Gambia website nieuws november 2012

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

 

Inmiddels ben ik weer 5 weken hier. veel gezien en ervaren. Ook is mijn familie vorige week hier geweest.  Ik heb er jammer genoeg niet echt van kunnen genieten, omdat ik al 2 weken last had van mijn darmen . erg jammer want ook mijn trainingsprogramma vervalt dan en moest alles bijzetten om mij met paracetamol en immodium op de been te houden.

Maar ja dat is Gambia… altijd opletten wat je eet en vooral geen rauwkost. Uiteindelijk ben ik van de Baboap Jus weer opgeknapt en maak dat nu iedere dag vers voor preventief onderhoud. Beter dan in een ziekenhuis belanden met voedselvergiftiging. Dat overkwam de vriendin van Cherno, naar de tabasci, maar zij woont dan ook in de binnenlanden waar geen waterleiding of elektra is. Dat werd dus weer een inzamelactie voor de medicijnen en de kosten van het hospital.  Komt hij het geld ophalen, vraagt hij doodleuk of ik geen container met laptops op kan sturen, omdat hij momenteel geen werk heeft. ( het is of je even suiker gaat vragen bij je buren……..)

 

School

Er zijn nu totaal 23 nieuwe kinderen op de school. Zie verder  in de lijst van de kinderen, met hun foto’s erbij en het verdere donatie nieuws .

 

Intussen tijd wel iedere dinsdag met gasten naar de school geweest. Het was prachtig hoe mijn kleindochter  DJUNE van anderhalf, tussen de kindjes vanaf 3 jaar in de bankjes schoof en met hun meespeelde of dat ze dat dagelijks deed.

Ook bij elkaar aan de huid en de haren voelen.

 

 

         

 

 

 

 

De speeltuin was opgeknapt en geschilderd, alleen de draai schijf lag er weer uit. De betonblok was uit de grond gekomen tijdens de regenperiode. Wij hadden er nu een grotere blok aangestort, maar de kinderen zijn er te vroeg op gaan spelen. Omar vertelde dat er sávonds voor dat het donker wordt en het niet meer zo warm is, er nog veel kinderen met een ouder ( die water komt halen in de schooltap ) komen spelen.

 

Naar aanleiding schoolinspectie Government ( zie okt. Nieuws.)

De vloer is door diverse  mensen geïnspecteerd en  wij zijn tot de conclusie gekomen, dat het, het beste is, om er tegels in te maken. Is wel een duurder kostenplaatje, maar dan ben je er ook vanaf, mits ze alle cement goed gebruiken.

Wij zijn nu gestart met 1 klas = 50 m2. Later of volgend jaar de rest

Mandy en Mark hebben  een donatie gedaan van € 250.- voor de vloer. Het is geweldig dat jonge mensen dit zomaar even doen en dan ook nog eens ieder jaar 5 kindjes sponsoren. Dit zijn helemaal geen rijke “mensen “kinderen, maar kinderen die allebei kei hard werken, om op vakantie te kunnen gaan en dan toch ook nog zoveel voor een ander over hebben. Voor mij was dit erg hartverwarmend en kreeg er gewoon kippenvel van.( Dat vind ik ook zo mooi van Roos van Tol, die van haar 1e verdiende vakantiewerk een kindje doneerde voor de school en ook dit jaar weer als 1e het schoolgeld heeft betaald.)

 

  

 

Dit weekend zijn ze begonnen met de vloer en als het goed is ligt hij er dinsdag in. Ik ga een dikke “marker”kopen en een tegel maken met Mandy en Mark erop.

Ook Jimmy heeft de school weer bezocht en een kindje gesponsord en natuurlijk lollys en pennen uitgedeeld.

 

 

 

 

Zo ook  Carolien en( bert).. die ook nog proberen  om kleding per container hier te krijgen voor de kinderen van sotokoi. Dit kan dan via een schoolstichting , die ook hier geregistreerd  is , zij hebben dan vrij transport en hoeven dan geen invoer rechten te betalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Taxi driver.

Musa is een beetje Abraham 2, alleen niet zo duidelijk aanwezig. Vrolijk en integer, keurig op tijd en bescheiden. Afgelopen week had hij tijdens dat ik bij de masseur was, liggen slapen op de achterbank en toen is zijn cassette gestolen .

Jammer dan , maar daar trappen wij niet in……….

