Gambia website nieuws febr.2012

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

Bij deze het beloofde nieuws.

Het heeft even geduurd, maar ik moet alles beetje bij beetje doen, omdat ik er gewoon te moe voor ben, als ik klaar ben met mijn” trainingsprogramma.”

Dit programma moet ik 2 maanden vol houden, om uit mijn chronische  vermoeidheid te komen. 1. is een vast slaap waak ritme van 8 uur. 12 uur naar bed en om 8 uur opstaan. Mag hier geen 5 minuten van afwijken. Ook als ik s’nachts niet slaap, mag ik overdag niet slapen.

 2. Een training om meer spieropbouw te krijgen, iedere dag  1 minuut meer wandelen tot 2x 1 uur per dag ( gestart met 2x 5 min.) en

 3. = 2x 1uur per dag ademtraining.

Daarnaast gaat mijn werk ook gewoon door per e mail.

Ik heb er nu bijna  6 weken op zitten en ben  wel aan 1 vrije dag toe……. En dan iedereen maar denken, dat ik hier op vakantie ben….. mooi niet, Ik heb precies 2x 1 uurtje in de zon gezeten.

Het positieve is wel dat ik steeds sterker in mijn spieren wordt. maar door de inspanning van het trainen weer oververmoeid ben, alhoewel er nu iets meer verbetering in komt.

 

School.

Ook de school heb ik pas 3 keer bezocht .Een keer met mijn buurmensen , een echtpaar uit Engeland. Deze mensen waren ook de 1e keer in Gambia, net zoals Theo uit Nederland en zijn dan nog helemaal enthousiast en willen alles ontdekken. De 3e keer zijn Judith en Hanny  mee geweest, waarvan Hannie onderwijzeres is. Zij hebben aan de kinderen een potlood met gummetje uitgedeeld, wat ze mee naar huis mochten nemen.

 

                   

                   Jim en Roos-mary                                                          Theo

 

Judith en Hannie

 

(Je merkt dan ook als mensen hier voor de 2e keer of vaker terug komen, dat ze dan echt al een doel hebben om de gambiaanse bevolking  te helpen.)

Ik was erg blij te zien, dat de klaslokalen er allemaal mooi en schoon uitzagen. Dus de muren die we aangesmeerd hebben met silka ( wat erg prijzig was) heeft wel het gewenste resultaat opgeleverd.

Ik ben wel  geschrokken van de speeltuin. Denk je dat je het goed aangepakt hebt, door alles van metaal te laten maken, maar er zijn al verschillende balken helemaal doorgeroest

 

Glijbaan roest

Gelukkig heb ik nog het potje van de sponsorloop van de kinderen uit Zetten van de “okkernootjes”

Ik heb Omar de dorpschef opdracht gegeven om dit te laten repareren en toen ik van de week daar was , stond er alles weer pico bello bij en opgeschilderd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

     Nieuwe glijbaan

 

 

 

School de okkernootjes

 

 

 

 

Het is momenteel echt te koud voor Gambiaanse begrippen. Het koelt snachts te hard af. Vaak tot onder de 20 graden. Je ziet de kinderen dan op school komen, met een grote snotpin onder de neus, of met een halfweggepoetste en opgedroogde…….

 

 

Omar

 

Ik had een dikke body warmer van Wim meegebracht voor Omar ( dorpschef). Hij was er maar wat blij mee.

Voor de onderwijzer ( modou) had ik een nieuwe blouse, maar hij wilde die meteen ruilen met de jas van Omar.

En dan wij maar denken , dat ze hier geen winterkleding kunnen gebruiken.

Voor de onderwijzeressen had ik schoenen, waar ze ook heel blij mee waren. Schoenen gaan hier niet langer dan 2 maanden mee, omdat de kwaliteit heel slecht is. Iedereen vraagt dan ook naar mijn sportschoenen. ( new balans). Wist ik zelf niet omdat ik dat niet belangrijk vind.)Maar dat weten ze hier  wel allemaal.

 

 

 

 

Verder

Ik had een zomerjurkje gekocht in Nederland, wat ik wel grappig vond. Ik had niet op het prijskaartje gekeken , want alles in de winkel was al afgeprijsd.  Bleek bij de kassa ,dat dit bij de nieuwste collectie hoorde en daar vet voor moest betalen want het was “save Queen” merk. (Had ik ook nooit van gehoord). Toen ik het hier aan had, kwam meteen een Gambiaans vrouwtje naar mij toe om mij een compliment te geven. Ik stond er echt versteld van.. Later hoorde ik van Sven,( = de uitbater van het restaurant en de bar) dat zij mode ontwerpster was.

 

Valentijndag.

