Gambia nieuws januari 2014

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

Minder bedeelden

Er werd mij wel eens de vraag gesteld, waarom al die “bij”verhalen?? Maar dat ontstaat hier omdat ik ook andere mensen probeer te helpen. Ik ken mensen die alleen van de sotokoi school weten, maar de mensen die in Gambia zijn geweest weten ook wat ik daar nog meer doe. (ik had het ook onder het “kopje”……. In het menu , mijn belevingen kunnen plaatsen .

Gisteren vroeg mijn buurvrouw.. waarom doe je dit allemaal ?? ik legde haar uit , wanneer er ergens  b.v. een natuurramp is en er op t.v. inzamelacties zijn, dat de mensen met de kleinste portemonnee de eerste zijn die doneren voor het goede  doel, ondanks dat ze weten dat er veel aan de strijkstok blijft hangen…..

De mensen met een dikkere portemonnee wachten dit vaak langer af, tot ze weten wat krijg ik er voor terug in de vorm van reclame, of blijven er lekker op zitten en willen het niet kwijt.

 

Afsluiting school in december.

De laatste dinsdag voordat ik vertrok naar NL. heb ik nog een vergadering belegd met Omar, Bax en Bob.

Het was mij al bekend dat er een nieuwe school gebouwd zou worden, maar dat kon zeker nog 2 jaar duren. Wat verbaast mij…….. de school is al bijna klaar. Zover als ik kan tellen zeker meer dan 30 klaslokalen. ( 400 mtr van de kleuterschool vandaan.)

 

      

 

Het is een lagere school en een voorgezet lager onderwijs school. Het project wordt betaald door de wereld bank via de minister Yaya Minteh.  (Komt hem lekker uit net zo voor de verkiezingen) . Ook onderweg kom ik diverse dezelfde projecten tegen. De kinderen mogen gratis naar school.. Wellicht tot de tijd dat hij herkozen is en dan mogen de ouders het zelf betalen, Dat was voor 5 jaar terug ook zo.

Ook werd er voor 5 jaar terug door de boeren veel grond verkocht voor woning bouw.

De huizen vliegen nu uit de grond als paddenstoelen. Wat er in 3 weken afwezigheid allemaal gebeurd is, is onvoorstelbaar. Zoals  ik eerder meldde moeten er nieuwe toiletten komen, maar ik wilde wel de zekerheid hebben , dat de kleuterschool dan niet gesloten zou worden. Ze hebben mij beloofd dat, dit niet gaat gebeuren.

Ik heb Omar nu opdracht gegeven, om hier een calculatie voor te maken. Wachten we dus maar af…….

Verder het nieuwe huis van Omar bezocht. Hij vertelde dat hij daar 5 jaar over gedaan heeft en woont nu naast Bob de Engels man in het bos ( = naast de school)

 

     

     

 

Bij het bezoek aan het huis van Bob, wachtte mij weer een verrassing. Bleek dat Bob een dochter had van 21 jaar , die op zoek was naar haar biologische vader. Zoals hij vertelde ontstaan uit een “foutje”….  Hoezo…. een pracht van een meid….Zij is opgegroeid in Spanje bij haar moeder en je kon aan haar zien, dat ze erg aan moest wennen om zo in de rimboe te leven.

We hebben samen met Bax vruchten uit het bos gekapt. Het schijnt een zeldzame vrucht te zijn en wat Bax aan zijn kinderjaren herinnerde. Ik weet de naam niet meer , maar het heeft iets weg van een kokosnoot, maar dan met velen gaten die vol met sap zitten. Je drukt dan met je vinger door het vlies en slurpt dan het sap er uit.

 

                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 weken in Wijchen,

 met veel verrassingen. Een hele…. super mooie 65e verjaardag . kerst en Nieuwjaar met kinderen familie en vrienden. ook de muziek climax,die ik al 3 lustrum’s , 50,60,65 uitgenodigd heb waren weer geweldig. Website…JosPaul@ClimaxMuziek.

