Gambia nieuws februari 2018

 

(klik op de foto's voor vergroting)

  

Gambia

Op school het idee van Liesbeth van Ramshorst verder uitgewerkt.

Zijnde : sponsors zoeken om de kinderen een ontbijt te geven ipv dat ze met een lege maag starten.

Dit was dus voor de aanvang van het sorteren van de kleding….

Niet meer doen dus… Iedereen had er zijn ideeën over . totdat ik zei …. Jongens we gaan hier geen restaurant beginnen met een keuze menu. Het belangrijkste is dat de kinderen een gezonde maagvulling krijgen .

Calculatie ontbijt

Is een half stokbroodje met mayo of met boter en suiker met thee en melk en  

= per kind 25 dallasie x 125 = 3125 DAL p. dag

= per week             15.625. Dal = per maand 60.500 Dal = € 1210.- per maand.

Aanschaffen een malig

Lepels , borden, kopjes      , 2 kookpotten, een grote plastic bak       , 2 grote potlepels.

Calculatie Lunch

Rijst 1200 Dal  p.week   is per maand  4800. DAL

Fish etc 2500  p. week       ,,       ,,         10000..

Hout om te stoken             ,,       ,,          2300.

2 dames om te koken        ,,       ,,          3000.

Totaal       20100.Dal  per maand is € 408.- per maand

Zoals je ziet is ontbijt heel erg duur .

 

Terwijl wij dus zitten te denken om ze s morgens wat in de maag te stoppen, omdat ze thuis s middags ook al rijst krijgen.

Ik zit dan aan een sultana koekje te denken, maar weet niet wat dat kost.

Naar info vanuit NL komt dat ook te duur, want het moet opgestuurd worden.

Schoolmelk ??? kunnen de kinderen niet tegen. Zijn ze niet gewend en ligt te zwaar op de maag.

Of aan een yogurtje kost hier 15 dallasie  ??? maar dat moet dan ook dagelijks aangevoerd  worden want er is geen elektra op school.

Een broodje met pindakaas zijn ze niet gewend en ondanks dat ze hier pindas verbouwen schijnt pindakaas erg duur te zijn .

De prijsopgave van de waterput is 45000.- Dal is €900.-

Ga Het verder uitzoeken..

Inmiddels zijn Thea van Vlijmen en Leida Vos  ( uit Wijchen ) gearriveerd en hebben hen opgezocht in Cairaba Hotel en samen heerlijk gegeten bij African Queen ( krab specialiteiten) . Cairaba Hotel is echt een aanbeveling .. ruim opgezet , rustig en heerlijk eten. Vervolgens is Shakiru met hun op zondag naar de Serakunda markt geweest… Ze waren helemaal onder de indruk hoe de mensen hier leven en hun geld moeten verdienen en dan nog steeds met een brede glimlach.

Dinsdag zijn we met zijn allen naar de school geweest en heb er een leuk feestje van gemaakt, want ik besefte dat hun beiden dit jaar 10 jaar sponsor zijn van de school.

Ik heb dus de dames dorpsband uitgenodigd en shakiru had zijn bleu tooth speaker mee genomen. Het was dus volop dansen en ook door de kinderen… hoe mooi te zien hoe ritmisch ze zijn . 

          

    

 

 

 

 

 

 

Verder werden er veel schoolspullen afgeleverd en waren er voor de kinderen spekkies en lolly s. Ze wisten niet van ophouden, maar hebben om half1 toch maar afgesloten. Normaal gaan de kinderen half 12 naar huis. Ik had nog meer op het programma staan, n.l. bij Omar de Akela koken en eten.

 

Ook dat was weer een beleving opzicht.. wij als dames lid zijnde van de culinaire kookclub.. koken op een hout vuurtje   ….. en alhoewel ik dit al vaak heb gedaan sta ik er nog steeds versteld van hoe ze het vuur regelen. Wij draaien aan het knopje van het gas hoog of laag en bij hun gaat het hout een stukje verder onder de pan of terug . Het maken van de groenten en kruiden gaat allemaal via de stamper en dat stoppen wij in de blender. Niettemin het was super lekker en perfect gekookt en dit terwijl wij onder de sinaasappelen bomen de Ataja thee aangeboden kregen. Deze mag je nooit weigeren want het is een eer als je dit aangeboden krijgt. Ataja thee is hel sterk en wordt gedronken met veel suiker uit een klein glaasje.. Het glazuur zou van je tanden springen…. Of zo als ik vaak zeg.. daar krijgt mijn prothese nog kiespijn van.