Ik vertelde hem dat ik a.s week nog 2 keer terug moest naar de masseur. Hij vroeg mij toen of ik met hem een deal kon maken…… voor 3x een taxi = 1500 dal € 37.50,  kon hij een 2e hands cassette kopen.

Muziek is zijn ding waar hij van geniet in zijn vrije tijd.. Hij rookt en drinkt niet…..

Intussen tijd heb ik hem al diverse keren aanbevolen, bij gasten hier uit het hotel en met achteraf alle lof. Ook belde hij mij steeds weer, wanneer hij de mensen terug

gebracht had.. om mij te bedanken.

 

Vandaag 1 week later d.d. 21-11-2012

Weer naar de school geweest. Ik was erg benieuwd hoe de tegelvloer er in ligt.

Ik was zeer tevreden, meer dan ik had verwacht. Alles netjes afgewerkt met plinten en ook de dorpels , keurig afgewerkt en een goede kwaliteit tegel.

 

Hi mandy en Mark , bij deze nogmaals hartstikke bedankt. Jullie geld is goed besteed.

 

Alle  school ( kids) waren erg onder de indruk…… WIJ HEBBEN NU EEN LUXE HUIS !!!!

Oke je hebt dan wel een tegel vloer, maar al het zand wat de kinderen mee naar binnen slepen???, want dat was ook het probleem op de cementdek vloer…. Maar dat kon je toen  niet zien…. De leraar vertelde dat hij nu iedere dag moest vegen. Heidie en erik waren deze dag ook mee op bezoek en hebben geld gedoneerd om rubber matten te laten kopen, zodat de kinderen eerst de voeten vegen, voor dat ze naar binnen gaan. Thuis zetten ze de schoentjes ( als ze die al hebben) voor de deur, maar dat lijkt mij hier onbegonnen werk. Zie je het al voor je kinderen van 3 en 4 jaar die dan hun schoentjes moeten zoeken, tussen 40 paar anderen van dezelfde maat ??

Dus Heidi en Erik , vanaf vandaag worden de voetjes over “jullie’( matten ) geveegd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder is de schoolkleding geïnspecteerd. Er  waren diverse kinderen met kapotte kleding. Dit komt vooral door de glijbaan. maar ook bleek dat kinderen oude uniformen droegen, van kinderen die al van de school af waren. Veel ouders denken dat ze zonder uniform niet naar school mogen en dat klopt ook wel. Op de primairie school worden de kinderen naar huis gestuurd.

 

 

Vandaag hoorden wij ook , dat het schoolgeld voor meisjes niet meer door het gouvernement wordt betaald. Dit heeft de president maar een jaar gedaan……. Voor de verkiezingen…… om zieltjes te winnen.

 

kleding

Wim en de familie hadden 2 koffers meegebracht. 1 met dames en de ander met herenkleding.

De dameskleding had ik op mijn bed uitgestald op maat en toen de meisjes van de schoonmaak dienst er bij gehaald. De foto’s spreken voor zich.

       

 

                                   

 

De herenkleding T shirts van Jorrit en Cas, heb ik uitgedeeld aan de tuinmannen. Kleding van Wim voor de taxi chauffeur solomon en naar de school voor Omar de dorps chef .De shirts van de Bleu Mops, aan de Poolboys.

Deze jongens waren er overgelukkig mee en mogen het van de directie als hun uniform dragen. er zijn al diverse Mops, die hun oude Mops kleding bij Wim afgegeven hebben voor  Gambia. Met dank daarvoor.

 

      

 

Massage

Ondanks dat er hier hele goede masseurs in het hotel zijn, heb ik ontdekt dat er in het Djeliba hotel hiernaast  een hammam en welness centrum is.

Na het bezoek van de school ben ik daar met Heidi geweest en hebben ons heerlijk laten scrubben, chocolade en cocos pakking en daarna een totaal body massage. Dat was 2 en half uur verwennerij voor 1600 dallasie oftewel € 37.50. ook heb ik mijn chiropraktiker in Bakau weer bezocht. Had het weer even nodig om opgekrikt te worden. Its heaven. Ik heb de 2e avond 2 keer gedanst tijdens de salsa avond en dat was al meer dan 2 jaar geleden, dat ik gedanst had. Toen ik thuis kwam heb ik dan ook traantjes  laten rollen, maar dan van blijdschap..!!!!!!

Van vechten om in de benen te kunnen blijven en tegen de rolstoel met chronische vermoeidheid, kun je dan zomaar ineens dansen????? EEN MOOIER CADEAU KUN JE NIET KRIJGEN… TOCH …!!

