Gambia nieuws februari 2014

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

 

.....vervolg van zaterdag 25 januari a.s. bruiloft.

 

Bruidskleding .

Als cadeau heb ik aan Jara aangeboden om haar te kleden voor de bruiloft. Leek mij erg leuk, vooral omdat ik zelf geen dochter heb. Ze was er heel blij mee, maar vertelde dat ik niet mee mocht omdat te doen. Dit hoorde ze samen te doen met een zus van haar en een zus van de bruidegom. Mooi pech dus. Ik heb ze wel een kledingsadvies meegegeven, om de kleur die zij gebruikte voor de bruidskleding ook terug te laten komen in de kleding van haar Man en kleding van de kinderen en dat zag er geweldig uit.

 

De bruiloft begon al een dag van te voren door de familie die van veraf kwam, omdat iedereen dan meehelpt met de voorbereidingen. Zo hebben ze die dag ervoor veel van een soort oliebollen gebakken.

 

Die werden in plastic zakjes gedaan en tijdens de inwijding werden die ook gezegend. Op het moment dat  de mensen naar huis gingen , kregen ze allemaal zo.n zakje “cola nuts”mee.

 

 

 

      

 

De dag zelf begon met het slachten van de 1e ram en werden er 100 haantjes gegrild. Deze waren voor de lunch. Rond 12 uur werd de 2e ram voor het diner en daarna de 3e ram geslacht voor de avond voor op de gril.

 

Van de slacht wordt alles opgegeten, alleen de horens en  de huid niet.

En dat alles met diversen soorten , rijst sausen , salades en stokbrood en frisdrank. Om dit alles vers te houden moest er een grote koelkast gehuurd worden. Kosten voor 3 dagen € 50.-. terwijl een 2e handse € 120. kostte,  heb ik dat afbedongen voor € 100.- waar ze nu nog hopelijk lang plezier van kunnen hebben.

  

 

 

 

Verder werd het feest opgeluisterd , door de buurt met plaatselijke rituele liederen op potten en pannen, s’middag s een groot orkest/ disco op de straat ( was afgezet) en sávonds nog een band voor bij de BBQ. Helaas viel de stroom uit en ben ik eerder met Marina en Louis terug gegaan naar het hotel.

Geniet van de bijgaande foto’s van dit kleurrijke feest. Prachtig om mee te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je moet hier echt rijk zijn om te kunnen trouwen volgens de regels waar je allemaal aan moet voldoen. Dit geld € 1000.-  was over , nadat hij de inboedel van het restaurant ( waar beslag op was gelegd)verkocht had , nadat hij de achterstallige huur betaald had. En dan sta je weer op nul. Dus die diepvriezer/ koelkast , kon meteen alles ingevroren worden wat over was ( konden ze in ieder geval nog een tijdje vooruit met  eten. ) dat dacht ik dus. Het hart van een dier is hier een specialiteit. Zaterdag hebben wij ( het gezinnetje , ik en solomon mijn vaste taxi driver) dit in een apart kamertje gegeten. Op maandag zou ik terug komen en dan met Jara koken op de Chacli c.q. calero BBc en dan de andere harten op eten. Wat schetst mijn verbazing ??? er waren nog zeker 15 familie leden

aanwezig ( blijven eten tot alles op is.) Toen ik s;middags kwam, werd alles voor mij neergezet en mocht ik gaan koken. Jara schilde 2 uien af en vertelde toen hoe ik alles moest doen,( want hun dochtertje Jafatou was erg ziek en blijft op de rug van de moeder hangen.) er was trouwens ook maar een groot mes. Ik heb handgemaakte patatten gemaakt. En met handgemaakte bedoel ik dat dan ook letterlijk en figuurlijk, want snijplanken kennen ze daar niet, intussen tijd kwamen er steeds meer mensen aanlopen en allemaal mee eten.. er moest tot 2 keer toe een kilo aardappelen worden bijgehaald. wij bakken dat in een frituurpan … nee daar in een bodempje olie ben je een uur verder…

