Nieuws februari 2011

(klik op de foto's voor vergroting)

 

                                               

                                   Gambia nieuwsbrief februari t/m maart 2011.

 

Even voor de duidelijkheid, waarschijnlijk heeft niet iedereen, altijd de mail gelezen of gekregen.

Ik kreeg de opmerking, waarom ik zoveel over andere dingen schrijf en hoe ik dat beleef. De reden is , dat ik tijdens de oprichting van mijn stichting IN 2009…… gekozen heb , om dit zo te benoemen, omdat ik ook andere mensen help met opstarten van baan of bedrijf.

           

STICHTING STEUNFONDS SCHOLEN EN MINDER BEDEELDEN

Rabobank 1508.10.660

@@@@@@

 

Ik ben nu ruim 2 weken in Gambia en heb afgelopen dinsdag pas de school bezocht.( straks verder nieuws)

Ik was gewoon te moe, om ook maar iets te ondernemen. Toen ik uit het vliegtuig stapte wist ik niet meer hoe ik ingestapt was en of ik mijn handbagage wel bij mij had.

Net de maandag voordat ik in Gambia  aankwam was mijn auto verkocht, dus stond er een oververmoeide Bax om mij op te halen in een oude bak van een taxi.

Bax had al 3 dagen niet meer gegeten, omdat hij geen geld had om eten te kopen. Hij was ook erg verdrietig omdat hij geen baan kon vinden en niet voor zijn gezin kon zorgen.

Ik heb gewoon stijf in de taxi gezeten, want ik dacht dat het aan de auto lag, maar het lag aan hem. Ik heb hem toen geld gegeven, zodat hij voor de 1e 6 maanden eten kon kopen. Hij wilde dit niet aannemen en vroeg of wim 2e handskleren voor hem mee wilde brengen. Ik heb hem toen moeten overtuigen, om het geld wel aan te pakken, want zijn gezin moet ook eten en als hij s”morgens niet eerst een stevig ontbijt neemt voordat hij op pad gaat om te solliciteren, hij nooit een baan kan vinden. Hij vertelde ook dat hij niet gelukkig is , als hij niet kan werken en dat is iets wat de keiharde waarheid is, omdat ik hem al 3 jaar ken en hij altijd degene was die van morgens vroeg tot avonds laat bezig was in het appartement waar ik eerst woonde. ( terwijl het andere personeel er de kantjes van af liepen)

 Ik heb toen nog wel met zijn baas gesproken over zijn ontslag, maar die was niet voor reden vatbaar en aangezien Bax daar vanaf zijn 12 e heeft gewerkt ( ik schat hem nu 30) heeft hij geen goede CV voor een sollicitatie.

 

een aangeslagen bax( links)

 

Ik heb hem toen aangeboden, als hij een eventuele baas zou vinden, ik dan met hem mee zou gaan voor support. Oké dat 2e gesprek was afgelopen woensdag. Hij had wel verteld dat het in een garage was, maar dat bleek een groene taxi standplaats te zijn. Terwijl wij zaten te wachten, liet hij mij zijn benen zien, zijn scheenbenen hadden dezelfde kleur als mijn benen. De vellen waren er vanaf geslagen, door de politie omdat ze niet wilde hebben dat hij in die regio naar werk zoekt, omdat er al teveel bumsters ronddwalen. ( dat klopt ook wel )

Toen zijn baas kwam , bleek dat hij daar kon komen werken als taxi chauffeur, maar dan had hij wel een auto nodig en of ik dat dan even voor hem kon regelen.

AND I SAY…. NOWAY….. erg verdrietig als je een boom van een kerel dan zo ziet huilen, dan blijven mijn oogjes ook niet meer droog.

Maar toen ik hem uitlegde, dat dit ook geen geld opleverde voor hem, omdat die plaats al zo vol staat met wachtende taxi’s , dat hij waarschijnlijk dan maar 1 of 2 ritjes in de week had en daar dan ook niet van kan leven. Kon hij het wel begrijpen en schaamde zich, dat hij mij niet meteen eerlijk verteld had, dat het om een auto ging.

 

Ebraham, en school.

 

Ebraham belde mij vorige week, dat hij iets kwam brengen… Ik vroeg wat dat iets was, dat was dan geld. Na 2 dagen op nieuw een afspraak en niet komen opdagen, kwam hij de 3e dag met 15,000.- dallasie, maar hij moet ruim 55.000.- dal. brengen, maar vertelde dat hij 35.000.- op de schoolrekening had gestort, terwijl de school vertelde, dat hij .3500. dal had gegeven = 1 maand salaris voor de leraren. Hij was zijn reçuutje kwijt geraakt….. .

 ik stelde hem voor om dinsdag mee naar de school te gaan en van te voren naar de bank en de afschriften uit te laten draaien. Dan is het in ieder geval voor iedereen duidelijk wat de waarheid is. Vond hij geen probleem. En gelukkig stond het gedeeltelijke geld wel op de rekening. Gewoon een mis communicatie, wat ik Omar niet kwalijk kan nemen, omdat hij niet kan lezen of schrijven en ik er gewoon van uit ga, dat hij toch wel weet wat geld en cijfers zijn. Aan de ene kant dus blij en aan de andere kant ook boos op Ebraham, want hij is wel klef genoeg om op marktplaats.nl een auto uit te zoeken en weet te vertellen , hoever van mijn woonplaats vandaan en hoe ik hem op moet sturen etc…… en er niet aan denkt om de gegevens even bij de bank op te vragen.