Ik heb de  meisjes en de mannen, die ik iedere dag tegenkom  een roos gegeven. Voor de meisjes, zat er een ringetje in de roos. Voor de mannen een roos zonder ringetje, waar ze hun vrouw of vriendin mee mochten verrassen. In de keuken had ik een roos afgegeven, zodat er meer liefde in het koken gecreëerd zou worden.

 

Keuken

Zo perfect als het eten hier altijd was, zo slecht de laatste weken en dat is dan in en in triest als je weet dat ze het zo goed kunnen. Sven de beheerder van maddies heeft mij toen gevraagd of ik de confrontatie zelf met personeel aan wilde gaan, want ze geloofden hem niet meer.

En dat is natuurlijk net een kolfje naar mijn hand. Gambianen hebben wel moeite om kritiek te ontvangen en wat dan volgens Sven dan net averechts werkt. Dus ik ben begonnen , om eerst de bekende veer in de k…… te steken en  daarna over de manier van werken dat ze dan zo de naam van zich zelf naar beneden halen en dit dan ook door werkt op de klandizie, wat dan “ontslag”betekent.

Ik kreeg s' avonds te horen, dat ze met het wisselen van de ochtend en avond dienst een meeting hadden gehouden.

 

VIS Soep.

Zit je hier aan de Atlantische oceaan en dan denk je … hier moet de vissoep toppie zijn, want de vis wordt voor de deur gevangen en afgeleverd. Krijg je een vage groentesoep, waar vis in zit.

Ik heb dus even een workshop romige vissoep gegeven…. ( om je vingers bij af te likken) zou Jan van Karin zeggen….

 

Ademen

Door de koude lucht van heden en voor die tijd de woestijn stof in de lucht, waren veel mensen verkouden. Ik heb met diverse mensen een kwartiertje geademd…. Transformationel Breathing   .. .. was voor de meesten wel even schrikken.. ( alhoewel ik van te voren verteld had, dat je dan je longen schoon ging maken). Belangrijk is dat je ervaart , dat je dit instrument in je lichaam hebt en per saldo geen medicijnen nodig hebt, zoals hoestdrankjes etc.

 

Nederlandse les.

Tijdens mijn strand training ( is wandelen langs de waterlijn, wat gemakkelijker is dan hier wandelen langs de weg), heb ik dan ook mijn “break”. ( om even de  tijd te nemen c.q. te gebruiken, die ik gelopen heb, om uit te rusten.  Bij de beach bars/restaurants, lopen dan ook de jongens, die je proberen “binnen” te halen voor een drankje of eten”.

Vragen ze je of je hun Nederlands wilt leren… en natuurlijk wil ik dat wel… kom je er na 3 keer achter, dat ze niet kunnen lezen of schrijven !!!!

 

Spieren

Ook heb ik hier een jongen ( jong veulen) ontmoet, die mij spontaan mijn nek begon te masseren, toen ik helemaal uitgeblust, daar mijn “break” had. Ik vroeg hem of hij ook mijn rug kon doen… lekker op de stoel over de tafel hangen, (kleding aan houden) en schoenen uit.

Gelukkig heb ik tijdens het lopen( 8 x) van de vierdaagse van Nijmegen, de EHBO tent nooit nodig gehad, ( want ik kwam vrijdagsmiddag altijd als nieuw aan) maar ik begrijp nu , wat het met je doet als je er door heen zit.

Ook bamboo cream is een weldaad voor je spieren. Ik dacht vorige week toen ik door mijn voet ging.. en nu is het afgelopen met trainen…( Had ik dan toch beter die week naar huis  niet moeten cancelen????)

Gelukkig en bovenwonderlijk , was het daarna praktisch over en heb ik zelfs mijn bandages niet hoeven te gebruiken. Het “jongen veulen”, komt mij nu al vaak tegemoet lopen.. hij begint dan te roffelen op zijn lichaam als”een paard in Gallop” en maakt daar dan zijn eigen liedjes op. ( Piet Otten tijd…) Ik betaal hem dan steeds voor +/- 10 min. 100 dallasie ( voor de massage in het hotel  ( super goed ) is dat 800 dal, voor 1 uur )= +/- € 10.--.