 

       

 

Slachten vleesverwerking

Alles wordt hier uit de hand met zijn tweeën gesneden. De een houd het stuk vlees vast en de andere snijdt er dan de stukken van af. Er wordt goed opgelet dat je, je handen gewassen hebt en na het snijden wordt het vlees nog een keer gewassen en in de marinade gezet. Daarna wordt het gebakken in de olie van de friten ( die dan al klaar zijn) en als dat dichtgeschroeid is komen de uien erop , aangebraden en dan vervolgens 1 uur roeren in die pot totdat alles gaar en ingekookt is. Intussen de salade gewassen en gesneden en konden we naar ruim 2 uur eten. En wat dacht je ??? die friten zullen wel koud zijn of al op !!!! nee.. die waren gewoon nog warm , omdat deze door de temperatuur niet af koelt.

 

Ritueel ?????

De ouders van Faxy mochten niet op de bruiloft komen. In deze waren er zijn oom ( =een 2e vader voor hem, die hem opgevangen heeft toen hij naar school ging in Banjul) met zijn 2e vrouw. Ook weer zo’n  ritueel , wat wij niet snappen…

 De moeder van Faxy belde mij een dag voor de bruiloft “ huilend”, want ook dat was voor haar een verrassing ???? oftewel een diepe  teleurstelling.. en begrijpelijk

 

School.

Op dinsdag ben ik  met marina en Louis naar de school geweest, Van tevoren hebben ze veel schoolmateriaal gekocht met o.a. mooie leer platen. Deze mensen doen hier heel erg veel voor de bevolking en zijn zo gecharmeerd van Gambia dat zij volgend jaar gaan  trouwen op zijn gambiaans in the middle of now where.( zijn in NL al jaren gelukkig getrouwd).

Verder had Omar naar een andere aannemer een nieuwe offerte binnen. Prijs is nu na nogmaals afdingen € 800.- ze zijn al begonnen. Ik ga volgende week weer kijken.

 

Zondag

DE HELE FAMILIE hier uitgenodigd ( er was geen trouwfoto ). Er waren wel veel foto;s maar geen waar het bruidspaar met de kinderen op stonden. Ik heb hier dus voor die gelegenheid een bruidstaaart laten maken, waarvan  veel foto’s en die we daarna met velen opgesnoept hebben.

 

       

 

Schoolmeating

Kreeg tel a.s.  dinsdag gaat niet door school meating is op woensdag en of ik daar bij aanwezig kon zijn. Bax had de auto kapot. Solomon had die dag al toeristen en ging ik met een taxi chauffeur op pad die ik niet kende. Na een uur wachten was het halve dorp zo’n beetje gearriveerd en toen begon het gespook. Er werden 3 talen gesproken, die ze niet van elkaar verstonden. De helft sprak geen Engels. Het kwam er op neer dat ze kritiek op Omar hadden, omdat hij niet kon lezen of schrijven. Ook zijn Engels is zoals dat van mij ( met handen en voeten) en het bestuur wilde meer inspraak hebben. Niemand liet elkaar uitpraten. Geduldig zoals ik ben probeer ik altijd goed te luisteren, maar er kwam geen eind aan. Ik ben toen naar een uur opgestaan en heb ondanks dat ik erg pissig was even heel rustig verteld hoe de vork aan de steel zat. Ook ik werd weer geïnterrumpeerd en riep toen boos Respect Please, now I am talking and you have to listen to me. So not you can go out !!!!!! ( maakte wel even indruk, toen ze uitgelachen waren hield iedereen de mond dicht )

