Gambia nieuws maart 2017

 

(klik op de foto's voor vergroting)

  

GAMBIA NIEUWS

De rust is weer terug in Gambia....

Wat een gedoe allemaal. Kreeg ik op Schiphol ook nog een geld controle, terwijl ik al uren op de rolstoelvervoer had zitten wachten. Ik had 10.000.- euro bij me. Veel geld omdat ik ook de huur voor het aankomende jaar vooraf moet betalen en ook nog geld voor iemand anders mee moest nemen. Blijkt dat je niet meer dan 10.000.- mee mag nemen of je moet er van te voren aangiften van doen.

Na vele malen tellen ….. belachelijk….. het geld zat in 2 envelopjes van de bank met opnamebewijs van mijn rekening en vervolgens moest er ook nog een proces-verbaal op gemaakt worden . Een persoon snapte het wel.. omdat je van je euro als je die per bank overmaakt naar je account .. ( met alle wisselkoersen en kosten ) maar 75 euro cent overhoudt. En dit geldt ook voor de school. jammer genoeg kan dat niet anders , omdat de boekhouding moet kloppen en dat kun je niet zien bij kasopname …..

Kon nog net mijn vlucht halen ….

Via de thuishaven de bekeuring ontvangen  € 500.- en meteen bezwaar aangetekend. Is zo jammer geld .. is schoolgeld voor  20 kinderen . .. wordt vervolgd ……

De school weer bezocht met Anneke en Michel ( antwerpen Dakar auto) en ook mijn zoon Iwan petra en Djune.

 

        

 

Djune mocht die dag sinaasappelen uitdelen.. een eigen idee van haar want fruit is gezond…….maar we hielden zoveel over, dat ieder kind er 2 kreeg. Dat betekent dat de helft van de kinderen nog niet terug op school zijn.

Het was gezellig met mijn klein dochter en natuurlijk mocht ze bij oma slapen en snurkwedstrijdje doen.

Afgelopen week een vergadering gehad met de onderwijzers en het schoolbestuur van het dorp .

We hebben dit schooljaar 101 kinderen waarvan 50 nieuwkomers. Zie de lijst van de kids. De naam in zwart zijn de nieuwe leerlingen. Aangezien de meeste donateurs al betaald hebben, kan er nu een nieuw kindje bij Uw naam staan.

 

In principe hebben nu alle kinderen een donateur , mits de laatste 10 donateurs ook betaald hebben.

Wellicht dat hun dat vergeten zijn  of niet afgemeld hebben of e mail adres is veranderd . Hopelijk hoor ik iets voor wat of hoe…..

Ook hebben we gesproken over de maand dat de school gesloten is geweest i.v.m. verkiezingen. Wordt die maand ingehaald ????? anders blijven er een hoop kinderen zitten. …….

Dit gaat in overleg met het goverment.

 

Speeltoestellen

Deze waren mooi opgeschilderd, dus op afstand zag dat er goed uit . Bij grondige inspectie door Shakiru, bleken er veel dingen kapot te zijn of gevaarlijk wat zo af kon breken. Als antwoord kreeg ik dat dat erg duur was om te repareren en ze daarom wachten tot er meer kapot is ……. Ik snap het wel.. je moet een aggregaat huren er moet gelast worden , veel ijzer vervangen… maar dat kun je ook preventief doen en nog belangrijker om Hamarite verf te gebruiken .. en ook dat is erg duur maar wel een must.

Verder heb ik hier Mary en Piet ontmoet ( dit waren oude buren toen ik in Sunswing hotel logeerde.

Mary heeft als hobby om allerlei knuffels te haken  en die verkoopt ze dan op de beurs met opbrengst voor Gambia.

 

                  

 

Zij had € 300.- voor de sotokoi school…. En dat kwam goed van pas ,konden we meteen aan de speeltuin besteden. Alles opnieuw gecontroleerd en waar nodig vervangen.

 

Gelukkig had ik nog 3 blikken hamarite verf staan om mijn tuinhekken voor de 2e keer te schilderen. Wij hebben dat nu voor de speeltoestellen gebruikt en neem in oktober nieuwe hamarite mee om alles voor de 2e keer te schilderen.

Ook gingen die dag  Selma en Edo ,2 vrienden van hun mee naar de school. Ze hadden veel spulletjes en voetballen en voor iedereen was er een grapefruit. Daarna gezellig hier thuis geborreld.

 

 

                     

 

Kreeg van de week tel van Omar dat er nog € 60.- over was. Ik heb eerst he een tientje gegeven , ( hij doet zoveel voor de school en vraagt nooit ergens naar ) De rest hebben we boekjes van gekocht die volgens het goverment verplicht waren . We gaan dat straks bekijken wat we aan gaan schaffen of eventueel voorbeelden in sealen.

 

Wereld vrouwendag

Jaaaa.. ook hier hebben we dat.

Er werden 3 goede doelen projecten voor gedragen  en de winnende was care for naturel african beauty foundation

Claudette gaf een goede uiteenzetting over hun project om vooral  gambiaanse mensen te leren wat je allemaal met Aloe Vera kunt doen. Deze plant groeit gemakkelijk in africa  en eigenlijk iedereen moet dat hier bij zijn huis hebben.

Als je bedenkt dat hier 1 op de 4 kinderen brandwonden oploopt….

Dit vooral bij de locals die op zo,n  shokkel koken. Kinderen hebben vaak nylon of van die snel ontvlambare  kleding aan ….. zie je het al voor je….. brrrr.

Ze had een foto reportage bij zich van een kind dat voor 50 % verbrand was en na behandeling met aloe vera na 3 maanden zonder littekens weer rond huppelde. Beverwijk was er versteld van ..

Ik was er erg van onder de indruk  en moest vooral denken aan mijn 1e bezoek in een kliniek in Bakau, waar wij een meisje aan troffen die ook voor meer dan 50 % verbrand was . Het enige wat ze voor haar konden doen is pijnstillers geven. Er waren geen vette watten om uitdroging te voorkomen  . Vervolgens zijn Franka en Moon alle apotheken afgereisd omdat te kunnen kopen. Helaas heel beperkt aanwezig, te weinig voor haar om te overleven. Maar opdat moment heb je gedaan wat in je vermogen ligt , terwijl je weet dat het kindje het niet gaat redden. ( ik heb er gewoon nachtmerries van gehad )

Inmiddels heb ik contact gehad om dit eventueel ook in de omgeving van de school te kweken. Claudet wil deze kennis graag overbrengen op andere mensen , zodat ze met dit geneesmiddel ook zelf iets kunnen genereren.

Er moet eerst nog een grondonderzoek gedaan worden. Omgeving van de school is veel zand grond op een rotsachtige ondergrond.

Ook onze groentetuin bij de school is mislukt en dit kwam vooral doordat er teveel beestjes ( termieten ??) in de grond zitten. Na 2 keer bestrijding ( vergif ) bleef het probleem nog. En … ik wilde geen groenten kweken met vergif.

Claudette vertelde dat hun alles biologisch kweken en de enigste bestrijding is sodawater

U kunt meer lezen op hun website www.carfomatural.com

 

Dit was het dan weer. Begin mei ben ik weer terug in Nederland telt dus al lekker af.

 

 

 

Met dank aan Tonny Nagtegaal die dit weer op de website gaat plaatsen 

Mama gambia en de kids

 

 

 

<--Terug naar nieuws-->