Dus Happy ( zo heet hij ) heeft per maand 30x 100 dal = voor Gambia 3x een maand salaris. He is “”happy “and I am “Happy”twoo. De loo tooo…

Toen hij op een dag vertelde dat hij verliefd op mij was, heb ik hem verteld dat ik een oude soepkip ben…. En wat doe je met een oude kip ???? precies in een pan met water gooien en een nacht laten trekken, anders is het niet te vreten…… Ligt natuurlijk helemaal in een deuk en zegt dan . dat hij helemaal gek van mij wordt. Ik zeg dan “dat kan niet”… want dat ben je al…!!!!!! Omdat hij dat dan herhaalt in zijn taal, heb je meteen diverse van die cannabis snuivers om je heen staan, die dan ook in een deuk liggen. Maar goed per saldo is dit mijn “energie  upgrade “lach” van de dag” en of hij daar dan canabies voor koopt of bier of rijst voor zijn familie koopt , in beiden gevallen ben ik mijn geld kwijt.

 

Cannabis.

Ik sta er versteld van hoeveel dit hier nog steeds gebruikt wordt. Want na de grote drugs vangst van een half jaar terug ( in een visfabriek in Banjul)  werden er stevige razia’s gehouden. Ebraham geeft niemand meer een lift, want er zou bij controle wiet in zijn auto gevonden worden ,dan is hij de pineut. Vorige week had ik een taxi  besteld ,(“mooie 4 wheel”) en onderweg zag ik dat hij een fles bier naast hem had staan. Ik pakte de fles en deze was nog bijna vol en super gekoeld. Toen ik hem er naar vroeg, vertelde hij doodleuk dat het van een klant was… en of ik dat geloofde????? No way… Ik had een deal gemaakt, dat hij zou wachten tot ik uitgegeten was. Na 2 uur, hij zat in zijn auto te wachten, maar was niet meer wakker te krijgen. Kon nog net met moeite zijn arm bewegen,dat ik weg moest gaan.

De volgende dag werd ik door hem achtervolgd.. hij wilde zijn geld.. naar veel bla…bla.. zei ik oké, dan gaan we nu naar de politie.. hij was zo weg !!

 

Donaties.

Zoals gewoonlijk, liep hier iedereen de deur weer plat. Vanaf Cape point, mijn vorige verblijfplaats.

In de hoop dat ik hun weer wilde helpen….!!!!!!

(Terwijl ik vorig jaar heel duidelijk ben geweest.. alleen nog kinderen onder de 12 jaar.!!!!!)

 

 

Abraham

Heeft nu alles goed op de rit staan en  importeert nu ook auto’s voor de verkoop, wat redelijk loopt. Als ik hem nodig heb, dan bel ik hem. Hij vraagt nu niet meer om geld. Ik betaal alleen de benzine.

 

 

 

 

 

 

Bax

Hij bleef om geld vragen, omdat hij constant problemen met de auto heeft. ik heb hem verteld dat hij dan maar een baan moest gaan zoeken en de auto verkopen. Deze heeft hij nu in de verkoop bij ebraham en loopt stage als waiter in een restaurantje in Fajara. “ Sailers bar en restaurant” is van een Nederlandse mevrouw met een spaanse echtgenoot , die ook in Zandvoort een strand gebeuren hebben. Je kunt er heerlijk en veilig eten….

 

Cherno.

Heeft zijn diploma’s gehaald en is nu database ingenieur. Dit betekent een salaris van 10.000 dal per maand. ( iedereen heeft hier 1000 dal).

Begint hij bij een baas , die startproblemen heeft en krijgt maar 5000 dal.( maar dat is altijd nog beter dan thuis zitten) Kan hij ook een baan krijgen bij Q cell voor 10.000 dal, maar moet dan ook telecommunicatie diploma’s hebben. En ja hoor… of ik even de cursus wil betalen € 700.-

Dit mag hij helemaal zelf uit gaan zoeken en voor gaan sparen.

Toch kwam hij vanmiddag even langs, want hij wilde zijn diploma’s kopiëren, om bij een andere baas te solliciteren. Ik vertelde hem dat hij dat toch ook wel ergens in een shop kon doen,maar hij wilde dat graag bij mij doen, omdat de vorige keer toen hij dat gedaan had, ook meteen zijn baan kreeg.

Begon meteen goed.. de inkt van mijn printer was op. Intussentijd  had ik ook wel zin om iets te eten en vroeg hem of hij ook  een kleine snack wilde. Ik bestelde een kinder pizza… mocht niet want ik was geen kind..!! oke ik weer uitleggen, dat oudere mensen ook niet meer zoveel eten… bla..bla..bla..

Een grote pizza delen, wilde hij niet.( vond hij niet lekker)  Bestelde gewoon het duurste gerecht wat op de kaart staat ( is dan incl. drankje , een half maand salaris voor een Gambiaan en….. vreet dan vervolgens nog een halve pizza van mij op ( die hij niet beliefde). Voor mij was het dubbel… want ik was toch wel blij dat ik een keer niet “alleen “aan tafel hoefde te eten

 

Sirri

Is het kamermeisje toen ik nog op het appartement woonde.