Ik heb verder de opzet van de school uitgelegd, de financiën  en de kas en bank controles en Omar bedankt dat hij dat altijd zorgvuldig gedaan heeft. ook dat ik thuis geen boom had waar het geld aan groeide , maar daar altijd hard voor gewerkt heb en zodoende de school heb kunnen realiseren. Dat ik na mijn terug komst na de kerst  met tranen in de ogen moest zien, hoe alles vol lag met rotzooi over het hele terrein, speeltoestellen weer kapot waren en de veranda van de school nu opnieuw opgeschilderd moet worden. De kinderen hebben we geleerd om ieder papiertje of wat dan ook om in de emmer te gooien en de beschadigingen aan de veranda kan geen kind gedaan hebben en dan vragen jullie of ik misschien een cleaner aan kan stellen???? Nog niet ……..!!!!!!dit mogen de dorpelingen zelf doen, zo niet dan gaan de poorten op slot en kan er ook geen water gehaald worden. Blanken zijn al “gek “genoeg om in  Gambia zoveel te investeren, maar zijn niet zo gek dat ze ook hun shit op gaan ruimen …. Ik heb ze een vruchtbare voortzetting  gewenst en ben gegaan.

Foto’s staan op mijn nieuwe tel en ik weet niet hoe ik ze over moet zetten.

 

Sunswing hotel

Ik mis modou de poolby en Willemijn wel erg. Modou zit op school en Willemijn werkt dus ik mis mijn kusje van Mo s’morgens met “ goede morgen Oma “ en in de namiddag het kaarten met Willemijn. Afgelopen d onderdag bij hun gegeten heerlijk…. Lekker gambiaans chicken yassa  gekookt door Willemijn

zo simpelweg gelukkig zijn in hun kleine huisje ook dat kan. Staan ook op mijn tel.

 

School

Nationale feestdag herdenking van de bevrijding van de slavernij. Wim is wel met Modou wezen kijken en heeft een paar foto’s gemaakt.ook al op de tel.

Ik ben benieuwd morgen hoever ze dan zijn.

Intussen contact gekregen via de website met Liesbeth en Gert. Zij waren zeer geïnteresseerd in de school en willen febr. 2015 de ams Dakar rally mee rijden. De bedoeling is dan om de opbrengst van de auto en van de sponsors aan de school te doneren. Omdat hun maar 1 weekje hier waren, ben ik  met hun ipv dinsdag op donderdag naar de school geweest. Ook hebben we de nieuwe primaire  school bekeken. Momenteel hebben ze daar al 120 kinderen en zijn voor het nieuwe schooljaar vol = 18 klaslokalen.

 

       

 

De toiletten waren niet verder gevorderd, omdat de metselaar ziek was. De vergadering was  verder goed verlopen en er was een nieuwe schoolcommissie vast gesteld. Het terrein was nog niet schoon.

 

EXTRA AANDACHT……

Er werd door Omar gevraagd of ik een grote foto uit wilde printen van Abdou.

 

De 3e week in Maart is er een schoolfeest en hij wil dan proberen om geld in te zamelen voor Abdou. Abdou is een oud leerling van de school en heeft een hart afwijking waar hij aan geopereerd moet worden en dat moet in Europa gebeuren. De papieren zijn al allemaal aanwezig , alleen het geld ontbreekt. Abdou woont en wordt verzorgd bij Omar thuis, omdat zijn moeder is overleden. En vader is onbekend.

 

 

Wie weet komt er nog hulp van iemand die deze website volgt, zou wel heel mooi zijn.

 

 

 

 

 

 

Zo dit was het nieuws dan weer en tot de volgende keer.

met dank aan Tonny Nagtegaal die dit weer op de website gaat plaatsen .

mama gambia en de kids.

 

Ps intussentijd een reactie gehad voor een naaimachine, moet nog uitzoeken of hij werkt.

Had U al op zolder gekeken en naar kleding die U niet meer gebruikt. of naaimachine ???

 E mail mij dan na 16 april wilhui@hotmail.com

 

 

 

<--Terug naar nieuws-->