Gambia nieuws februari 2020

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

 

In memoriam

Op 22-12-2019 is onze grote vriend en sponsor van de Sotokoi school overleden. Helaas heeft hij de school nooit in levenden lijf meegemaakt. Zijn vrouw Leida wel samen met haar vriendin Thea.

 

ROEL BRINK DANK VOOR JE HULP …HIJ RUSTEN IN VREDE.

 

          

 

In memoriam

Op 5-2-2020 is Samba Sowe overleden.  Samba Sowe was de burgemeester van het dorp. Samen met Omar Bah was hij gemachtigd voor de bank. Helaas geen foto van hem. Hij was nu eenmaal iemand die niet op de voorgrond wilde staan. Een rustige integere man …. Ik heb nog wel een paar keer naar een foto van hem gevraagd , maar geen reactie terug.

Samba was s’ morgens om 7 uur overleden en s’ middags voor het donker wordt is hij al begraven . Dat gaat daar zo ongelofelijk snel ..gewoon eng .Zo als het daar de gewoonte is geven familie en vrienden een gift voor de nabestaanden . Ik heb namens de stichting € 100.- aan hun gedoneerd .( dit heeft Shakiru voor mij daar geregeld )

Samba Sowe dank voor hulp en medewerking voor het oprichten van de school.

R.I.P.

 

 

Verder…

 

Jolanda en Fons, ook al meer dan 10 jaar sponsor van de Sotokoi school hebben in februari Gambia bezocht.

 

Shakiru heeft contact met hun gehad en heeft hun de school laten zien en natuurlijk lolly’s uitgedeeld.

 

Zij waren zeer verbaasd hoe de kinderen op blanken reageren.

 

Zij willen je allemaal aanraken …….

 

 

 

 

Vandaar uit heeft Shakiru hun meegenomen naar Tanji de visafslag , waarvan ze ook onder de indruk waren hoe vrouwen de zee inlopen naar de vissersboten en daar de vis in grote wasteilen op hun hoofd weer aan wal brengen om ze daar vervolgens te slachten en te verkopen. Ook zijn ze die dag naar monkey park i Senegambia geweest en naar de krokodillen pool in Bakau en als slot de markt in Serekunda. Ook van de markt waren ze erg onder de indruk o.a.hoe arm de mensen zijn en dan toch nog altijd vrolijk. Ze waren blij dat Shakiru bij hun was om ze door de mengelmoes van verkopers te leiden want anders loop je daar niet rustig en veilig.. iedereen klampt je aan en je komt geen stap verder..Vervolgens de dag met hun afgesloten bij Woodys  ( nederlands restaurant )waar Shakiru vroeger gewerkt heeft.

 

Vorige onderwijzeressen. Deze zouden zoals beloofd naar de school gaan om hun opleiding af te maken en om hun certificaat te halen , zodat wij aan het ministerie leraressen aan konden bieden. Wij hebben daar € 2000. – voor in het potje van Susan verploegen en haar vriendinnen  en wat de leraressen ook weten. Helaas contactloos……krijg geen reacties meer.

Vandaag met Susan gesproken en zij vertelde dat zij tijdens hun ontslag niet netjes behandeld zijn en daarom boos zijn……. Hoe kom je op zo’n verhaal …. Wij hebben hun 3 maand uitbetaald en een aanbod gedaan voor bijscholing…..

Wat wil je nog meer…. ????

Susan is goed bevriend met de nieuwe hoofdonderwijzer ( die ik niet ken) en krijgt daar dat soort verhalen van terug. Het is voor mij echte Gambiaanse roddelpraat en jaloezie en daar zijn vooral de mannen heel erg goed in.

Susan gaat als ze in Gambia is dit verder uitzoeken en anders gaat ze 2 nieuwe meiden zoeken die wel onderwijzeres willen worden.

 

Dit was het weer en tot de volgende keer.

Mama gambia en de kids

 

  

 

Dank aan Tonny Nagtegaal die dit voor mij op de website gaat plaatsen

 

<--Terug naar nieuws-->