Gambia nieuws mei 2016

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

  

GAMBIA NIEUWS

Sorry dit late bericht

Er is teveel gebeurd in mijn privé leven. 5 begrafenissen in 5 maanden tijd, waarvan 1 persoon overleden is, die mij in Gambia altijd hielp met de school.

Netty overwinterde altijd in Gambia bij haar dochter Silvia en haar man Mario en ging dan dinsdags altijd mee om een snoepje of sinaasappel uit te delen. Ook met het uitdelen en sorteren van de kleding van de kinderen was zij altijd met haar dochter mijn vaste hulp.

Helaas kon ik niet op haar begrafenis zijn ( zij was toen al terug in NL) omdat op die dag mijn schoonzus op het zelfde uur begraven werd.

Dat zij rusten in vrede.

 

    

 

    

 

 

Verder:

Veel controles gehad van het gouvernement. De school valt onder “privé“ school, waar geen winst wordt gemaakt. ( je hoeft dan ook geen loonbelasting te betalen voor het personeel )

Maar daardoor blijven ze je wel op scherp zetten en steeds nieuwe regels voor leggen.

 

In de bijlage zit een overzicht van de performance  (organisatie ontwikkeling) Klik op bijlage.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier kun je ook zien, hoeveel kinderen, jongens en meisjes, verschillend geloof, afstand naar de school en educatie. Erg interessant om te bekijken. Niettemin veel werk geweest voor Shakiru

die mij vervangt als ik er niet ben).

Na 2 keer stukken aan zijn auto onderweg en de telefoon kapot (waardoor internet communicatie dan weg valt ) heb ik hem van de week € 500.- overgemaakt. Ook aan Omar de dorps chef

€ 100. – overgemaakt.

Verder opdracht gegeven om de kapotte dakplaten te vervangen voor het regen seizoen begint en de schoolborden moeten vervangen worden.

Ook nog een kapsalonnetje opgestart € 500.- en dit is echt het laatste, wat ik naast de school deed.

Zij doet het goed en ook haar moeder helpt veel mee als het druk is, met o.a. haren opvegen en koffie zetten. Zij heeft mijn advies goed begrepen. Klein blijven en hard werken. Je kunt beter op afspraak werken dan met 3 kapsters op een klant wachten . Als je agenda te vol wordt kun je altijd nog iemand inhuren. (En zo ben ik ook begonnen in mijn kapsalon, waar ook mijn moeder bij drukte voor de koffie kwam zorgen )

 

   

 

        

 

Foto,s van de kapster en haar salon

 

 

Belastingdienst

Ook van de school heb ik een vette controle gehad en nog geen uitslag gehad. Het ging vooral over de bedrijfjes die ik daar opgestart heb, waarvan je dan niet alles kunt bewijzen of dat het geld wat ik betaald heb in mijn foundation account ook daadwerkelijk door hun ontvangen is. Maar ja in Gambia krijg je niet gauw een factuur en moet het op een briefje ( en dat kan iedereen maken)  Des niettemin begrijp ik het wel ….. er wordt teveel gesjoemeld . zal wel los lopen en anders gaat Wilma,  “Zeeuws meisje” geen cent teveel …. Die confrontatie wel aan met de belastingdienst.

 

 

Verder:

Zoals jullie weten heb ik van Liesbeth van Ramshorst (via de Amster Dakar) al een keer de opbrengst van haar auto en haar sponsors mogen ontvangen. Deze stoere meid en haar man zijn nu weer bezig om dit voor elkaar te krijgen  en ook een vriend wil dan met een auto mee doen voor de school. Zij zijn nu alleen bezig met een andere organisatie  en die vragen ontzettend veel van de school. Alles door gescand en gestuurd naar Shakiru  die dus weer veel op pad is geweest om al die gegevens bij elkaar te krijgen.

 

Als zij toestemming krijgen, dan willen ze er een vast project van gaan maken en dat zou dan geweldig zijn , hoef ik niet meer zo te bikkelen om de financiën rond te krijgen . Het blijft toch ieder jaar spannend of ik mijn sponsors blijf behouden.

 

 

 

Liefs mama Gambia en de kids en met dank aan;

         Tonny Nagetegaal die dit voor mij op de website gaat zetten.

 

      

 

<--Terug naar nieuws-->