Gambia nieuws november 2014

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

                                                                                      Gambia, 05-12-2014

Gambia

 

Aankomst 15 oktober was geen lolletje. Erg warm en vochtig en dat was de 1e 2 weken afzien en ben ik niet naar de school geweest. Bezoek aan de school was een grote verrassing. Poorten waren opgeschilderd een trapje gemaakt bij de ingang van het gebouw en ……2 nieuwe enthousiaste leraren.

 

 

 

Ze waren buiten de kinderen spelend rekenles aan het geven en bleven ongestoord doorgaan met lesgeven. Prachtig om te zien, want dit is wat ik vanaf het begin als doel had en niet van die stomme regeltjes opdreunen zoals “dit is een banaan”Met het volgende bezoek aan de school , waren de kinderen al eerder naar huis en kregen de onderwijzers les in taal. Om dit fonetisch uit te spreken ( is de klank van de letter b.v. A = is geen EE in het engels .) en Bu is geen Bee  enook werd er gebarentaal bij gebruikt ( voor doven kinderen).er zijn nu 58 nieuwe kinderen , wat een totaal maakt van 120 en hebben tevens een stop ingelast.

 

De nieuwe leraar en lerares en een schoonmaakster worden betaald door Mr. Alwyn Simpson. Alwyn heeft een gecertificeerde stichting in Gambia en kent veel mensen vanuit het ministerie van onderwijs en werd op onze school geattendeerd, dat deze gesloten zou worden als er geen gecertificeerde onderwijzers waren. In januari komt er van zijn stichting ,een container met schoolbankjes en tafeltjes voor onze school. Hij kan deze dan zonder invoerrechten verzenden.

Na verschillende vergaderingen met hem en daarna met de school, hebben we besloten om een partnership aan te gaan.

 

 

Er moet veel gedaan worden aan achterstallig groot onderhoud. Het is onvoorstelbaar hoe snel hier alles verrot en kapot gaat en ook doorroest .

 

 Nu zijn net de nieuwe toiletten klaar

kunnen de oude toiletten weer gerenoveerd worden . Nieuwe pot en tegels en nu met stalen deuren, zodat ze niet meer gebruikt kunnen worden door de dorpelingen.

Ook gaan we de muren nu optrekken tot 1.80  en dat zijn 2400 blokken. De poorten renoveren en er komen 2 bewakers van 7 tot 7 uur .is ieder 6 uur per dag, zodat ze ernaar of ervoor ook nog iets ander kunnen doen voor hun gezin. In de avond is alles afgesloten en kunnen de villagers ook geen drinkwater meer halen. Gisteren een uitgebreide vergadering met hun gehad en het schoolbestuur en zijn daar akkoord mee gegaan. Zondag wordt er met hele dorp gewerkt om het terrein schoon te maken en dan is het aan de bewakers om alles netjes bij te houden. Zodat de veranda van de school geen hangplek is , waar alles op de grond gegooid word en de toiletten en speeltoestellen vernield worden. Voor volgend jaar moeten de ouders van de leerlingen zelf de uniformpjes betalen ( max. € 3.- oftewel 150 dall.) zonder uniform op school, wordt je naar huis gestuurd. De kinderen die echt heel arm zijn, ( geen geld om eten te kopen) kunnen dat in 3 delen betalen. Erg zielig… maar wij zijn er van overtuigd dat dit tot discipline en respect dwingt. En dat moeten ze ook leren. Nu spelen ze de hele dag in de schoolkleding tot ze naar bed gaan en dan zie je de scheuren en slijtage al naar een paar maanden.

Dit jaar was Adje Holland uit Wijchen ook op bezoek en natuurlijk met veel : “Fun”, speeltjes

 

Schoolnaam

De schoolnaam is nu veranderd.. ( geen Wilma school ) maar

SOTOKOI FREE NURSERY SCHOOL.

(zowel Alwyn als ik vinden het niet belangrijk dat onze naam niet op de school staat.)

 

Container en kleding

Container aangekomen en dan krijg je te horen dat Sunswing hotel gaat sluiten. Door de EBOLA zijn er toch wel heel veel mensen bang gemaakt, 60% minder toeristen ( terwijl hier in Gambia en de omliggende landen geen Ebola is) veel hotels zijn hierdoor gesloten en de eventuele gasten overgeplaatst naar andere hotels. Ook ik moest op vrijdag verhuizen, dus op donderdag 20 bananen dozen, uitgepakt en verdeeld aan het personeel.

