Gambia nieuws mei - juli 2019

 

(klik op de foto's voor vergroting)

  

Gambia

Gisteren de bank en Kas gecontroleerd.

Shakiru heeft alle documenten toegestuurd en ik heb alles goedgekeurd .Het dak viel wel duurder uit dan gepland was, maar alle bonnen zaten erbij en het kwam nu uit op € 1500.-. dit kwam mede door dat ze er halfweg achter kwamen dat ook de balken vervangen moesten worden.

Zoals wellicht zullen diversen mensen gezien hebben op facebook, shakiru  is verloofd. Het was een grote verrassing voor mij , omdat hij nooit verteld had, dat hij een vriendin had. Hij legde uit dat hij haar al meer dan 10 jaar kende als een hele goede vriendin , maar dat zij in Amerika woont. Zij was nu 10 dagen op vakantie in Gambia en de vonken sloegen over.

Hopelijk is dit zijn ware liefde en ik heb hem veel geluk toegewenst.

Verder zitten wij dagelijks op de app of app tel.

 

Certificatie school onderwijzeressen

Zoals ik al eerder schreef.. Heb ik contact met Susan van de Ploeg. Zij heeft een huis in de buurt van de school en bezoekt hun regelmatig. Zij heeft het plan opgepakt om via donateurs de leraressen naar de school van het ministerie te sturen om zodoende hun certificatie te krijgen. De leraressen moeten dan 2 jaar naar school en kunnen geen lessen geven op de sotokoi school .Kosten voor 3 leraressen is

€ 1500.-.  Wij hebben hier al veel plannen voor opgemaakt.

Voor en nadelen:

Wij moeten dan voor 2 jaar andere leraressen hebben. Als het ministerie deze nu zou leveren, dan hebben wij/zij  naar 2 jaar,  3 gecertificeerde onderwijzeressen erbij.

Als het ministerie dit kan leveren moeten zij de onderwijzers betalen en kunnen wij onze leraressen ook gedeeltelijk blijven betalen, want zij moeten wel kunnen eten. Wij moeten daar dan wel goede contracten voor maken.

Andere optie:

Als het ministerie niet kan leveren , dan sturen wij 1 lerares naar de school en nemen dan een volontair in dienst.

Als dit dan allemaal of gedeeltelijk rond komt , kan dit pas het nieuwe trimester ingaan..

Voorlopig eerst met de schoolcommissie hier over vergaderen en Mr. Badjie ( hoofdonderwijzer) gaat contact leggen met het ministerie

Dit was het dan voorlopig

WORDT VERVOLGD… 13-05-2019

 

 

Vandaag 9 juli is het dan zover …….

De schoolcommissie en het ministerie van onderwijs incl. Shakiru zijn bij elkaar gekomen en het contract is ondertekend met de garantie dat er in september 3  gecertificeerde leraressen op de sotokoi school beginnen. De dorpelingen zijn nog wel een beetje argwanend.. eerst zien , dan geloven. Dit had ik ook, maar er was een cameraploeg voor tv en de krant was er . Wie dit geregeld heeft weet ik niet , maar moest 2000 dall afrekenen, oftewel € 30.- maar dan hebben we ook alles in kaart .

 

   

 

 

Wij betalen nu onze onderwijzers tot september en dan krijgen ze het ontslag met 3 maandsalarissen .Wij sponsoren dan 2 jaar de leraressen voor hun opleiding. Ik heb gevraagd om de faktuur voor het hele jaar vooruit te betalen en deze dan aan ons door te geven voor de aspirant sponsors . Ik heb nu een opgave van € 1500.- maar dat kan zomaar veranderen. Wij betalen de leraressen per maand een kleine vergoeding van dal 500 oftewel € 15.- voor reiskostenvergoeding. De sponsors krijgen de naam, email c.q app van de lerares om op deze manier met hun te blijven communiceren.

De hoofdleraar van de secondaire school wordt ook de hoofdleraar van de sotokoi school . Dus een soort fusie.. Badjie wordt door het ministerie op een andere school een baan aangeboden. Via een filmpje heb ik al gezien hoe deze nieuwe hoofdleraar overkomt. Het is in ieder geval ook een geode prater.