En vergeet niet de prachtige locatie in Sterrenbosch in Wijchen website ….. , met mijn verzoek …… geen buffet , ( 150 mensen in een rij,  haat ik…..) maar alles in de vorm van tappas, was een groot succes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf NL weer terug in Gambia 3 jan.2014.

De school weer bezocht en foto’s gemaakt van de nieuwkomers en wat schetst mijn verbazing ?????? Level 3 heeft al examen gedaan voor de primaire school en zitten al op de nieuwe school. ( wat er uiteindelijk op neer komt dat zij vanaf level 2 al, naar de 1e klas hadden gekund) Omar en modou legden uit , dat de kinderen langer in Sotokoi bleven, omdat ze anders naar een school moesten die ver weg is en waar de ouders voor moeten betalen. Wij hebben nu 80 kinderen in de school, wellicht dat dit de kwaliteit ook verbeterd, omdat er dan meer aandacht per kind is. Niettemin blijven de kosten hetzelfde o.a. de salarissen van de leraar/essen.

In mijn vorige webnieuws  was er een oproep aan Wil en Pauline …..ik miste deze mensen heel erg en een e mail aan hun kwam steeds terug. Ook had ik hun tel. nummer niet meer. En wat gebeurt er dan net zo voor de kerst . Zij doneren weer een fors bedrag voor de school, c.q. het goede doel. Hier ben ik hartstikke blij mee , maar zou hun graag persoonlijker willen bedanken. Wellicht dat hun wel de website van de school bekijken en alles volgen. Dus lieverds Wil en Pauline … stuur mij dan even een e mailtje wilhui@hotmail.nl

 

Ebraham.

Hij woont nog steeds met zijn gezinnetje in Zweden en zou met de kerst hier zijn. Ik had dan samen met hem de school kunnen bezoeken. Helaas ging dit niet door, omdat hij nog zijn studie mechanieker niet afgerond heeft. Dit wordt nu waarschijnlijk in april.

Faxy en zijn kinderen mustapha en essa.

Faxy gaat trouwen met zijn ex- ……..huh ?????

Zoals iedere zondag komen de kinderen hier en kunnen ze zwemmen en spelen en eten we daarna chickenwings.  De kinderen ( die ik ook sponsor voor het onderwijs) zitten nu op een internationale school en mogen daar alleen maar Engels spreken. Onvoorstelbaar hoe snel dat gaat.. is voor mij ook leuk want ik kan nu met hun communiceren.( eerst moest ik dat altijd via hun vader doen) Ik was met hun een spelletje aan het doen o.a. hoeveel kamers zijn er in jullie huis en wat doe je bv in de badkamer etc. Ik miste echter nog een sl. Kamer ( waarvan ik weet dat Faxy dat verhuurde aan een vrouw met 3 kinderen). Jammer genoeg moet zij s’ nachts als hoertje werken, om haar kinderen eten te kunnen geven, maar wat ik wel kan begrijpen en geen problemen mee heb.

Toen ik  aan Essa vroeg wie daar in die kamer woonde, zei hij vol emotie en met tranen in zijn ogen “My Mum”.  Faxy zag dit ook en vertelde toen dat de kinderen hun moeder erg misten. Dit was de 1e keer , dat hij over haar sprak. Als ik er over begon, hoe vaak de kinderen naar de moeder mochten, dan liep hij weg en stond dan ergens te kotsen. Er zat zoveel haat in hem, omdat zijn ex- toen bij hem weggelopen is met een ander. Ik heb zijn ex-  Jara leren kennen tijdens de verzorging van essa voor zijn keeloperatie, als een mooie en lieve vrouw. Wij kwamen dan met z’n tweeën  handen tekort om Essa zijn medicijnen door de strot te drukken , omdat hij toen al met een been in het graf stond en niet meer kon slikken.

