Gambia nieuws januari 2018

 

(klik op de foto's voor vergroting)

  

Gambia

Vervolg december nieuws

In tussentijd veel gebeld en vergaderd ….

Gisteren was de afspraak bij de minister om 1 uur in Brikama is ongeveer 45 minuten hier vandaan. Het verzamelpunt was hier bij mij thuis om 11 uur om nog het nodige door te spreken en gebeld om de minister een reminder te sturen. Wordt er niet opgenomen …..

Uiteindelijk toch maar vertrokken en bij aankomst krijg je te horen dat hij een school aan het inspecteren is en gewoon de afspraak is vergeten. Uiteindelijk wordt zijn tel opgenomen door zijn vrouw… had hij dus thuis laten liggen. Er werd ons verzocht of wij hem even op konden halen…. Het was dichtbij en iemand zou mee rijden om de weg te wijzen . Oke … dat dichtbij was wel een half uur rijden, daar wachten, en een half uur terug. In tussentijd stond de schooldelegatie in de zon te wachten…. En het was lunch tijd….

Shakiru ging meteen achter hem aan en heeft hem duidelijk gemaakt dat de vergadering wel meteen moest beginnen want ook wij moeten eten, dus dat werd half 3.

Vergadering werd geopend met gebed ( en ook afgesloten) en ik mocht met het verhaald starten. Daarna ging alles in het Wolof verder en kon shakiru verdere vragen stellen. Het komt er op neer dat onderwijzers die uitbetaald worden door het ministerie, gekwalificeerd moeten zijn door hun en dan ook door hun geplaatst moeten worden, maar die hebben ze momenteel niet.

Wat ook inhoudt dat de huidige onderwijzers ontslagen moeten worden.( met uitbetaling van 3 mnd salaris ).

Terwijl het 1e gesprek met de oude minister was… dat de onderwijzers konden blijven tot ze door hun gekwalificeerd zijn .

Verder:

De akela is bereidt om de grond en de school over te dragen aan het ministerie, waar wij dan allen voor moeten tekenen.

Afspraak is dat wij in juli weer contact opnemen .

Moeten we dus maar afwachten… uiteindelijk kregen wij te horen dat deze meneer niet de nieuwe minister van onderwijs is maar een tijdelijke vervanger. Soort interim….

Hij vond het wel belangrijk dat de school sponsors blijven houden en dat moet ook, want de kinderen moeten nu hun boeken en kleding etc . zelf kopen  en daar zijn de meesten mensen te arm voor en blijven ze thuis. Dus dat wordt dan betaalt door de Nederlandse sponsors. Wellicht is dat ook genoeg om smorgens een boterham ( tapalapa) uit te delen, want de meesten komen met een lege maag op school.

Via Liesbeth { Antwerpen Dakar rally }gaat zij opzoek naar een sponsor om de waterpomp te renoveren. Ook gaan Leida en Thea opzoek naar sponsors hiervoor. De watertap is voor 10 jaar terug gedoneerd door Cafe Anneke uit Wijchen ( kosten € 2400.- nu renovatie € 900.- )

 

Liesbeth en Gert van Ramshorst zijn weer druk bezig om een auto op te knappen voor de Antwerpen . Dakar rally. Deze auto wordt dan weer voor de sotokoi school verkocht  . Hun auto is helemaal beplakt met reclame stickers van hun sponsors . (Super goed idee als je , je bedrijf op de kaart wilt zetten.)

Eind oktober zijn ze weer in Gambia en dan wordt de auto hier geveild. Hopelijk kan ik dan hier zijn , want ik moet nog een keer aan mijn hart geopereerd worden.

Intussen tijd is de container aangekomen met 42 bananen c.q. verhuisdozen.

Mijn huiskamer staat vol . Alles met behulp van shakiru gesorteerd , dat betekent ….ik delegeren en hij werken…..

De dozen waren gevuld met heel veel kleding van Riet en Peter, Roel en Leida en Santa.

Inmiddels al veel mensen blij gemaakt buurmeisjes met mooie schoenen van Riet en Santa. Schoenen van Peter voor de vrienden van Shakiru en ook de donsbedden en overtrekken…..Huh… zul je denken , maar het kan hier s nachts echt koud worden, al is het dan 18 graden…maar overdag is het 30 tot 35 graden en dan is de afkoeling te groot. Momenteel heb je echt geen airco of Van nodig en ben je blij met een deken extra.

Woensdag gaat shakiru met nog een bus de dozen naar de school brengen en dan zaterdag alles opnieuw sorteren en in de zakjes verdelen. Ik moet nog 120 zakjes kopen en dan kan ieder kind met een zakje naar huis.

Zaterdag 27 januari

Uitsorteren op school

Een hele klus, want de toegezegde hulp was maar half aanwezig . maar het is gelukt.

Verder

Je blijft hier steeds voor verrassingen staan en dan vooral hoe snel alles hier kapot gaat en aangetast wordt. Wij dachten eerst het is de Gambiaanse kwaliteit maar ook de spullen uit Nederland verrotten net zo snel.

Vooral als er iets van lijm in verwerkt is..

Als voorbeeld mijn rolletjes Duck tape en schilders tape van vorig jaar zijn niet meer bruikbaar omdat de lijm opgelost is.

Schoenzolen barsten of vallen van de schoen. Mijn leren nappa jasje is een plank geworden en het leren bankstel en de stoelen die nu 2 jaar oud zijn moeten volgend jaar opnieuw bekleed worden.

RVS staal roest hier ….

 

 

 

 

 

 

 

Zo dit was het weer. En tot de volgende keer

 

Met dank aan Tonny Nagtegaal die dit weer op de website gaat plaatsen 

Mama gambia en de kids

 

 

 

<--Terug naar nieuws-->