Nieuws maart 2009

 

3  Maart 2009. Een bijzondere dag.

 

* Auto’s Amsterdam Dakar.

 * Freetown kinderen zijn bij hun familie

* Een nieuwe zoon

 * Milja bericht aanval vrij (epilepsie)

 * Anna (Campama) bericht van het ministerie , de auto mag naar haar      kliniek. 

* Bericht van Els Reijnen,gaat een dag met collega’s werken op het gebied van gezondheid voor het goede doel, met opbrengst voor de school sotokoi

                                                    

@@@@@@@

Vandaag zijn de kanjers van Nijmegen Dreamteam aangekomen in Gambia.

Ze hebben een voortreffelijke rit gehad, behalve de pech van een dynamo die stuk ging.  Dankzij de monteur Mart, hebben ze toch lang door kunnen rijden, door steeds de accu’s te verwisselen, totdat zij een sloper gevonden hadden voor een andere dynamo (de inmiddels opgestuurde dynamo vanuit Nederland bleek niet de goede te zijn). Hierdoor hebben ze wat meer tijd over gehouden, om nog wat van Gambia te zien en even uit te rusten en dan zelf de auto op de bestemming te brengen.

De 2 zitter voor de kliniek Campama (wordt omgebouwd tot ziekenauto) en de 4 zitter voor de school.

Op vrijdag hebben wij deze mooie dagen af gesloten door overhandiging van de sleutels, met DE koffie en Heineken bier en zijn 's avonds met zijn allen terug gevlogen naar Amsterdam waar een familie ontvangst comité stond te wachten.

 

In de week dat ik in Nederland was, heeft Abraham de auto ingevoerd (halve prijs

€ 600,- moest anders zeker 5 tot 6 maanden wachten en afwachten of het Anna ging lukken om deze tax free in te  kunnen klaren) .Verder heeft hij de verzekering en licenties  aangevraagd en betaald en de auto aan laten passen voor taxi vervoer.

De auto is nu groen en wij hebben dinsdag en woensdag de auto uitgetest door een korte safari  te maken.2 keer 5 uur hobbelen, zonder stop. Hebben nu ook een beetje het gevoel van jullie kunnen snuiven (stofhappen)en kilometers maken.

Onderweg stopte Ebraham in een dorpje, waar mensen stonden te wachten en vroeg of hij kon helpen ( wat een intuïtie ..) . er werd  een oude vrouw naar de auto gebracht die al 3 dagen op vervoer zat te wachten voor het ziekenhuis. Er stonden echter ook nog een moeder en een kindje met een baby op de arm, die ook naar het ziekenhuis moesten. Ik dacht dat dat kindje van 7 met een pop onder de arm stond, dit bleek echter ook een baby'tje te zijn. Het was een tweeling die te vroeg geboren waren, inmiddels 6 weken, maar amper 5 pond. Wij hebben 2 uur hutje mutje gezeten en ze bij het ziekenhuis afgeleverd.

Dit was een heel fijn gevoel want het was de 1e goede daad die wij met en dankzij de landrover hebben uitgevoerd.

 

EN DIT ALLEMAAL DANK ZIJ DE KANJERS UIT NIJMEGEN EN HUN SPONSORS.

De site van deze kanjers is te bewonderen op www.nijmegendreamteam.nl

 

 

Wij hebben ook overnacht in een lodge  *  TENDABA  is wildzwijn ,aan de Gambia rivier en genoten van de zonsondergang en de zonsopkomst. Ik had een luxe kamer aan het water met een bedstee en een muskieten net. De zoons ergens op het park een eigen eenvoudige kamer, want ze hadden last van een te grote barracuda en dan denk je, je zit in de middle of knowhere, maar alles wordt voor je geregeld incl. condooms.

Gelukkig stond dat laatste niet op mijn rekening groot 66 euro . Is 3 kamers ,

diner drank en ontbijt.

 

Het was wel een oude shit zooi, maar schoon in een prachtige omgeving en ook 's avonds nog een fijne temperatuur. Het is hier aan zee nog steeds te koud voor mij, dus blijf regelmatig mijn eigen potje koken, wat ik ook heerlijk vind. Kan overdag mijn groenten en vis zoeken op de Bakau (shit) markt, maar waar ik ook heerlijk van kan genieten….

 

 

 

 

 

Ik ben intussen weer bij diverse familie’s  uitgenodigd en eet zelfs al met mijn handen, uit de gezamenlijke bak  met voer.

 

 

Na een lange rit terug, stof snuiven en hobbelen, kwamen we thuis aan, waarbij Ebraham uitgeput op de koude vloer ging liggen en Foxy hem een massage gaf.