Na 2 uur vertrokken , vervolgens mij thuis afgezet en is Shakiru met Leida en Thea naar de visafslag geweest in Tanji. Ze hadden heerlijke zeetong gekocht (verser kan het echt niet ) en vervolgens s avonds hier gegeten

 

 

           

 

Woensdag 1 febr.Thea en Leida Weer terug naar NL waar wij eerst nog gezellig gegeten hebben en ik een foto aan hun heb gegeven voor 10 jaar sponsor zijn en hebben wij hun vervolgens  uitgezwaaid .

 

Dit was een super week voor mij echt vakantie gevoel. Zo lief… ik mis Wijchen erg en nu kwam Wijchen naar mij toe.

a.s. Week mijn zoon met gezinnetje en Liesbeth en Ad van Dal in Gambia  en dan kan ik weer af tellen… 27 april ben ik weer terug voor 6 maanden.

Hopelijk Heeft Shakiru zijn visa en kan hij weer mee. 20 febr. Moet hij zijn examen Nederlands doen in Dakar en meteen zijn visa aanvragen. Gelukkig is mijn zoon dan nog hier bij mij in huis, zodat ik niet 2 dagen alleen ben.

 

8 febr.

Mijn zoon Iwan zijn vrouw Petra en dochter Djune zijn nu 1 dag hier. Heerlijk genoten.. Vooral van mijn kleindochter. Zij zit nu een half jaar in de 1e klas en kan al lezen. Onvoorstelbaar hoe snel dat gaat……Gisteren heeft ze de hele menukaart voor gelezen en had alleen foutjes als er Engelse woorden stonden zoals “toast”. Shakiru zit nu op het zelfde niveau als zij “begrijpend lezen” alleen hij moet het vanuit het Engels denken doen. Djune was een goede onderwijzeres. Hahaha…. Zij ging Shakiru overhoren ( bijdehandje) a.s. maandag mag ze met Shakiru naar zijn school.

Dit wil je toch niet missen als “Oma “”…

Volgende week naar de sotokoi school , daar gaat Djune ook mee in de bankjes zitten leren en daarna sinaasappelen uitdelen.

 

 

Vorige week is de “minister” op de school geweest voor inspectie en was zeer tevreden met de locatie en de gehele  entourage van de school.

Ik ben benieuwd in juli ….hoeveel medewerking we krijgen.

 

 

 

Ik ga nu afsluiten en vervolgens gaat Tonny Nagtegaal dit weer voor mij

op de website zetten.

Met dank aan iedereen

 

Mama gambia en de kids

 

 

Wordt vervolgd… sorry maar op dit moment plak ik alles steeds aan elkaar met wordt vervolgd… Ik zit met een ontsteking in mijn schouder… overbelasting van de pakketjes maken voor de school .. dus type alles steeds met kleine beetjes.

 

Vervolg 27 februari

Met nog een super grote verrassing……

Liesbeth en Ad van Dal kwamen bij mij op bezoek. Oke …super gezellig want ook zij zijn zeer betrokken met de school en brengen dan altijd spulletjes mee, maar dit had ik niet verwacht… Ik kreeg een gouden enveloppe met daarin €900. – voor de renovatie van de watertap.

 

 

Toen Leida en Thea weg gingen hadden ze het er wel over gehad om iets op te gaan zetten voor de waterput , maar zij doen al zoveel voor de school…

Zij hadden echter met vrienden gesproken die ook betrokken zijn bij de school en hebben samen flink gedoneerd . Hartelijk dank.. Roel en leida, Thea en Alphons, Lex en Godelieve , Ad en Liesbeth.

Ik moest echt een traantje weg pinken… Zo lief en mooi gebaar vanuit Wijchen.

Gisteren hebben we het geld gewisseld en de aanbetaling gedaan voor de renovatie . Als de materialen op tijd binnen zijn gaan ze in dit weekend alles maken, zo niet het volgende weekend als de kinderen niet op school zijn .

 

Dit horen jullie dan weer in het nieuws van maart

 

 

 

 

<--Terug naar nieuws-->