Gambia nieuws februari 2017

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

  

GAMBIA NIEUWS

 

Het waren heftige maanden.

Veel spanning al voor de verkiezingen en dan wil de oude president niet opstappen. Uiteindelijk met veel dreigementen heeft hij toch eieren  voor zijn geld gekozen  ,maar het had ook anders uit kunnen pakken. Veel Gambianen waren al naar Senegal gevlucht.

Met de Nederlandse vrouwen groep hadden we hier al heel veel gesprekken over gehad. o.a. voorraad inslaan  en blijf in een veilige omgeving. Nu woon ik hier heel veilig… en wilde echt blijven , maar shakiru heeft dit soort toestanden al een keer eerder meegemaakt in Nigeria. Je water raakt op, geen elektra en of gas en ook geen benzine en uiteindelijk raakt je voorraad op. (Met een zwakke gezondheid ben ik dan als eerste aan beurt om ziek te worden )

Buiten dat …….woon je ook nog in een mooi huis en je bent blank en aangezien Gambianen denken dat alle blanken rijk zijn en komen ze jouw het eerste opzoeken c.q. inbreken en  plunderen.

Dus ik mocht van Shakiru hier niet blijven en ook mijn kinderen wilden dat ik terug kwam naar Nederland.

Vervolgens contact met de school opgenomen. Er moet veel gerepareerd worden, o.a. een muur die door de hevige regenval ingestort is. De speeltoestellen moeten gerepareerd en geschilderd worden en ook de binnenkant van de klaslokalen, verder nog wat reparaties aan de daken.

Wij hebben een calculatie gemaakt, vervolgens de lonen van de leraren besproken. Oumi ( volontaire) heeft 12 levels van de school gehad en is bevoegd om les te geven aan kleuters) waardoor haar salaris is aangepast.

Inmiddels is het geld op de bank ontvangen van de Antwerpen – Dakar. Vervolgens hebben wij het benodigde geld incl. de salarissen van de leraren tot en met oktober op hun rekening gezet. zodat de school in ieder geval verder kan draaien als ik terug moet.

de scholen waren toen al gesloten… dus konden ze meteen aan de slag met de werkzaamheden.

 

Repatriëring

Ik werd morgens om 10.00 gebeld dat ik om half twaalf bij Senegambia hotel moest zijn, want daar stond ik op de lijst om opgehaald te worden. We zouden dan om 3 uur vliegen . Mooi niet…. Ik had net 2 yoghurtjes op en moest mijn koffer nog pakken. Oké dan eet ik wel op de luchthaven …… ook niet… alle voorraad was op . Verder was het een grote puinhoop op de luchthaven. Alle vluchten moesten die dag terug naar diverse landen .Normaal heb ik altijd rolstoelvervoer en wordt alles goed voor je geregeld , maar met zo veel mensen zijn er natuurlijk ook niet genoeg rolstoelen. In een laatste moment van vertrek heb ik een zak dropjes meegenomen ( die ik normaal nooit eet) en een camping stoel .Dit was mijn redding ……. Gelukkig trof  ik Hanny en Sjaak Pullens bij de ingang. Ik werd daar door mijn hostess gedropt en na 5 uur opgehaald. Gelukkig mochten hun ook als mijn begeleiders mee door de drukke hal en zaten wij als eersten in het vliegtuig. Daar werd verteld dat er voor iedereen een flesje water was en 2 broodjes die kregen we uiteindelijk rond 10.00 uur toen we in de lucht zaten.

En dan kom je in het koude Nederland in je nieuwe appartementje wat nog in de verbouwing zit. Wat was ik blij dat ik na 2 weken weer terug kon .( stof ben ik wel gewend hier in Gambia, maar die kou……en zoveel pijn en spierzwakte ….brrrrr

Op de terug weg in het vliegtuig had ik als gezelschap 2 gezellige zussen naast mij .

Marlou en Nicole  hadden veel spulletjes bij zich en vonden het leuk om de school te bezoeken. Dat hebben we gedaan met nog een stelletje wat graag mee wilden , dus lekker gestapeld in een Raf 4.

Ik had nog  bananen dozen met hoedjes en sokken van de Antwerpen Dakar rally en hun hebben dit met hun spulletjes voor mij uitgedeeld.

Ze hebben met de kinderen NL liedjes gezongen en de polonaise gedaan met “Er staat een paard in de gang”

 

    

 

 

Ook de muur was In tussentijd gerepareerd en er was een grote buis geplaatst voor een betere afvoer, zodat de muur niet weg kan spoelen. Ook de school geschilderd en de rest gerepareerd.

 

  

 

Nu nog de kinderen… Er waren nog veel kinderen niet terug vanuit Senegal . ik schat dat er die dag =/- 50 kids waren . Tot mijn grote verbazing werd ik geconfronteerd dat Jeneba de onderwijzeres niet daar was. Werd dat even tussen neus en lippen medegedeeld , dat zij naar een school moest van het Goverment omdat zij daar tijdens haar studie ook “subsidie” van had ontvangen. Erg jammer want zij was een goede onderwijzeres .

Ook de nieuwe lijst van de kinderen was nog niet compleet en ga dit volgende week verder uitzoeken.

 

Verder;

Heb ik An en de Klan ontmoet. Ik ken hun nog vanuit de Äbraham tijd. We hebben samen geluncht en veel gelachen en gedeeld.

An, John, Elma en John, hebben ook een kindje gedoneerd. We blijven nu contact houden via faceboek en volgend jaar gaan ze ook de school bezoeken. ( ze gingen de volgende dag terug)

Volgende week komen Anneke en Michel van de Antwerpen Dakar rally en ook mijn zoon Iwan met zijn gezinnetje. An van Buren met haar vriendin weer hier ontmoet en natuurlijk heb ik ook de donderdag dames koffie. Alles bij elkaar. ik kom tijd te kort.

 

   

 

Het weer.

Na een stoffige en winderige periode  , breekt hier nu de koude periode aan. Niet lachen … maar ik slaap nu echt onder een donzen dekbed en je hebt 's avonds echt een vestje of jas nodig en dan is het 20 graden , maar overdag is het 30 graden of meer .Dat is het temperatuurverschil wat het zo koud maakt.

Oké dit was het weer en tot de volgende keer.

 

 

 

Met dank aan Tonny Nagtegaal die dit weer op de website gaat plaatsen  en aan

Shakiru O Ajibona voor hulp bij de school

Mama gambia en de kids

 

 

 

      

 

<--Terug naar nieuws-->