Zij vroeg of ik een stuk grond voor haar wilde kopen……….!!!!!! Ik vertelde haar dat ze daar niet op kon wonen, maar ze vertelde dat ze ging sparen en daar dan een huis op ging bouwen. Zij woont nu in een klein kamertje in een compound,  zonder water of stroom, omdat ze dat niet kan betalen. Heb haar dus uitgelegd, als ik ook het huis voor haar zou bouwen en inrichten, dat ze dan daar zelfs niet voor haar eigen rekening stroom, water en onderhoud kan plegen. Ze was heel verontwaardigd en had als excuus… dat ze mij nog nooit om geld had gevraagd. En dat klopte, want ik heb haar altijd extra geld gegeven, om voor haar moeder en kinderen eten te kunnen kopen.

 

 

Bintou

Dit is mijn huidige kamermeisje, spreekt goed Engels en heeft altijd goede zin met grapjes. Zij woont nog gewoon bij haar moeder en familie en verteld gewoon eerlijk , dat ze arm zijn, maar leven wel blij en gelukkig samen en zorgen voor elkaar. Zij vertelde mij ook dat zij een gouden tand heeft gehad en deze er uit heeft laten halen, omdat Europeanen denken dat je dan “rijk “bent. Zij legde mij uit dat,  dat gouden tandje, hier goedkoper is dan een gewone tand of kroon.

Was voor mij wel even schrikken, want ik ben vaak genoeg mensen met een kindje op de arm tegen gekomen, die stonden te bedelen en dan cruu zei, verkoop eerst  je gouden tand maar…..

 

 

 

 

 

Faxy

Mijn laatste Gambia zoon, die ik geholpen heb met het opstarten van het restaurantje, doet het goed.

Hij zit voor Gambiaanse begrippen op een goede locatie en begint nu winst te genereren. Ook heeft hij mij al 2 keer bezocht op zondagmiddag met zijn kinderen. Mijn buren waren zo enthousiast, dat ze meteen zwemkleding voor hun gekocht hebben ( hij had ook 2 buurmeisjes meegebracht, die borstjes begonnen te krijgen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daddy  ( = nu 2 en half) was na afloop zo moe van zwemmen, voetballen en trampoline springen met als afsluiting een dikke ijsco op het terras, dat hij tegen zijn vader zei, dat hij bij mij wilde blijven slapen. De securitie hoorde dit ( want er komt hier echt niemand het hotel in) en lag helemaal in een deuk en wij natuurlijk ook, toen hij het vertaald had in het Engels. Het was natuurlijk wel in alle onschuld, maar toch….. !!!!! begint dat nu al ????

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daddy en zijn 4 jaar  oudere  broertje  mousta….. gaan nu samen naar school . Hij is net zo groot en breder dan zijn broertje en heeft de hele dag honger, wat hij dan ook allemaal in zijn mond propt.( Waarschijnlijk overgehouden, van de tijd van voor zijn operatie, toen hij nog aan moest sterken met medicijnen terwijl hij niet kon slikken. Toen moesten we ook alles in zijn mond proppen . in de hoop dat hij dat hij de medicijnen binnen kreeg.)

 

Kapsalon

Ook dat was even zoeken voor mij. Uiteindelijk “Kapsalon Wilma”gevonden in Fajara. Blijkt de Nederlandse man, die met een gambiaanse vrouw getrouwd is.. uit mijn woonplaats te komen. Wat kan de wereld dan klein zijn.. vooral omdat mijn kapsalon, heel lang geleden….. ook zo heette. Verder waren er geen herkenningspunten. Ze waren ontzettend goed in allerlei Afrikaanse haardrachten . zelfs Afrika hoeden werden daar gedrapeerd..

Geen haarkleurtjes aanwezig om mijnhaar te verven,  dus werd naar de supermarkt gedelegeerd, waar ook weinig keuze was, wat uiteindelijk resulteerde in een worteltjes kleur. Geen foto hahahah

 

 

 

 

Om verder niet voor schut te lopen , dus maar even een pruikje aangeschaft.

Bij deze met my sister Mary

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook hebben ze hier een SRV wagen, die je boodschappen aan huis komt brengen

 

Tot de volgende keer en ik weet echt niet wanneer , want ik kom nog steeds tijd te kort. ( Ik heb net een oude story uit.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Met dank aan iedereen ,die mij hier gesteund heeft en natuurlijk ook namens de kids van Sotokoi en Tonny Nagtegaal , die dit bericht voor mij op de website gaat plaatsen.

Mama gambia  24-02-2012

 

 

<--Terug naar nieuws-->