En als je hem nu ziet… hoe een mooi en sterk dat manneke dat nu is…is gewoon geweldig . Hij is echt heel bijzonder.

Naar aanleiding van dit voorval ben ik met Faxy gaan praten over zijn “haat’ gevoelens. O.a. dat haat in een mens je eigen lichaam sloopt en dat het tijd werd dat hij zijn kop uit het zand trok om ook te kunnen vergeven. Hij vertelde toen dat de kinderen in de schoolvakantie naar zijn moeder gingen en dan mocht Jara hun daar opzoeken. Via zijn moeder had hij ook gehoord dat zij ziek van verdriet was omdat ze de kinderen zo miste en spijt van haar fout had. Ik heb hem toen gezegd, dat hij minimaal naar haar moet luisteren , want je kinderen zijn ook van haar en een ex- moeder bestaat niet. Hij werd een beetje boos en zei ,”je lijkt mijn moeder wel, zit ook altijd zo te zeuren.”  Ik moest erg lachen en vertelde dat hij dan nu maar eens moest luisteren naar een stel oude wijfen ,( zijn moeder en naar mij “Oma)”( wij zijn wel oud, maar niet gek). Ik heb hem ook uitgelegd, dat haat en liefde heel dicht naast elkaar liggen en aangezien hij naar ruim 6 jaar nog zo’n haat naar haar heeft , er nog heel veel liefde is voor haar. Hij zat een tijdje te denken en begon toen te huilen en vertelde dat hij de warmte ( die hij zo lang geblokkeerd had) weer een beetje terug voelde komen. Ik heb hem naar huis gestuurd om hier goed over na te denken, want het is niet goed voor de kinderen als ze daarna hun moeder weer bij zich hebben en dan moeten leven met een “vecht paar” .

2 dagen later belde hij op , dat hij was wezen praten met zijn ex en zijn ex schoonouders en dat ze elkaar vergeven hebben en het opnieuw weer gaan proberen. De familie moet daar dan goedkeuring aan geven. Is inmiddels gebeurd en iedereen is blij.

 

Islam religie.

Best wel ingewikkeld….. ze mogen ook nu elkaar niet aanraken of samen in een huis zijn. Dat mag pas als ze getrouwd zijn. Een islamitisch man , mag alleen trouwen met een vrouw die nog maagd is en dit wordt dan gecontroleerd na de huwelijks nacht. Ze slapen dan op een witte doek, die s’ morgens door de familie wordt opgehaald. ( ik snap nu ook , waarom de 2e en 3e vrouw van zo’n man dan zo jong zijn) Als vrouw wordt je toch echt wel in het diepe gegooid……

Voor een huwelijk is er nog verschil per gemeenschap, wat je allemaal moet geven aan de familie. Gelukkig hoeft hij geen koe en schapen incl. 11 jurken voor de bruid, schoenen en sieraden te kopen.. zoals bij Cherno de PC man.

 

Cherno islam relegie wolof

Hij is nog steeds druk aan het sparen voor die koe die naar de familie moet. Die koe kan dan ieder jaar een kalfje krijgen en dat is inkomsten voor hun en tevens garantie dat ze hun dochter altijd opvangen als het “mis” zou gaan. Dit is de wolof taal met hun relegie.

 

Islam relegie madinka

Als je je bruid ten huwelijk vraagt, moet je 11 kledingstukken kopen en een schaap slachten dit gebeurd dan s’ morgens om 7 uur. Het schaap wordt de keel doorgesneden, want het bloed is de betekenis voor garantie van gezondheid geluk. ( als wij het hebben over bloedvloeien, dan vallen er doden) Dat schaap wordt dan diezelfde dag nog op gegeten. Dit geldt ook bij de geboorte van een baby, die dan in het geloof wordt opgenomen. Is het een meisje dan is het een ram, is het een jongen is het een schaap. Als de mensen opdat moment geen geld hebben wordt dat een kip of een haan. Niettemin moeten ze ooit nog die ceremonie met ram of schaap doen.