 

Een bad was toen wel heerlijk, maar je schrikt dan wel van het sop wat van je lichaam en je kleding komt. De jongens vertelden dat ze hun douche daarna, de voegen uit moesten schrobben.

Wiel jij kwam hier aan in een spierwit pak…. Mijn witte broek was oranje… of heb jij je snel omgekleed onderweg ??

 

FREETOWN KINDEREN.

Deze zijn inmiddels bij hun familie gearriveerd. 5 dagen onderweg met een auto. Koffer ,rugzakken, tickets gekocht en zakgeld meegegeven. Worden ze onderweg ook nog beroofd.

Ik word nu bijna elke dag gebeld door mohammed. Mom I miss you so… en wil terug komen naar Gambia, want er is geen plaats voor hem in het huis van zijn moeder, wel voor zijn jongere broertje.

Dit is waar ik hem goed voor gewaarschuwd heb. Je leeft nu in een hel, maar die kan in Freetown nog groter zijn en er is dan geen weg meer terug. Tenslotte is hij het grootste deel van zijn leven voor zijn broertje ,vader en moeder geweest en jullie moeten daar opnieuw beginnen een eigen leven op te bouwen en dat heeft tijd nodig. Kost mij wel moeite om de poot stijf te houden, maar ik voel dat dit het beste voor ze is. Trouwens ik was niet de enige, die zo gejankt heeft na hun verhaal, later kwam de aap uit de mouw, waarom iedereen na het eten meteen weg ging, dit  omdat ze niet wilde huilen.

 

EEN NIEUWE ZOON

 

De naam Foxy , kwam al eerder in het verhaal voor. Hij is van beroep kunstschilder en heeft zijn “galerie’ naast een open riool. Ik heb hem ontmoet tijdens mijn wandeltochten naar de markt en hem beloofd dat ik een keer samen met hem zou schilderen. Hier kwam echter nooit iets van, ik was nog steeds te druk met van alles. Net een paar dagen voordat Wim kwam, ben ik met hem meegegaan om de acryl schilder spullen te kopen. Onderweg kneep ik hem wel, want ik ging zomaar met iemand mee, terwijl Ebraham dat niet wist (hij waakt nog steeds als een pitbull over mij). Ik moest op de terug weg nog steeds mijn zeetong op de afslag kopen, maar kon die niet vinden. Hij adviseerde mij om een barracuda te kopen, maar dat is zo’n grote vis..wat moet ik er mee… Hij wilde dat wel voor mij koken,want dat kon hij goed. Heb eerst Ebraham gebeld , hem dit uitgelegd en gevraagd of hij dan ook eerder kon komen,want ik wil niemand in mijn huis hebben als Ebraham er niet bij is.

Bleek dit een van zijn grootste vrienden te zijn van vroeger. Heeft samen met hem in hetzelfde hok geslapen met nog 5 anderen mannen op een rijtje op een matje,langs het open riool en een douche in de vorm van een bak water met een conserven blikje. Ebraham was toen 18 en kwam net van school met 3 euro op zak en werd de straat opgestuurd om aan de bak te komen. 

Ze hadden elkaar ontzettend veel te vertellen en er was zo’n blijdschap dat ze elkaar weer terug gevonden hadden. Foxy was in die periode getrouwd geweest, maar zijn huwelijk was einde oefening, toen zijn vrouw 4 maanden zwanger was van het 2e kindje, en er van door ging met een “rijke”  Amerikaan, maar nu niets meer van hem hoort. Het kind is nu een blok aan haar been, want het heeft een soort van struma ter grootte van een tennisbal en kan nog niet geopereerd worden omdat hij te jong is. Maar wat wil je…..als je zo liefdeloos in de buik van je moeder groeit…..)

Ebraham en Foxy hebben nu samen een woning in een rustige compound, woonkamer, keuken en douche en 2 slaapkamers. Wim is met de jongens op pad geweest en was het er ook mee eens om ze een kans te geven voor een goede doorstart, zodat wij de huur voor het 1e jaar betaald hebben (is net zoveel als ik voor mijn appartement per maand betaal)maar ik ga volgend jaar een maand later naar Gambia terug, dus compenseert zich dit weer.

 

 

Vrijdags voordat wij terug gingen, hadden ze het huis al geschilderd en voor 200 euro, vitrage een 2e hands bankstel en eethoek en voor beiden een 2e hands bed met een nieuw matras en linnengoed gekocht.

 

 

MILJA KLEIN DOCHTER

Milja heeft een moeilijk te behandelen epilepsie. Zij is 20 februari 1 jaar geworden. Ik was toen hier in Gambia toen ik een school bezocht, waar nog geen water was ,waarvan beschrijving in februari ???