Erg hectisch allemaal, want er zaten deze keer heel veel mannen en vrouwen kleding bij van o.a. toostoebast (die zij ingezameld had) en van Elly en Wim , Peter en Riet ‘Jorrit en Ingrid  en die ik aan het personeel uit kon delen .  Iedereen mocht 2 stuks uitzoeken en dan merk je dat ze opdat moment niet kunnen tellen en met 10 stuks weglopen zodat een ander niets meer heeft. Hierdoor moest ik steeds mensen tegenhouden en hun keuzes laten maken, waardoor ik geen overzicht meer had en ook geen foto,s kon maken. Errrugggg jammer. Ik heb slechts 1 foto van de taxichauffeur van Jan en Annelies verbey.

 

De  bananen dozen hadden een 2e bestemming gekregen. Op vrijdag werden deze gebruikt om alle voorraad in op te slaan. Het was een trieste bedoeling iedereen was in een graf stemming.

 

 

 

 

 

 

Verder;

De dozen van de school ga ik morgen uitdelen, maar ik mis er diversen. Daarna ga ik met Ingrid naar het gezinnetje om de naaimachine  van ANJA te demonstreren. Wij gaan dan samen met Jara op zijn Gambiaans koken op de chockel en krijgen dan uitleg van de kruiden die ze hier allemaal gebruiken. De dozen met kleding waren al eerder gearriveerd met o.a. de babykleding van het kleinkind van Janny en Jos Rikken. Gisteren was het gezinnetje hier op bezoek met de baby.

 

Baby’s

 

Baby 1.

Gezinnetje Jara en Faxy . Jara belde mij op dat de weeën waren begonnen en of ik met haar mee naar het ziekenhuis wilde gaan. Zo gezegd zo gedaan, maar daar aangekomen bleken de weeën nog erg onregelmatig en ondanks dat ze vruchtwater en bloed had verloren , werd ze gewoon naar huis gestuurd. De volgende dag weer terug maar ik heb haar toen iemand van de familie in laten schakelen ( mannen mogen niet op de kraam afdeling komen) en ondanks dat ik het heel mooi zou vinden om bij de bevalling te zijn, zag ik het niet zitten om daar op zo’n houten kruk/balk bij te blijven zitten …….en dat ging zo dagen verder . Steeds weer op nieuw werd ze terug naar huis gestuurd terwijl ze al 14 dagen over tijd was.

Op dag 4, weer naar het ziekenhuis. De vliezen waren nu gebroken , maar de weeën stopte. Ik adviseerde om de weeën op te wekken, maar dat vonden ze niet nodig “het is de wil van Allah “ Gelukkig is die nacht het kind gezond geboren, maar ik moet er niet aan denken , als dit fout was gegaan……. Hier sterven nog zoveel vrouwen in het kraambed, alleen omdat ze dan een infectie op lopen…. Precies na 1 week is de naam ceremonie. En degene die het meeste sponsort wordt het kind dan na vernoemd. In deze waren dat 3 ooms . het kind heeft nu 3 namen Modou,Lamin en …nog iets…….

 

Rituelen …. Dit zijn de vrouwen uit het dorp die geen kinderen kunnen krijgen . Zij worden dan tot de “malle pietjes” ( harlekijnen) gebombardeerd en komen dan op alle ceremonies met pannen en potten hun muziek en zang laten horen en vragen dan om een fooitje en daar moeten ze dan van leven. De cadeaus van de familie is dan vaak vruchten, rijst , of groeten uit eigen tuin en als je geld geeft wordt daar dan een geit ( ram) voor een zoon), van gekocht en geslacht en met de familie opgegeten.

 

Baby 2.