Wat gaat het dan bij ons een stuk gemakkelijker…….

Toen Wim en ik elkaar 1 jaar kenden , hebben we ringen gekocht en zijn naar ons mam gegaan en verteld mam .. wij gaan hokken ….. en jij mag ons de ringen om doen en dan zijn we voor jou getrouwd. Zij was er heel blij en gelukkig mee ( ondanks dat wij behoorlijk katholiek zijn )

 

 

Inmiddels heb ik met Jara  ( ex van faxy ) tel contact gehad en wij hebben samen aan de tel . Gehuild ( ik heb haar verteld, dat ook ik mijn kinderen een paar jaar kwijt ben geweest) en dat was niet omdat ik er met een ander vandoor was gegaan, maar omdat ik mijn eigen “ik” kwijt was aan het raken in mijn relatie.

Voor a.s. zondag heb ik het hele gezinnetje uitgenodigd hier in Sun swing hotel.

Wordt vervolgd.

 

Zondag 12 januari.

Vrijdag middag uit school heeft hij zijn zoontjes naar zijn ex- en ex schoonouders gebracht en verder de dag met hun door gebracht, samen veel gehuild en proberen alle haat gevoelens uit te spreken om weer in een positieve gedachten te komen. Op zaterdag avond had ik een nerveuze Faxy bij mij aan tafel, die het eten niet door zijn strot kon krijgen. Zondag ochtend heeft hij de familie op gehaald uit Brikama en s' middags waren ze weer van de partij in mijn hotel. Iedereen was erg gestrest behalve ik ……. ( zelfs bij de kinderen leek het wel of ze hun tong kwijt waren ). Jara begon weer te huilen. Ze moest eerst iets aan mij vertellen over een groot probleem. Wat de haat van Faxy alleen maar groter naar haar had gemaakt. ze vertelde op het moment dat Essa door haar en mij verzorgd werden in het huisje van Ebraham en Faxy ( zij woonde toen tijdelijk in de kamer van Ebraham) dat ze s’ nachts bij Faxy in bed was gekropen , om hem te verleiden, omdat ze nog zoveel van hem hield en hem miste…… Kan het nog gekker ????? ja……… ze hebben gesekst… oké. kan het nog erger gek??? …. Ja…… ze was meteen zwanger en vertelde dat Faxy naar 3 maanden,( ze had hem er echt ingeluisd in de hoop om hem terug te krijgen) net  toen Essa geopereerd was. Toen sloeg echt de vlam in de pan bij Faxy en ook bij zijn schoon familie , omdat hij zijn inmiddels nu  geboren  dochtertje niet accepteerde. Ze vertelde hoe “fout”ze bezig was geweest, maar niet de kans kreeg omdat aan hem te vertellen, omdat hij altijd de telefoon erop gooide. Het was voor haar noch steeds alsof ze in een droom leefde, dat ze nu een herkansing kreeg.. en door wie???? Essa dat bijzondere  kind wat al met een been in het graf stond, op het moment dat  Faxy  nog in de stront woonde en (….mij ontmoette.. op dat moment met het dream team Nijmegen Ams Dakar ) om hun weer te verenigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze vroegen  of ik de dochter wilde zien ???? ( zij was thuis met een oppas) ik zei ja , natuurlijk. Ze hebben haar samen opgehaald, terwijl ik met de jongens bezig ben geweest. Het was een geweldige hereniging.  Jafatou is haar naam.. een geweldig blaag, nu ongeveer 2 en een half jaar  ,(een “donderstraaltje” zoals mijn kleindochter Djune.)

