Gambia  nieuws Februari 2013

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

 

Heerlijk weer hier terug te zijn deze warmte is toch net beter dan de Canarische eilanden of Kaap Verdie.

Terwijl het maar 6 uur vliegen is. De meeste mensen denken dat het veel verder weg ligt, omdat ze aan Afrika denken en dat is nu eenmaal een groot land. Dus als je in de winter van het zonnetje wilt genieten dan ben je in Gambia daar van verzekerd. 30 tot 35 graden en avonds  rond de 20 graden. Je hebt dan wel soms een vestje nodig, maar je kunt dan wel heerlijk slapen en je hebt geen airco nodig.

Sunswing hotel  (van travelpoort) is echt een aanrader. Kijk op www.travelpoort

Veel mensen van vorig jaar zie je hier terug komen en staan steeds verbaasd, hoe alles weer verbeterd en mooier is geworden. Ook het eten is hier heerlijk en overdag kun je hier ook heerlijke Tappas eten. Iedere avond is er een live optreden van Afrika muziek of jaren 60 toppers en op zaterdag heb je de salsa nacht.. begint om 23.00 uur. ( dit is niet voor mij weggelegd, alhoewel het mijn ding is, maar ik lig altijd rond die tijd in mijn mandje)

 

Restaurants in de omgeving.

Die zijn er genoeg of liever gezegd teveel. Veel mensen vragen mij hier naar …”weet je een goed lokaal restaurantje ??? Natuurlijk weet ik die, maar durf op dit moment niets aan te raden. De regering heeft vanaf november nieuwe regels voor het afnemen van water opgesteld en vragen de hoofdprijs voor de aansluiting, wat de meeste restaurantjes niet kunnen betalen, ook omdat ze op moeten starten. Wie de hoofdprijs betaald is het 1e aan de beurt voor de aansluiting.  Faxy  van Soul mate restaurant had voor zijn restaurant de helft bedongen ( omdat hij iemand daar kent) maar moest nog 2 maanden wachten voor de aansluiting. Dat houdt in dat de helft van het seizoen er dan al voor hen opzit. En de omzet van vorig jaar niet gaan halen. Zelfs op de strip waar veel restaurantjes zijn, kun je de toilet niet door spoelen. Dus dan weet je genoeg hoe het er in de keuken uit moet zien… met emmertjes water , koken en afwassen.

 

School.

Sorry maar ik ben er nog niet geweest, nog steeds te oververmoeid om maar iets te ondernemen. Ik heb wel steeds telefonisch, contact gehad en heb nu voor a.s. dinsdag een afspraak staan.

Van Annette Diekamp bericht gehad. Zij is een van de 1e sponsors van de school, die nog steeds 5 kinderen sponsort. Zij heeft nu ook een eigen website van haar bedrijf  www.pepnijmegen.nl  en heeft de sotokoi school ook aan haar web gelinkt.

Het is zonder meer de moeite waard ( bijna een must) om deze website te lezen. ONVOORSTEL BAAR HOEVEEL HULP ZIJ KAN BIEDEN AAN KINDEREN EN OUDERS OP ALLERLEI GEBIED in ons Nederlandje.

Oke, het is nu  2 weken verder en ik ben 2 keer naar de school geweest.

De 1e keer met Piet, Mary, Freek en Ria, Ook hun kende ik nog van vorig jaar.

Zij hadden voor level 1 zoveel kleding bij zich, dat iedereen met een shirt, broek of jurk naar huis ging, ook hadden ze schriften , kleurtjes, potloden, slijpers en gummetjes voor alle kinderen, Dit was erg mooi, dat ze het zelf aan de kinderen konden geven en waren heel erg blij om die gelukkige snoetjes te zien.

Wil je meer over hun weten dan kun je kijken op info@kokenvriend.nl

 

      

 De 2e week ben ik met Elly en Wim Hendriks naar de school geweest, ook zij hadden voor alle kinderen kleurplaten, pennen en een leuk snoepje vanuit Nederland meegebracht om uit te delen.

 

Daarna zijn wij bij Bob de Engelsman geweest en hebben daar met Omar de dorpschef vergaderd over de school. Ik heb opdracht gegeven om de rest van de school ook de vloeren te betegelen. Zij vertelden  ook , dat de regering nu een nieuwe primarie school bij hun dorp gaat bouwen. Dat is hartstikke mooi, want nu hoeven de kinderen niet naar Brufut.

Het geeft ook aan , dat het agrarische gebied waar de school ligt , heel snel volgebouwd zal zijn. En wij op het juiste moment daar zijn geweest om de nursery school te bouwen. Aan de andere kant, heeft het ook nadelen,,, doordat er meer mensen in de omgeving komen, is niet alles veilig meer. Afgelopen week zijn de 2 vlaggenmasten gestolen. Ook de watertap, wordt nu de hele dag door gebruikt. Wij kijken het nog even aan en anders moet er securitie komen. Ook werd ik door de juffrouw benaderd voor een bijdrage voor de nationale feestdag op de school.. ik ben ooit begonnen met € 50.- , maar nu hadden ze al een begroting gemaakt van € 150.-. Normaal moeten de kinderen hier een bijdrage voor betalen, met gevolg dat er op veel scholen geen feest is omdat ze daar het geld niet voor hebben. Ook de kinderen die vanaf 2007 de school verlaten hebben, komen jaarlijks terug naar de sotokoi school voor het feest. De JUF was zeer verbaasd en teleurgesteld, dat ik niet meer dan € 100.- hiervoor wilde doneren en bleef maar volhouden dat het niet genoeg was. Toen ik vertelde dat het dan maar niet door hoefde te gaan en dat ik afgelopen jaar ook ruim € 2000.- geïnvesteerd heb in de tegelvloeren, zei ze heel snel dankjewel. Ze mag nu haar eigen creativiteit toepassen om er toch een feestje van te maken.

