,  wordt  dit altijd in een zwart plastic tasje verpakt en die verpakking ligt vervolgens langs de straat als zwerfvuil .

Dat is vanaf nu niet meer mogelijk.. je kunt nu een linnen tasje kopen en anders wordt het gewoon in je blote hand gestopt . Ook de vis op de markt .

Hilarisch om te zien, maar het werkt wel. De straten worden steeds schoner. Nu ligt er nog alleen papier en is er 2x in de maand een cleaning day op zaterdag ,van 's morgens 8 tot 1 uur en mag er geen auto op de weg rijden.

Fijn te zien dat de kinderen op de school dit al 5 jaar niet meer doen en alle papiertjes in de prullenbak gooien. Nu de ouders nog want die gooien alles nog op de grond . Ook tijdens het koken, alle groenten afval wordt op de grond gegooid om het later weer allemaal op te vegen . Dit gebeurd zowel binnen als buiten hun huis ,alleen op de straat blijft alles liggen.

 

School

Diverse keren daar geweest , maar verder nog niets uitgedeeld. 20 dozen met kleding uit de container zijn terecht , maar vraag niet hoe. Van tevoren alles netjes gesorteerd gewassen gestreken en op A 4 formaat ingepakt. En dan ontdek je een grote baggerzooi. Alles uit elkaar getrokken en verkreukt.

Ik ben dagen bezig geweest om  het weer een beetje in het gareel te krijgen in een warmte van een sauna met gevolg dat ik nu met mijn neus op de knieën loop en fysiotherapie nodig heb.

Bij mijn 1e bezoek.

Alle voorraad opgenomen. Ging erg snel er was bijna niets meer . Nieuwe lijst gemaakt voor de inkopen en alles weer netjes opgehangen aan de muren , Ik hoop dat ze voor € 250- er weer een jaar tegen kunnen

 

  

 

Bij mijn 2e bezoek

Vanaf Brummen heb ik via mijn zwager Theo Simmelink 35 t shirts gekregen .voor Gambia (Hun waren toe aan vernieuwing…… ) en dan ga je bedenken hoe je er hier weer een activiteit mee kunt organiseren. Naar veel informatie .. (er zijn hier geen mannenkoren .) Wel veel vrouwen die met diverse compounds muziek maken zingen en dansen  en de muziek is dan vaak op pannen en potten of een plastic bak. Sylvia zou ook komen met diverse vrienden, maar door autopech afwezig. Ik had 200 viscakjes besteld en 200 Wonja drankjes  totaal € 8.- ( waar heb je het over) Ook Djune mijn kleinkind en mijn zoon en schoondochter waren aanwezig en djune mocht de cakejes uitdelen . gezellig maar ik oen was aan het filmen en had de knop niet goed ingedrukt. En dat ik deed om nog meer sponsors te promoten om te doneren.

 

 

Daarna naar Omar gegaan en heb daar de kleding van Ageeth af gegeven waar ze heel blij mee waren, maar ook daar weer foto’s vergeten.  Als dank kreeg ik 2 maiskolven en pindas van eigen land.

Bij mijn 3e bezoek aan de school heb ik een vergadering georganiseerd om het probleem rond de schoolkleding transparant te krijgen.

Vorig jaar hadden we een afspraak gemaakt dat de ouders nu zelf het schooluniform moesten betalen +/-  € 2.50.Kleur: oranje groen ( you never walk along, Nijmeegse vierdaagse )

Dit is ook de kleur die geregistreerd is bij het goverment .

Op het moment dat ik in Nederland was kreeg ik een mailtje van de school, dat de ouders geen geld hadden om een uniform te kopen, maar dat de Engelse lady schoolkleding had gebracht, maar niet voor iedereen. Met de Engelse lady ga ik er vanuit dat dit de vrouw van Alwyn ( de hoofdsponsor is) . Ik heb daarop geantwoord “het gaat om de kinderen , dus ook voor de kinderen die geen uniform hebben moeten gewoon naar school komen. Verder zou  ik daar op terug komen als ik in Gambia ben.

Bij aankomst hebben alle kinderen prachtige uniforms met schoentjes en een extra sweater voor als het  te koud is in de ochtend .

Wij hebben nu 130 kinderen op de school zie lijst van de kids waarvan er velen nog een sponsor nodig hebben.

 

 

 

De hoofdonderwijzer had een mailtje gestuurd naar MR Alwyn, met foto’s daarbij, maar waar verdere inhoud aan mij onbekend was. Vervolgens kreeg ik een hele boze brief van Mr. Alwyn en dat hij ging stoppen met de donatie omdat de afspraken niet nagekomen worden.

Vervolgens afgelopen week een onaangekondigde confrontatie op de school aan gegaan , met de afgevaardigden van de Erasefoundation van Mr Alwyn.

Daar bleek dat de hoofdonderwijzer Modou , weer eens zelf  alles tegen de regels in aan het verzieken was. De uniformen zijn  van een Engelse school en de Engelse lady kent niemand alleen Modou en wil van haar  geen tel.no of e mail  geven.

We hebben nu al via internet veel info gevonden en Alwyn gaat deze week als hij in Engeland is dit verder onderzoeken. Het gebeurt vaker dit soort stunten .Mensen hebben de nodige relaties ,  Om charitatieve doelen te activeren en vervolgens zie je overal de foto’s opduiken van de zogenaamde “HUN”school en steken de rest in hun eigen zak.

Ook met de school commissie hebben we geadviseerd om Modou het ontslag te geven, gewoon omdat hij niet als Hoofdonderwijzer functioneert. Hij overtreed de afspraken en zet alles naar zijn eigen hand, om er zelf beter van te worden. Ik heb dit al vaker besproken, maar op de een of andere manier houden ze hem toch de hand boven het hoofd, waarschijnlijk omdat hij daar al zo lang werkt en daar als 1e leraar is begonnen in dat oude “varkens”hok.

Ik heb hem daar ook meerdere malen mee geconfronteerd “als ik jouw baas was , had ik je allang ontslagen ,maar de community is de baas. Zelfs toen hij in september 3 maand salaris voorschot vroeg, omdat hij ging trouwen. (Voorschot salaris is niet mogelijk …. )heb ik geadviseerd om hem dat te geven als oprot premie.

Ook hierin zijn weer geen afspraken nagekomen en hebben ze hem het voorschot betaald, met het risico dat hij zich ziekmeld en je dan ook niets hebt.

Alwyn heeft nu besloten als hij niet ontslagen wordt , dat hij zich terug trekt als sponsor, met alle gevolgen van dien. Mijn sponsorgeld is niet voldoende om alle leraren te betalen, dus kan de school terug naar het goverment met hun regels.

Ik kan hooguit met jullie hulp dan de gebouwen blijven onderhouden .

 

Zover het nieuws van november .

Wordt vervolgd in december en wens jullie allemaal fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuw jaar .

 

Met dank aan Tonny Nagtegaal die dit document weer op de website gaat zetten van de sotokoi school.

 

Dikke knuff de kids

En mama Gambia

      

 

<--Terug naar nieuws-->