Heerlijk om zo veel blije en gelukkige gezichten te zien. Ik heb Jara geld gegeven om haar bruidskleding te kopen en geadviseerd om die kleuren ook in de kleding van de kinderen terug te laten komen en bij naar” nieuwe “ (not hate )Man. De kinderen kunnen dan ook gelijk gedoopt worden ( want voor die ceremonie was geen geld ) weer huilen…. Zij vroeg mij toen om ook die kleding voor mij te laten maken ( want ik was toch ook een van hun) heb  daar voor bedankt……  uiteindelijk is het hun gezin, geluk en toekomst en ik blijf op de zijlijn toezien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

 

Een deze weken is de bruiloft, wordt vervolgd.

 

 

 

 

 

 

Maria Sunbeach. Hotel

Gisteren is Maria  bij mij op bezoek geweest en weer in de kleding van mij gestopt en natuurlijk mijn beha’s. Ik koop ieder jaar nieuwe en zij draagt ze dan het jaar erna. Ook had ik een stel slipjes normaal maat M altijd dezelfde, maar deze keer zakte ze mij van de kont af, Ik had dat pas in de gaten toen ik ze al gewassen had, dus niet meer terug kon brengen. Was een prima maat voor zo’n Gambiaanse kont. We hebben samen gegeten en veel gelachen (onderbroeken lol)

 

Maria heeft het super naar haar zin in Sea vieuw Hotel, heeft een vaste baan en is daar cassiere, Moet wel veel schrijven en heeft vaak geen tijd om met de gasten te lachen en te kwekken ( mist ze wel) maar ze verdient er meer dan in Sunbeach en krijgt ook reisvergoeding. Bij deze de groeten van haar en aan alle gasten die ze kent van de tijd in Sunbeach. Ook aan wil en Pauline…

PS.  Maria is nog steeds zoekende naar een man. Hopelijk gaat dit haar lukken en dan is iedereen die ik “geholpen” heb gelukkig.

Vandaag dinsdag 14 januari 2014.

Zou met 6 mensen naar de school gaan. 4 mensen afgezegd omdat het vandaag erg heet zou worden en 2 mensen heb ik al in geen dagen meer gezien. Gisteren was er weer zo’n nationale feestdag en alles vrij. Het schoot mij ineens te binnen dat ik vorig jaar op dinsdag voor een gesloten deur stond. De minister had een extra vrije dag aangekondigd en dat hoor je s’morgens dan op de radio. Gebeld naar Omar en ja hoor…. De school was ook vandaag gesloten ( scheelt weer € 20.- aan de taxi) en ergernis dat dit dan niet aan mij gemeld wordt.

 

Wil en Pauline

Vandaag via een appje contact gekregen. Mijn apje terug werd niet verzonden ( geen wifi) Heb daarna met haar gebeld en heb later op de dag met hun kontakt. Pauline vertelde mij dat ze mij niet vergeten hadden, maar een erg moeilijk jaar achter de rug hadden.

 

Dinsdag weer naar de school.

Foto’s ? geen……helaas een foutje gemaakt ( gewist sorry)

Fam. Kamps uit Nijmegen gingen ook mee en hadden veel spullen meegenomen waaronder andere veel schoentjes ,

Helaas kon ik zelf niet mee i.v.m. heftige darm problemen. (Ik ben daar ruim een week van onder de pannen geweest.) Solomon taxidriver heeft foto’s gemaakt van 3 nieuwkomers en de calculatie meegebracht van Omar voor de toiletten..   schrik niet.. voor een bedrag van meer dan € 1000.- en dan moet je denken aan een gat in de grond met een pot erop met voetstappen, met muren van blokken en een dak en deur van een golfplaat. Ik heb hem naar een andere aannemer gestuurd om daar prijs op te vragen.

 

 

 

 

a.s. zaterdag is de bruiloft van Faxy

zie uitnodiging scan invoegen

wordt vervolgd in het nieuws van februari .

 

 

met weer veel dank aan de sponsors en de Gambia vrienden en ook aan Tonny Nagtegaal die dit weer op de website gaat plaatsen

 

mama Gambia en de kids

 

 

 

 

 

<--Terug naar nieuws-->