Een week later is er bij cherno een zoon geboren. Zijn naam is ook mohammed . Cherno heeft nu een baan bij het hoofdkantoor van politie in Banjul, als ICT man, maar kreeg ook meteen de titel van Inspecteur. Met deze ID kaart vliegen de deuren overal voor je open. Zijn vrouw is in de kliniek bevallen en een week daar gebleven…. Wordt allemaal vergoed evenals een deel van de huur , water en elektra. Hij is nu 4 weken intern in opleiding voor inspecteur en dan schiet zijn loon door naar 4000 dall.  Per maand. Gelukkig had ik vorig jaar een baby uitzet over, die ik aan hem heb gegeven, dus dat kwam allemaal goed uit.( terwijl ik niet wist dat zijn vrouw zwanger was)

Ik heb het gevoel dat Cherno nu zijn goede richting  gevonden heeft voor de toekomst. Hij had in de 1e maand dat hij daar werkte al 3 hackers onderschept, waarvan 1 hacker terug mailde waarom hij eruit was gegooid en met het verzoek om dit terug te zetten voor 50.000 dall € 1000.- Dit is voor een Gambiaan meer dan een jaarsalaris, dus ik heb hem goed gewaarschuwd om aan deze corruptie nooit mee te doen. Afgelopen weekend is hij bij de president thuis gevraagd om ICT hulp te verrichten. Gelukkig had Wim nog wat kleding voor hem achter gelaten ( zijn pakketje was niet aangekomen met de container of zoek geraakt bij het uitdelen in het Hotel.) en de kleding van vorig jaar waren echt versleten.

 

Ziekte en dood.

Zoals ik al eerder vertelde, dat mensen hier ontzettend bang zijn als ze zich niet goed voelen, ga ik steeds meer begrijpen. Zo wie zo voor malaria en het schijnt als je dat 1 keer gehad hebt, je er dan ook gevoeliger voor bent om het weer te krijgen. Dus dat is dan meteen bloed prikken en kun je behandeld worden als dat nodig is, maar als het dan niet zo is wordt het al moeilijk om een diagnose te stellen. De apparatuur die ze hier hebben om bv een foto te maken , is van voor de oorlog. Stel dat je een blinde darm zou hebben ( buikpijn) wordt dat al snel in het hokje gedeeld van buikloop.

Gisteren een jongen gestorven ( toetsenist) uit het orkest van Louis en Marina) na 2 dagen ziek zijn …..en niemand weet waar aan hij overleden is. Ze hebben hier opvallend genoeg best wel veel goede medicijnen, maar diagnose stellen is vaak met een natte vinger.

Zo is Faxy , de vader van het gezinnetje, voor 3 maanden terug ook voor de dood weggehaald. Hij lag al op sterven , toen ze hem 2 injecties tegelijk in zijn armen gegeven hebben. Niemand wist wat hij had en nog niet. Gelukkig is hij door die injecties ( en ook niemand weet waarvoor) erdoor heen gekomen  . moet er niet aan denken ….Hoogzwanger en met nog 3 kinderen achter te moeten blijven. En ook dat is de WIL van ALLAH ????

Ik ben een gesprek aangegaan om erover na te denken , om de baby “fabriek “te sluiten, maar is onmogelijk in hun geloof  en ook dat is de WIL van Allah.

Verder.

 

Er is net 20.000. dall = € 400.- gebracht van Alwyn zijn organisatie. Ik kan nu in ieder geval starten met het maken van de blokken. Ik heb Omar al gebeld en heeft het zand en de cement nu besteld . Hij gaat daarvoor morgen nog € 600.- van de bank halen en dan is mijn saldo op.

Het is nu wachten op de donaties van de sponsors en Liesbeth en Gert. Zij gaan proberen een auto naar Gambia te brengen met Amsterdam Dakar en dan is de verkoop opbrengst voor de school. Dit kan dan weer op het in Gambia geregistreerde foundation nummer van Alwyn, zodat er geen invoerrechten betaald hoeven te worden.

 

In tussentijd via Alwyn kennis gemaakt met Ellen, Mr. Taal en Hetty. Allemaal mensen die hier veel voor het land doen en daar hun vrije vakantiedagen aan besteden. Ik heb veel nieuwe ervaringen met hun kunnen delen, maar per saldo hebben ze het te druk om mijn taak of gedeelte van de taak over te nemen. Kan niettemin altijd een beroep op hun doen, wanneer nodig bij calamiteiten .

Dit was het nieuws dan weer en tot de volgende keer.

 

         

 

 

Liefs van de kids en mama Gambia en aan Tonny Nagtegaal die mijn gegevens weer op de website gaat plaatsen.

 

Mama gambia en de kids

 

 

 

<--Terug naar nieuws-->