Gambia nieuws november 2013

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

Vandaag ben ik 2 weken hier in het hete Gambia. Ik kan mij niet herinneren dat ik het ooit zo warm in deze periode heb meegemaakt. Maar ook hier verschuift het klimaat.

s’ Avonds vallen de mussen nog van het dak en ben je blij dat je aan de zee zit zodat je nog een beetje verkoeling krijgt. ( vorig jaar kon ik daar s’avonds niet zitten omdat het dan voor mij al te koud was). Gisteren ben ik ondanks de hitte toch gaan trainen en wat gebeurd er ….. ik heb 3 kwartier zonder pijn kunnen lopen. ( daarvoor nog maar een kwartier). Je wil niet weten hoe blij dat ik daar van wordt, dat je de spierkracht in je benen terug voelt komen.

Vorige week naar de school geweest er waren 25 kinderen naar de primairie school en 19 nieuwkomers, maar volgens de lollys die ik uitdeelde waren er maar net 100 kinderen. Ik heb vervolgens de bestaande lijst van de website door de hoofdleraar af laten strepen, van de kinderen die niet meer op school zitten. Kwam vervolgens op een heel ander getal uit. Voor de leraar en voor de dorpschef Omar , had ik een nieuwe bloes meegebracht. ( aanbieding van Terstal…van 6 euro p .st) ze waren er helemaal stil van, want meestal breng ik 2e handjes mee.

Deze week naar de school en er waren 10 kinderen bij gekomen. De leraar heeft even een stop ingebouwd om met mij te overleggen. Want nu zaten er in level 1, nog 15 kinderen van vorig jaar. Hij had de klas al opgesplitst, maar het was moeilijk les geven. De kinderen werden te snel afgeleid. Besloten is om de 15 kinderen bij level 2 onder te brengen.

 

    

 

 

 

Ik heb van de  nieuwe kinderen foto’s gemaakt  ( je ziet het aan de verlegen snoetjes, nog nooit een blanke van dicht bij gezien) en de namen op de lijst in het zwart ingevuld. Ook heb ik bij de foto van het kind de naam geschreven, zodat U hem eventueel uit kunt printen. Lukt dat niet dan even een berichtje naar mij per e mail en kan ik hem los doorsturen.

 

 

 

De nieuwe kinderen op de groepsfoto level 1. De kids van vorige week, hebben al een uniform de rest komt a.s. week.

 

Meiden.....wij zijn niet bang meer.

Ook aanstaande week kunnen er nog meer nieuwe kinderen in level 1 bij komen  .

Ik ben dan niet op de school,  omdat die dag de container aankomt en moet ik de dozen in de haven ophalen. Ik ben erg benieuwd of alles binnen komt, want je krijgt geen garantie voor het transport. Je betaald per bananen doos € 7.50 , het gewicht maakt niet uit. Wim heeft met Willemijn dit naar een adres in Den Bosch gebracht, nadat ik alles van te voren gesorteerd en ingepakt heb.

 

 

Cherno.

Heeft als leraar een baan aan de computer school. Hij verdient 5000 dal en dat  is best veel voor een gambiaan. Hij is nu aan het sparen voor een koe, want die moet hij aan de familie van zijn bruid geven anders mag hij niet met haar trouwen. Hij heeft dit in de planning voor maart april 2014.

Hij liet trots de foto’s zien van zijn dochter en zij heeft de babykleding aan van de kleindochters van Liesbeth van Dal.

 

 

 

Verder...

Zoals ieder jaar zie je hier veel veranderen. Nu werkt hier  ook de kok van Sunbeach Hotel. Hij was daar Sous chef. Het is zonder meer een plus punt voor de keuken.

Maria van Sunbeach Hotel , heeft nu een vaste baan met jaarcontract in Sie Vieuw hotel. Wij zijn ongeveer buren van elkaar, dus komen regelmatig even bijkleppen.

De kinderen van Faxy, gaan ook weer naar school, nadat ik het schoolgeld en de uniformpjes had betaald. Zij komen ieder zondag hier spelen en zwemmen.

 

 

Restaurants

Veel restaurants gesloten o.a. Bini’s, Amsterdam Dolfin en soulmate restaurant en ook weer vele nieuwe geopend. Nieuwe regels hier 3 maanden geen huur betaald, wordt er beslag gelegd en de deur gesloten. Dus ook het restaurant van Faxy. Hij sms te mij al in juli of ik geld wilde sturen, maar dat boek is dicht. Ik heb hem genoeg geholpen en hij kan een goed bestaan hebben in zijn restaurant. Hij vertelde echter dat hij in zijn dorp een school aan het bouwen is. Mooi doel, maar niet van mijn centen. En dat is nu Gambia.. als jij iets verdient staat iedereen aan je te plukken. Ook  wist de kleinste te vertellen dat ze thuis de toilet niet door konden trekken. Bleek ook dat hij 3 maanden het water niet betaald had en dan wordt ook meteen je stroom afgesloten. Ik heb de kinderen uitgelegd , dat dit de verantwoordelijkheid van hun vader is en dat ze dat niet aan mij mogen vragen.

 

Oproep voor donateurs van de sponsorlijst van de kids.

Ik heb geen e mail adres meer van hun, althans het oude adres werkt niet meer, van:

 

Wil en pauline van de Wal

Deze lieve mensen mis ik heel erg. Wie weet er iets van hun??? Zodat ik weer contact op kan nemen…

 

Met dank aan alle mensen die mij hierin gesteund hebben ......

 

Verder Dank aan Tonny Nagtegaal die dit nieuws voor mij op de website gaat plaatsen.

 

 

Dikke knuff

Van de kinderen en Mama Gambia

 

<--Terug naar nieuws-->