Er zijn weer 6 kinderen bijgekomen waarvan je de foto’s en namen op de gambia kids lijst kunt vinden. Ook heb ik een donatie ontvangen van Wilfred en Deike Kamps, maar heb geen  e mail adres van hun/ dus bij deze mijn dank.

Verder was het bij Bob weer heel gezellig en hebben daar gambia thee ATAJA  gedronken en koffie.

 

 

Daarna doorgereden naar de visafslag bij Brikama  en daar viel mijn mond echt open, toen er een knulletje naar mij toe kwam en in perfect Nederlands vroeg of ik soms haring met uitjes wilde ????? ( en dat hebben ze daar niet) na doorvragen bleek dat hij op een school zat die ook door Nederlanders gesponsord word en zodoende daar ook Nederlands leren.

 

 

 

 

Sanne uit Wijchen

Is ook een van de jongste sponsors en zij heeft op haar school een spreekbeurt gedaan over de Gambia school. Zij heeft hiervoor een 8 gekregen en dat is het hoogste punt wat je kunt krijgen. De leraar had verteld dat ze wel een 10 had verdiend.

 

Verder  nieuws.

Wim Simmelink en Wim en Elly Hendirks hadden 2 koffers met kleding meegebracht.

Het was weer grote pret met de schoonmaaksters hier op mijn kamer. Dit zijn 6 meiden die de hotelkamers verzorgen. De meisjes die de villa’s schoonmaken zijn er niet bij. Ik vond het wel heel mooi om te horen, dat zij die meiden ook kleding hadden gegeven en mij kwamen bedanken.

Verder was het wel lachen, om de verbeterde sloggy’s die ik gegeven had. 7 stuks.. Zij hadden nieuwe uniformen gekregen, maar een heupbroek en een kort bloesje is niet fijn als je moet bukken. Bintou ( mijn kamermeisje, (lachbekje) had er de meeste last van omdat zij de dikste billen heeft. Toch heeft zij de andere meiden ook een broekje gegeven.

 

 

 

 

 

Wim had weer 8 shirtjes van de bleumops bij zich, dus kunnen de poolboys dit seizoen ook vooruit.

Mia had mij een koffer met babykleding meegegeven en deze heb ik verdeeld aan Cherno ( baby komt over 2 maanden) en Bax de baby komt over 3 a 4 maanden.

 

 

Bax kwam met zijn dochtertje ons opzoeken ( jurkje en schoentjes van Djune)

Bax had weer een tas met cadeautjes mee gebracht. Gambiaanse kleding voor Wim en iwan, Jurk voor mij en Petra en jurkjes voor Milja en Djune. Leuk om een foto van te maken met zijn allen, maar dat dragen wij zelfs niet met de karnaval. Ik was boos op hem en heb dat ook uitgelegd dat dit gewoon weggegooid geld is en dat hij dat geld beter aan zijn gezin kan besteden. Hij heeft beloofd om dit nooit meer te doen, want anders breng ik nooit meer iets voor hem mee. Vraagt hij wel voordat hij weggaat dat hij een probleem heeft als de baby geboren wordt, heeft hij geen geld om de ceremonie te vieren.  Het houdt toch ook nooit op !!!!!

 

Nu we het toch over baby’s hebben… Ebraham en zijn Zweedse vriendin hebben op 5 maart een gezonde zoon gekregen. Zijn naam is FALLY. ik heb wel een foto ontvangen, maar weet niet of ik deze op de website mag plaatsen. Nu met toestemming.

 

 

 

 

 

 

Elly had ook nog shirts bij zich van de zeskamp in wijchen en zij hebben hier op het strand een wedstrijdje gespeeld.

Morgen ga ik weer naar de school met een NL echtpaar en dan krijgt Modou de teacher de blouse van Wim Hendriks waar hij heel blij mee is.

 

       

 

Maria heeft inmiddels weer een andere baan en komt mij regelmatig opzoeken. Zij zorgt ook voor het kind van haar overleden zus. De man van die zus, gaf haar eerst nog weleens geld voor het kind, maar is nu onvindbaar. Dus verhaal bekend… geld tekort.!!!

Faxy heeft inmiddels om de hand gevraagd van zijn a.s. bruid, maar beiden familie’s twijfelen nog, omdat de bruid erg jong is ( 20) en dan meteen ook voor de kinderen van hem moet zorgen. Het gebeurt zelden dat de vader hier voor de kinderen zorgt en (zijn kinderen zijn hem heilig). Zijn ex- vrouw wil niet voor de kinderen zorgen, want zij is te druk met het zoeken naar een Europese man, (wat ook weer steeds niet lukt) en hij wil de kinderen daar niet mee confronteren.

Maar niet te min , zo komt iedereen toch op zijn plekje terecht.

De koffer is leeg

 

 

Letterlijk en figuurlijk.

Deze heeft Wim aan Solomon de taxidriver gegeven. Hij komt op 17 april op uitnodiging 3 maanden in Ochten op vakantie. En gaat dan ook zijn vader opzoeken die in Duitsland getrouwd is en daar woont.  Dus vindt je het leuk???? Dan meld het even en dan komen wij met hem langs.

 

Dit was het dan voorlopig weer.

Met dank aan Tonny Nagtegaal die dit weer voor mij op de website gaat zetten.

 

Dikke knuff van de kids en mama gambia.

 

13-03-2013      

 

 

 

 

<--Terug naar nieuws-->