Het ministerie wilde ook de financiën van de school beheren, maar dat heeft het schoolbestuur kunnen voorkomen. Uiteindelijk is dit privé sponsorgeld en waarvan wij persoonlijk verantwoordelijk zijn om dit goed te besteden. Alhoewel de school nu onder het schoolbestuur van de secondaire school valt , houden wij gewoon ons eigen bestuur en dat zijn de gekozen vrijwilligers van het dorp incl. shakiru. Ministerie regelt nu de onderwijzers en betalen hun loon en de rest blijft gewoon in ons eigen beheer. Dit is meer dan 10 jaar uitstekend en keurig gedaan met respect en vertrouwen naar elkaar.

Shakiru is onderweg naar de school aangevallen door een stier en schade aan zijn auto o.a. de spiegel met richtingaanwijzer eraf. Schade 2500 dall. Erg vervelend het had ook mij kunnen gebeuren als ik daar was geweest . (er lopen vaak hele kuddes koeien op de weg als wij de school bezoeken, maar deze keer liep er een geile stier bij ) Dus ik ga dit hem vergoeden  via de school account in Gambia . Ik heb net € 2000. Overgemaakt dus dat kan er wel vanaf.

Ik heb ook opdracht gegeven om de offerte van de speeltoestellen te  laten maken .Dat is de helft  van wat er voor die tijd stond , oftewel 1 glijbaan, 1 schommel en het grote rad waar stoeltjes opstaan. De oude toestellen waren zo erg doorgeroest dat het levensgevaarlijk werd. Kosten 36000 dal oftewel € 720-

 

Ook de hamarite die ik na Gambia heb gebracht is niet bestand tegen de roest die daar ontstaat door regen en de zoute lucht. Als wij de garantie hebben voor de nieuwe leraren van het ministerie , laten wij de rest maken als er nog genoeg geld is

Verder.

Blijft het onderhoud . ik zag al op diverse foto’s dat de verf aan het bladderen was. Na het regen seizoen hebben we daar een goede indruk van en weten dan of dit opnieuw moet gebeuren. 

Wij blijven ook de watchman en de schoonmaakster betalen incl. schoonmaakmiddelen. Taxi vergoeding voor Omar als hij naar de bank moet of voor anderen dingen.

De boeken en alle schoolbenodigdheden. Schoolkleding blijven ze zelf betalen. Reden dan zijn ze er zuiniger op en doen ze andere kleding aan als ze van school thuis komen.

Ook de maaltijden gesponsord door de lionsclub uit Barneveld worden iedere maand geserveerd. ( goed voor 6 x voor 125 kinderen )

 

    

 

 

      

 

 

Sponsoring kinderen.

Al meer dan 10 jaar betalen de sponsors voor 1 kind € 25. - .

Ik heb dit nooit aangepast omdat € 25.- een aantrekkelijk bedrag is. Als ik het hoger maak , kan dit weer afschrikken om nog mee te doen.

Per saldo gaat het om de totale opbrengst en zoals U kunt zien op de lijst van de kinderen , hebben niet alle kinderen een sponsor. Voor het schooljaar 2018/2019 kwam ik 38 sponsors te kort op de 125 kinderen. Gelukkig heb ik een potje kunnen creëren van de verkoop van de auto,s van Liesbeth en Gert en vul het ook zelf steeds met een flinke bijdrage aan. Voor aankomend jaar betaal ik ook Shakiru via de stichting door middel van ,het bedrag eerst op de stichting bank te storten en vandaar uit op zijn rekening  . Tot op heden was hij in dienst bij mij prive en deed hij de school erbij.  Hierdoor kan ik zijn loon , wat een schenking is van mij aan een stichting met een Anbi nummer , fiscaal aftrekken.

Zo dit was het weer voorlopig… Ik mis Gambia en de schoolkinderen , dus weinig anekdotes te vertellen. Dus deze brief is een zakelijk overzicht hoe ik via communicatie via app of email met de donaties om ga.

Ook zijn voor 1 juli de jaarcijfers van 2018 en een jaarverslag gedeponeerd en zijn door

Tonny Nagtegaal op de website geplaatst.

 

 

Ook gaat hij dit nieuws weer op de site plaatsen.

Met dank namens de kids

En Mama Gambia … Wilma Huisman

Wij wensen iedereen een fijne zomer c.q. vakantie

 

 

<--Terug naar nieuws-->