 

Vorige week hebben ze de watertap aangesloten, wij hebben er een foto  van gemaakt en heet nu de Milja Tap. De kinderen bidden elke morgen voor haar. En dan zegt Ebraham   'oma’…als Milja groter is, kan ze haar eigen watertap bezoeken.

Momenteel is ze aanval vrij en begint beetje bij beetje haar achterstand in te halen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAMPAMA KLINIEK.

Hier wordt de auto afgeleverd om om te bouwen tot ziekenwagen.

Ik heb daarna van Anna nog 1 telefoontje gehad, dat ze er ontzettend blij mee waren. Toen ik haar later tegenkwam, vertelde ze mij dat ze er voorlopig zelf in ging rijden, want de oude ziekenwagen hadden ze weer aan de gang gekregen en haar eigen auto kreeg mankementen.

Hoezo zieken auto nodig ????

 

 

Ebraham rijdt momenteel  van de ene kliniek naar de andere met het kindje van Foxy. Zijn ex en het kind wonen momenteel ook bij hun in huis, want zij wonen een uur van de kliniek vandaan. Hebben echter al een paar nachten geen oog dicht gedaan, omdat het kindje huilt en bijna geen adem kan halen. Ebraham kwam vanmorgen hier versleten aan en ging ergens een slaapplaats zoeken om bij te tanken. Wilde geen gebruik maken van mijn slaapkamer, bang dat ze over hem kletsen dat hij mijn loverboy is. Ik moest wel heel erg lachen en heb gevraagd hoeveel kinderen hij later wilde ????? Hij is ontzettend gek met kinderen. Toen wij bij de “oude” ouders van Foxy wegreden, waar zijn andere zoontje van 2 woont, zegt hij tegen Foxy, als jouw kind wat ouder is kan hij bij ons in huis komen wonen en kunnen wij samen voor hem zorgen. Foxy zat al te janken omdat hij zo blij was dat iedereen er was en mij accepteerden als zijn pleegmoeder (er worden dan colanuts uitgedeeld en met de familie voor mij en mijn familie gebeden)…. het hek was toen helemaal van de dam.

LACHEN

Gelukkig doen wij dat ook veel samen. Alhoewel zij in hun eigen taaltje zitten te gekken,want plagen doen ze hier ontzettend graag (lijken de Blue Mops wel) weet ik vaak wel waar ze het over hebben en anders vraag ik 'sub titel please'… ik plaag ze dan terug met skyni of ik heb geen zoons.. ik heb 2 zakken met botten aan tafel zitten. Veel onderbroeken lol.

 

VERTEL HET DOOR.....

Op zondag 26 april a.s. in zaal sterrenbos in Wijchen een grootse dag op allerlei gebied van gezondheid, georganiseerd door Els Reijnen.

De opbrengst van deze dag is voor het goede doel Nursery school sotokoi.

Aanvang 11.00 uur tot 15.30 uur met als afsluiting optreden Blue Mops.

Er worden diverse behandelingen en consulten gegeven voor 5 euro.

o.a. voetreflex, pedicure, tarot consulten, stoelmassage, afslanken en massage, NES therapie,  numerologie, zuur Base testen, astrologie, white time healing, kristal- legging en meditatie.

Er is een stand van alo”e Vera, edelstenen, etc. etc.

Een meisje van 17 komt spirituele tekeningen maken

Presentatie van de school en een grabbelton met Africa frutsels.

SCHOOL

Inmiddels zijn er weer 5 kinderen bijgekomen en zitten wij nu op 124 kinderen. Er is nu een stop tot het nieuwe schooljaar weer begint. Er wordt vandaag weer aan de muren gewerkt en ga dinsdag kijken en foto’s maken.

Tevens heb ik van M. van der Kaaden € 15,- ontvangen, (maar ik weet niet wie dit is, of misschien ook wel) ik zal de naam achter een kindje plaatsen. Dit is ook voor oma Halman. Van Kristel en Peter de Groot een bedrag van € 60,- ontvangen. Zal het ook achter een kindje plaatsen 4x.  van  J houwens e.o een bedrag ontvangen van € 150,- , ook graag even reageren, zodat iedereen in mijn mailbestand komt. CSK FOOD enrichment een bedrag groot € 125,- (is promotie door Tonag).

Verder is er tijdens mijn afwezigheid een grote zak met mooie auto’s gebracht en Wim weet niet van wie. Ik heb deze de laatste keer zoveel mogelijk meegenomen, maar het paste niet allemaal in mijn koffer. Er zijn er in ieder geval al een aantal in Gambia.

 

 

 

LIEVE MENSEN HARTELIJK DANK ALLEMAAL.

Ik ga nu de dagen aftellen. tot snel in Wijchen.

 

<--Terug naar nieuws-->