Nieuws maart 2010

(klik op de foto's voor vergroting)

 

Deze week is het hier heel erg heet 38 graden. Je verbrandt bijna levend en er staat ook geen wind, zelfs s avonds koelt het bijna niet af. Iedereen puft, klaagt en steunt. In Sunbeach zijn momenteel maar 17 vakantiegangers en het toerisme is heel erg laag. Mensen die ik elke dag op straat tegen kwam, houden je nu staande en vragen om drinken of rijst. ( Dit deden ze voor die tijd nooit, omdat het mensen waren die o.a. taxi chauffeur, visser of ergens een stalletje hebben en uiteindelijk altijd wel iets verdienen)

Door de hitte , heb ik dus  een paar dagen niet getraind of alleen een korte wandeling van een half uur naar de markt.

 

 

school

Ook de weg naar de school is steeds weer een uitdaging. De zandbak wordt steeds dieper en je danst als het ware door het zand. Ik ben altijd weer blij, als ik onderweg mijn tegenligger op tijd aan zie komen, zodat je even een stevige ondergrond hebt gevonden om hem te laten passeren.

Vorige week ( toen ik in Wijchen was) hebben de kinderen op school. The Gambia Common wealth day party gevierd. Er was een kampvuur en eten voor hun en er was zelfs nog een locale muziek band ter opluistering. Ik kreeg een overzicht van de boodschappenlijst van alle ingrediënten . Er was rijst met allerlei groenten, Kip en Vis. Ook hadden ze een baoba juice gemaakt. De kinderen zagen er allemaal op hun mooist uit ,met veel kraaltjes in de haren . Ik heb 3 leuke foto’s  gekregen met ook de dames erop die het eten gekookt hebben. Hopelijk kan ik ze in scannen zodat ze op de web geplaatst kunnen worden. En dit allemaal voor de prijs van € 100,- dank je Pauline.

 

                  

 

 

 

Ook Sirni heeft hier een keertje gekookt. Rijst met vis  benecin en groenten  Het garnituurtje was van mij. zie foto;s

 

Zelf kook ik meestal een grote pan spaghetti, of wokgroenten met rijst, die ik dan uit kan delen aan de securitie en de taxi drivers. Ze zijn er al erg mee verwend, want als ik om 8 uur eruit loop, om een hapje te eten, krijg ik al commentaar.

Deze week ben ik met een grote koffer vol met schoentjes van Mia , naar de school geweest. Het was wel een hele klus om voor iedereen de passende schoen te vinden, maar met behulp van de leraar is het mij gelukt en alle kinderen van level 1 = 3 en 4 jaar werden voorzien van schoen of kleding..Het was leuk te zien hoe ze aan de kleding zaten te snuffelen. Mia had alles van te voren nog gewassen en waarschijnlijk een lekkere wasverzachter gebruikt. Ze gingen allen met een blij en trots gezicht naar huis.

 

 

 

 

 

Het is ook heel fijn te zien, hoe de hoofdleraar met deze kleintjes om gaat. Waar vroeger regelmatig tikken werden uitgedeeld, worden de kinderen liefdevol door hem geholpen. Je ziet hoe hij er zelf van geniet. Dit viel zelfs op bij de vaste Gambia bezoekers uit Nederland, die ieder jaar weer het schooltje bezoeken.

 

 

 

 

Primaire school.

Er wordt mij vaak door donateurs gevraagd , of ik hun kindje kan blijven volgen als ze naar de lagere school gaan. Dit is echter voor mij onbegonnen werk. Ik kan ze thuis niet opzoeken,want ze hebben hier geen straat namen of huisnummers en via de school is ook moeilijk, omdat ze nog al eens keertje verhuizen.

Ik dacht altijd , dat de lagere school wel betaald werd door het gouvernement, maar dat geldt alleen voor de meisjes. De jongens moeten ook verplicht naar school en dat moet door de ouders betaald worden incl.  kleding en dichte schoenen  anders worden ze naar huis gestuurd. Ik vind dit van de president wel een goede stap in de richting om voor de meisjes ook een betere  toekomst op te bouwen. Vroeger werden ze gedoemd om op het land te werken, de markt en het huishouden te doen.

 

 

Mohammed Freetown kind.

Hij kwam mij opzoeken en vroeg of ik hem kon vergeven, dat hij tegen mij gelogen had over zijn telefoon die hij verloren had. Hij werd elke nacht 2 keer wakker met schuldgevoelens. Hij had zijn boekentas bij zich en vertelde dat hij nu gesponsord werd door iemand die het schoolgeld voor hem betaalt.

 

 

Gambia sport sponsoring

Ik ben door Jan benaderd, die zich inzet voor voetballers en o.a. ook schoolteams. Helaas komt hij pas hier als ik al terug  in Nederland ben. Ik heb het contact met hem naar Abraham gelegd en hun gaan dit samen uitzoeken. Meer info www.gambiasportsponsoring.nl

 

 

Aloe Vera.

Ik gebruik de Forever Vision ( tablet) en de spray Aloe First. Voor de irritatie aan mijn ogen, omdat die irritatie chronisch is moet ik dat altijd blijven gebruiken en het  helpt beter dan alle zalfjes van de oogarts. Ik had hier vorig jaar al een knul ontmoet die een oogziekte heeft, die ze hier niet kunnen genezen en omdat aloe vera een natuurproduct is, heb ik hem dat ook gegeven om  uit te proberen.

Ik heb het hier in huis eerst bij zelf voorgedaan ( want het prikt behoorlijk in de ogen), maar  na 5 tot 10 minuten rust , voelen je ogen een stuk prettiger. Sinds ik dit gebruik , heb ik geen ontstekingen meer in mijn ogen. ( De irritatie blijft) maar misschien wordt dit ooit ook nog een keer beter.

Het helpt hem in ieder geval goed. Dus ga er voor zorgen , dat hij altijd dit aan mij kan vragen en niet voor hoeft te betalen.

 

 

Auto.

Deze wordt iedere dag door Bax voor mij gewassen. Hij wordt als een kind vertroeteld. ( service van het huis) Het is niet te geloven , hoeveel zand hier vaak in de lucht zit. Na een dag is de auto hier vuiler, dan bij ons in een week. Ik vroeg bax of hij zijn vrouw ook zo knuffelde, maar vertelde dat hij 3 weken aan een stuk gewerkt had.

 

 

Thuis

Nog 3 weekjes en dan ben ik weer in Wijchen, waarvan Wim dan nog 1 weekje hier is en dat voelt heerlijk, gewoon je eigen dingetjes weer doen. 's Morgens de krant en

's avonds tv journaal en je favoriete programma’s kijken. En…. natuurlijk je sociale kontakten ,sport , kinderen en kleinkinderen en de honden niet te vergeten.

 

 

Het volgende en laatste nieuws ontvangt U weer in April

 

 

<--Terug naar nieuws-->