Nu heeft hij alleen per telefoon en e-mail een hoop leugens verkocht, want uiteindelijk had hij wel  € 500.-  voor zich zelf achtergehouden.

Hij heeft echter toch gewetensbezwaar gekregen en nu betaald.  Ook weer opgelost. Nu de betaling van de VAN bus nog, die ik in zijn opdracht op gestuurd heb 3 jaar geleden. ( hier kom ik later op terug)

 

Bob de Engelsman was ook op de school en neemt de bankcontrole nu ook onder zijn hoede.

Hij e mailt mij regelmatig. Met school nieuws. Bob is (oud) leraar natuurkunde en heeft in Gambia les gegeven in het verbouwen van groenten en grondbewerking.

In  het dorp noemen ze hem de “bosman” hij woont naast de school en heeft een prachtige tuin die vol staat met vooral bloeiende planten en bomen. Wij waren uitgenodigd op de koffie, heel bijzonder om te zien, hoe zo’n man in zijn eentje daar leeft en dan toch nog elektra heeft en stromend water, door middel van een generator.

Bob ging met de leraar Modou meteen een discussie aan over les geven o.a. dat je kinderen moet leren de letter uit te spreken met de sound dus A en geen ie en BU en geen bee. Ik moest wel erg lachen, want dat had ik vorig jaar ook al gedaan, maar Modou blijft gewoon zijn eigen ding vast houden, zoals hij het als leraar geleerd heeft om het over te brengen.

Verder nog gesproken over nieuwe boeken voor de leraren, want het is niet alleen leren om te schrijven en te rekenen, maar ook hygiëne en gezondheid. O.a. dat je altijd eerst je handen en de appel moet wassen, voordat je hem op eet. Ook werd ik aan de nieuwe juf voorgesteld, want zij was beter dan de vorige en zij moest te vaak thuis zijn als er een kindje van haar ziek was. Ik bemoei mij daar dan ook niet verder mee.

Het is wel opvallend, hoe rustig de klas geworden is, er is veel meer discipline en er worden geen tikken meer uitgedeeld. Als de klas een opdracht aan het uitwerken is, gaat de juf met een paar kinderen op het kantoortje zitten om ze te overhoren en heeft 1 kind de verantwoording als er iemand begint te klieren. Dit hadden wij vroeger ook al op school en dat vond ik zo’n klote baantje, want je moest eigenlijk voor verklikker spelen. Het viel mij op dat de kinderen dit accepteerde , zonder die persoon voor verklikker uit te maken. Modou doet dat echt goed, door dat hun in alle rust uit te leggen. ( de moeder van Modou , stond in het bericht van december is inmiddels overleden)

 

lolly’s

Ik heb weer de lolly's uit laten delen, maar werd knettergek. Ik had met mijn schele ogen weer niet goed opgelet, dat er ook fluitjes in het stokje zaten.

In de afgelopen jaren als ik op de school kwam, dan was Omar er ook meestal even met een kindje op zijn arm, wat dan meestal begon te huilen als hij mijn blanke huid zag.

Dit zielige wrattenkopje ( hij is echt heel lelijk) zit nu ook op de school en stond nu met open armpjes, om mij een knuffel te geven. Toen ik vroeg of ik hem mee mocht nemen vond hij dat ook goed. Met hem op mijn arm stapte ik in de auto en hij was helemaal gelukkig…… ik heb hem toch maar “hart” verwarmend terug gegeven aan zijn vader. En dan breekt de hel los…… want alle kinderen willen dan geknuffeld worden. Ik heb het dan ook maar gelaten zoals altijd, door ze allemaal een handje te geven, want ze willen je allemaal even aanraken.

 

Op de terug weg Cherno opgepikt, zodat hij bij mij aan het internet kon werken.

Cherno

 

Als afsluiting van de fijne ochtend, heb ik de jongens uitgenodigd voor de lunch in sunbeach, inclusief mijn taxi chauffeur. Yaya. Hij werkt hier op sunbeach als Deejee en heeft een jeepje van zijn neef, waar hij dan wat kan bijverdienen als taxi chauffeur. Het is een schriel mannetje en ik noem hem mijn BODY GAURD. ( als Wim straks hier is, kan hij overdag ook zijn auto gebruiken)

Ook savonds als er een koude zeewind staat bel ik hem, net zoals thuis  de taxi vanaf Anneke. Mijn ogen en mijn spieren , blijven nog steeds een groot probleem en als ik dan niets meer zie, raak ik uit mijn evenwicht en knal er dan neer.

