Gambia nieuws maart 2018

 

(klik op de foto's voor vergroting)

  

Gambia

Mijn laatste week in Gambia.

Vervolg van februari nieuws.

Een week na dat Liesbeth en Ad zijn vertrokken heeft Shakiru de waterput opgeleverd en de rest van de rekening betaald.

Hij loopt weer als gesmeerd en de kinderen kunnen nu ook beter pompen omdat ze de hefboom van de pomp langer hebben gemaakt. Op het moment dat ik het geld ging wisselen van de pomp was de wisselkoers erg hoog. Terwijl ik dit gecalculeerd had op een lagere wisselkoers , dus daardoor hield ik geld over. Dit gld heb ik extra besteed aan de COMMOM WEALTH DAY.

Op die dag wordt er op school geen les gegeven, maar besteedt aan allerlei activiteiten. Wij hebben die dag ingevuld met thema gezond eten, mede omdat we ook aan het onderzoeken zijn om op school s’ morgens eten te bezorgen, zodat kinderen niet met een lege maag starten. Omdat ontbijt duurder is dan een lunch hebben wij besloten om eten te koken. Gebakken rijst met kip en groenten   en een wonja drankje. Voor 150 personen was dit € 8000. Dall  oftewel in euro € 143.- met een wisselkoers van 56. Hier hebben 6 dames ( ouders van de kinderen als vrijwilligster ) 4 uur over gedaan, plus dat dan van te voren nog alles ingekocht moet worden.

 

          

 

 

Bij deze had ik meteen inzicht dat dit niet haalbaar voor de school is, omdat de dames dan ook betaald moeten worden en dan kom je tijd en geld tekort. De afspraak was dat het eten om 1 uur klaar zou zijn en dat werd 4 uur .

Santa was die week hier op vakantie en heeft ook haar steentje bijgedragen en mee gekookt .

 

Van het restgeld van jullie heb ik 150 flesjes limonade gekocht en take a way bakjes. Anders moeten ze met 5 of meer van een groot bord eten en nu had iedereen zijn eigen eten en konden ze hun eigen eten op eten of mee naar huis nemen…. En dat laatste gebeurde ook aangezien wij hun in die tijd vol gestopt hadden met lollys en snoepjes van liesbet , Ad en Santa.

 

 

Jammer Liesbeth dat je er zelf niet bij was, vooral de marshmallows was lachen . Ze hadden te lang in de auto gelegen en waren gaan smelten. Als ik ze uit de zak haalde bleven ze aan mijn vingers hangen, dus moest ik ze bij de kinderen in de mond stoppen. Dit was figuurlijk mondjes vol stoppen…. heel komisch ….

De 700 dall die wij nog over hadden van jullie geld hebben we aan de dames van de kookclub gegeven en aan de watchman. Die vervolgens weer spontaan begonnen te zingen en dansen met veel lachen.

De andere spullen van Ad en Liesbeth worden eind van de week gebruikt. Ze hebben op vrijdag tijdens de afsluiting van de week een rapport overzicht met een soort competitie en dan mogen de beste leerlingen iets uitzoeken. Vervolgens krijgen ze dan 3 weken vakantie,

Het was een mooie dag die muzikaal door Shakiru verzorgd werd.

Dank voor jullie hulp.

 

April 2018

In de schoolvakantie nog vergadering gehad en formulieren ingevuld voor het ministerie van onderwijs. Deze week moeten de papieren er zijn van hun, die ik ook moet ondertekenen, maar ik teken niet eerder totdat ik zeker weet dat er ook nieuwe  leraren of leraressen geleverd worden. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt, maar zou pas in mei te horen krijgen of die er waren voor de sotokoi school. Voorlopig € 1500.- gestort op de schoolrekening dat is dan voor salaris tot november.  Ik kan de andere leraressen pas ontslaan als ik nieuwe heb en moet hun dan 3 maanden uitbetalen. Het zou mooi zijn als dat voor einde van het schooljaar allemaal rond is.

 

In memoriam

Op 8 april is Wim Simmelink op 72 jarige leeftijd overleden. Hij was mijn grote liefde steun en toeverlaat tijdens het oprichten van de school in 2007. Hij rust R.I.P.

 

Liesbeth en Gert

Zij zijn druk bezig met het voorbereiden van de Antwerpen Dakar rally en brengen dan hun auto naar de veiling met opbrengst voor de school. Dat is eind oktober dus dan moet ik weer terug zijn in Gambia. Hopelijk ben ik dan in goede gezondheid zodat dat mogelijk is voor mij en dan ben ik met de kerst weer terug in NL om mijn verjaardag te vieren…. 70 is toch een mijlpaal….

 

 

Het weer

Het weer is hier zo aan het veranderen maar dat is in NL ook. Bij jullie is het dit weekend 29 graden en hier is het 22 graden met een koude wind en zit met mijn winterkleding aan. Er zijn al veel restaurants en hotels aan het sluiten, dus voor diegene die nog naar Gambia willen in mei moeten op de strip in Senegambia hotel boeken.

Het is echt geen strandweer… vorige week nog wel en hebben verse vis gekocht. boter vis, verse makreel en barakuda vis. En iedere dag thuis gekookt.. het is 's avonds te koud voor mij in de open restaurantjes.

 

           

Zo dit was het voorlopig weer en dank een Tonny Nagetegaal die dit weer voor mij op de website gaat plaatsen .

Mama Gambia, Shakiru en de Kids

 

 

 

                              <--Terug naar nieuws-->