 

            

 

School dinsdag 27-11-12

Vandaag de school weer bezocht.

Joost en Lenneke zijn ook me geweest en hadden bellenblazers bij zich, kleurpotloodjes en snoepjes.

 

 

Omar kwam ook naar de school en ik hen hem opdracht gegeven om het 2e klaslokaal te betegelen. Dit kon ik nu laten doen, omdat ik voor de bronzen beeldjes , die ik in opdracht had gemaakt voor anneke explobar een bijdrage had gevraagd voor de school.( Ik vond het moeilijk om geld daar voor te vragen, voor mij zelf………)maar dit ……geeft mij een heel goed gevoel… ik maak iets creatiefs voor het goede doel.

 

 

Daarna Bob de Engelsman bezocht en het was weer heel gezellig. Ook Joost en Lenneke vonden het heel fijn om te zien, hoe iemand in de bossen woont, waarbij zijn tuin omringd met allerlei soorten bloemen. Hij legde uit, dat dit noodzaak was , om de slangen uit de buurt van zijn huis te houden.

Regelmatig worden zijn honden, door slangen gebeten en gaan dan dood. Er liep een hond van 1 jaar oud en zag er uit of hij al 12 was. Deze was door een cobra gebeten. Hij was nu blind overal kale plakken op zijn huid en kon nog een beetje lopen en janken. Erg zielig om te zien. Wij zouden hem in laten slapen. Maar ja dat is Gambia.. net zo als ik vorig jaar zag dat er een  hond onder een auto komt. Ze laten hem gewoon onder het wiel doodjanken.

 

Muziek opleiding op sunswing.

Marina en Louis < die ik al van vorig jaar ken, hadden in NL muziek instrumenten ingezameld.

Zij hebben een aantal kansarme jongeren via het strand opgetrommeld en deze konden afgelopen zondag een  test doen om eventueel een blaas instrument te bespelen. Belangrijk is dan een goed gebit. Ze gaan nu iedere week hier repeteren en wie weet heeft Sunsing volgend jaar zijn eigen huisorkest……

 

       

 

Sunswing Hotel

 is momenteel  vol geboekt. Ik zie veel mensen weer terug van vorig jaar. Dus dat zegt genoeg. De jongens van Ams Dakar challenge, hadden hier geen onderdak meer, Zij hadden wel hun activiteiten , maar sliepen ergens anders.  Maria van Sunbeach Hotel werkt hier nu ook, achter de bar. Hopelijk kan ze hier een vaste baan krijgen. Het is nu sávonds wel erg koud aan het strand, dus ook aan de bar, Ze zijn nu glazen wanden aan het plaatsen. Hopelijk helpt dat om dan hier langer op het terras te zitten. Om het hoekje bij Eddy’s is het nu volle bak en moet je op tijd zijn  voor een tafel om te eten.

 

Zij gaan naar school en op zondag rond 2 uur worden ze door Faxy gebracht en  ga ik met hun schrijven en  Letters en cijfers overtrekken. Zij begonnen spontaan het liedje vader Jacob te zingen, wat ze die week geleerd hadden. Verder zwemmen en met de zand tools van Djune allerlei figuren maken. Ik heb heerlijk meegedaan met zand en water en daarna chicken wings en een ijsje. Om 5 uur worden ze dan weer opgehaald door hun vader. Het restaurantje van Faxy loopt goed. Er zijn momenteel meer toeristen, omdat Eilat  gecanceld is voor het toerisme wegens onrust

 

Naaimachine

Vorig jaar heb ik een kleermaker op het strand ontmoet, die daar voor een baas werkt. Hij wil natuurlijk zoals iedereen ook voor zich zelf beginnen. Heidi  en Erik waren hier om een bruiloft bij te wonen en deze NL man gaat hier nu een huis bouwen. Erik had thuis nog een aggregaat staan, die hij niet gebruikt, die hij hier heel goed kan gebruiken. Hij had echter diverse naaimachines al in Gambia staan, om te distribueren of te verkopen. Deal bekend. Heidi kon de kleermaker met de naaimachine blij maken.

 

Dit was het nieuws dan weer van November. Volgende week ben ik weer in NL en ga dan pas 4 febr. Weer terug naar Gambia.

 

Bedankt allemaal namens de kids en in het bijzonder Tonny Nagtegaal die dit op de website gaat plaatsen.     

 

Mama gambia  10-11-2012

 

 

<--Terug naar nieuws-->