Gambia nieuws maart t/m mei  2020

 

 

 

Daar zijn we dan weer om U op de hoogte te houden van de school .

Niet zoveel te vertellen.. in maart hebben de kinderen de werelddag van het kind gevierd. Dit alles met muziek spel en eten. (helaas geen foto's )

Eind maart is ook daar door het corona virus alles op slot gegooid. Er was maar een corona patiŽnt en dat was een hoge piet van de moslim kerk die de hele wereld over reist.Ik heb van mijn Nederlandse koffie vriendinnen gehoord.. dat zij stiekem schik hadden , omdat het een moslim was , want zij geloven in Allah en dan overkomt je dat niet. Verder zijn er geen besmettingen bekend. Maar de mensen waren ontzettend bang, want ze zijn zo bang om ziek te worden ivm de malaria die daar veel voorkomt. Niettemin .. alles op slot betekent geen baan. De meeste mensen werken in de hotels en restaurants , wat al seizoen gebonden is en hebben geen vast contract.

Dat betekent voor nu.. geen brood op de plank en bittere armoede. Gelukkig hebben de onderwijzers op onze school wel een vast contract en krijgen gewoon doorbetaald.

April is ook de maand dat Shakiru een andere woning moet betrekken. Valt best wel tegen.. omdat hij nergens zijn waakhond BOB mee mocht nemen.

Hij heeft nu toch de knoop door moeten hakken en afscheid van zijn beste vriend moeten nemen. Bob gaat naar een ander baasje, waar hij hem dan toch nog regelmatig kan zien.Het grote huis moest echter leeg gehaald worden en de inboedel kon hij verkopen, maar hij had nog lang niet alles verkocht toen de corona uitbrak. Mensen wilden wel kopen maar hadden er geen geld voor .oftewel ze willen geen geld uitgeven zoals de huurbaas.. die niet de airco s over wilt nemen . Shakiru kan ze er wel afhalen maar dan heeft hij gaten in de muur en de airco s kan hij niet kwijt voor verkoop. Dit was een grote tegenvaller voor hem waardoor hij de huur van zijn nieuwe huis niet kon betalen. Het geld op zijn depositorekening , had hij al weer vast gezet. Rente is daar 9 % oftewel Ä 1800.--wat dan meteen vooruit betaald wordt. Zijn deposito is een gedeelte van zijn salaris wat ik vast zette op zijn bank. Helaas is hij nu niet meer prive in dienst bij mijen is hij erg zuinig met dit bedrag voor in de toekomst. Ik vertelde hem dat het tijd werd dat hij een baan ging zoeken ( is natuurlijk nu erg moeilijk in deze corona tijd) maar hij vertelde dat hij nu Nederlandse les ging geven op een school . De eigenaar van die school kwam leraren tekort ( want iedereen wil Nederlands leren om ooit een keer naar Nederland te kunnen c.q. een Nederlandse vrouw te vinden )

Shakiru spreekt wel Nederlands, alleen zijn grammatica is niet goed omdat hij zijn inburgering cursus hier niet afgemaakt heeft . Zijn 1e cursus waar van examen in Dakar heeft hij met 2x negen en een 10 gehaald en dat is meer het Nederlands zoals je de boekjes hebt ..talen voor op reis. Dus daar kan hij goed les in geven.

Ook hebben wij een nieuwe lerares gevonden haar naam is Sannah Sarjo . Zij woont in het dorp en gaat nu met nieuwe schooljaar naar de universiteit om haar certificaat te halen. Haar studie wordt bekostigd van de sponsoring van Susan van de Ploeg en nog 2 vriendinnen van haar. Susan heeft al kennis met haar gemaakt.

Tot zover 1 mei 2020

 

18 mei 2020 vervolg .

Deze week contact gehad met mijn vriendin Monique die in Gambia woont . ( zij was getrouwd met een Gambiaanse man die 2 zoons had. Deze man is overleden en Monique heeft deze zoons geadopteerd en. Zij heeft er voor gezorgd dat de kinderen hun universitaire opleiding af konden maken )Monique vertelde dat daar alles ook nog op slot zit. Gelukkig blijven de kinderen zoveel mogelijk thuis en doen hun werk via internet . Ook de scholen doen daar alles via internet of krijgen les via de radioÖ als ze dat al hebbenÖ.

De boodschappen in de supermarkt zijn ook beperkt vooral de Nederlandse producten. Normaal kun je daar ook alles kopen omdat er veel toeristen in de winter wonen, maar die zijn er nu niet .

ER is op dit moment veel armoe maar de regering geeft wel hulp door middel van voedselpakketten uit te delen .de registreerde inwoners krijgen bonnen en weten dan waar en wanneer hun pakket komt . er wordt streng op gecontroleerd , zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden . Ook de ziekenhuizen zijn goed geholpen met opvangposten voor de corona. De corona patiŽnten die er bij gekomen zijn, zijn vooral mensen die via Senegal binnen gekomen zijn. De grenzen zijn wel gesloten , maar Gambia ligt met 90 km tegen Senegal aan , dus heeft veel sluipwegen om toch binnen te komen.

Shakiru heeft inmiddels ook zijn appartementje in gericht . Groot genoeg voor 1 persoon maar kon niet veel spullen kwijt. Zoals bankstel en eethoek , wasmachine en koelkasten . Hopelijk wordt hij daar gelukkig . Hij woont nu voorbij de turntable , zover ik begrepen heb richting school ,dus dat is dan Brufut area .

 

3 juni í20

Verder geen nieuws. De scholen zijn nog steeds dicht. Waarschijnlijk gaan deze binnen 2 weken open.

 

Inmiddels de balans klaar die ik nu door ga sturen naar Tonny Nagtegaal die dit voor mij op de website gaat plaatsen. De balans moet ivm anbinummer op de website geplaatst worden zodat de belastingdienst mij kan controleren.

 

 

Dit was het weer en tot de volgende keer.

Mama gambia en de kids

 

  

 

Dank aan Tonny Nagtegaal die dit voor mij op de website gaat plaatsen

 

<--Terug naar nieuws-->