Andere jaren waren hier altijd wel Nederlandse Gambia vrienden zoals Pauline die dan vaak mijn blinde geleide hond was .hahaha of ik vroeg gewoon iemand op straat of ik mijn hand op zijn schouder kon leggen, zodat ik dan mijn ogen af kon schermen en dan in ieder geval kon zien waar ik mijn voeten neer kon zetten, omdat er ook nog eens veel gaten in de straten zijn.

Vorige week was ik te overmoedig en dacht dat lukt mij wel, tot iemand mij te hulp schoot en dacht dat ik dronken was en wilde mij ondersteunen.. and I say…. No way…

If you want help me .. on my way. I am blind and you are my dog. Hij bracht mij netjes tot aan de gate en daar kon de securitie het overnemen, richting mijn kamer.

Alhoewel ik mij In sunbeach Hotel, thuis voel, mis ik toch wel heel erg mijn appartement met prachtig uitzicht en was sávonds ook veel thuis omdat ik daar kon koken. Hier zit ik in mijn slaapkamer aan de toilet tafel mijn werk te doen ( via internet) en aangezien ik nog steeds rook ga ik daar toch maar voor naar buiten.

 Het voordeel is dat ik nu niet eerst 3 trappen af hoef  om een duik in het zwembad te nemen.

 

Abraham Bus en Bax

Ik liep nog steeds te piekeren over Bax. (Hij weet wel dat ik zowel aan hem en aan niemand nog geld geef, alleen voor kinderen onder de 10 ) maar toch blijft  …..hoe kan ik hem helpen…….????

Amadou de masseur van sunbeach, vraagt mij ook steeds hoe het met hem is en hij zat zelfs te denken om voor Bax zoiets als een winkeltje te openen , waar hij dan bv cement en bouwmaterialen kan verkopen. (Bax moet je meer zien als een handige bouwvakker ). Erg lief van Amadou omdat voor hem te vragen, want ook hij zou graag geholpen willen worden, door een eigen praktijk te hebben.

Maar hij weet mijn standpunt. Opeens schoot mij te binnen, Bax is ook een goede chauffeur.

Abraham heeft de bus ( na 3 jaar nog steeds niet betaald en eerlijk gezegd reken ik er niet op dat, dat nog ooit gebeurt) De bus rijdt voor het vervoer van locale mensen en hij heeft daar een chauffeur op zitten.

Ik heb hem een voorstel gedaan, zijnde: Het blijft jouw bus, je hoeft hem niet te betalen, maar dan wordt Bax jouw chauffeur die jij dan betaald. Ik heb hem ook gezegd dat hij er een nachtje over mocht slapen, maar als hij deze deal aannam,dat hij dan wel 3 mensen gelukkig maakt . Dat zou hij doen, maar was er wel van overtuigd dat hij de volgende dag goed nieuws zou brengen……. Is nu bijna een week geleden.

Valantijnsdag

Dit is een dag die hier in de restaurants overal gevierd wordt. In sunbeach hotel, worden dan ook nog eens de vaste gasten en of mensen die veel charitatief werk  doen, in het zonnetje gezet.

mansour de manager vertelde mij, dat hij voor mij een tafel had gereserveerd  ( uit de wind) en vroeg wie ik dit  jaar uitnodigde voor het diner . Ik zei ,, jij mag mijn tafel heer zijn, maar dat kon niet. Hij werkt hier 7 dagen per week, van morgens 7 tot 24,00 uur ( met 2 uurtjes rust tussendoor).

Hij stelde voor om mijn zoons uit te nodigen ( abraham en Faxcy) want hij had hun al lang niet meer gezien.

Eerlijk gezegd, zag ik dat niet zo zitten en legde hem uit dat hun als 2 vechtende honden uit elkaar zijn gegaan, maar hij legde uit, dat dit dan op Valentijn wellicht  ook vrede kon brengen.

Ik heb hier echt een paar dagen over zitten dubben. Uiteindelijk middags pas beiden gebeld in de hoop dat Abraham mij dan ook goed nieuws kon brengen. Hij kon niet want hij had het te druk met import van auto’s . Faxcy had ook een Valentijn programma in zijn restaurantje, maar zou wel komen. Dat werd uiteindelijk veel op en neer gereden  en telefoontjes tussen door voor hem voor stand-by.

Het gesprek ging vooral over zijn kinderen en vooral Daddy het kindje , die al met een voet in het graf stond toen ik hem voor de 1e keer zag, blijkt een bijdehante knul te zijn. Hij is bijna net zo groot als zijn oudere broertje en ziet er sterk en gezond uit. Is niet meer ziek geweest. Hij praat altijd over mij als Tubagrandma ( Tuba betekent toerist) en bid voor mijn gezondheid, omdat ik hem toen zijn leven heb gered, door de operatie te betalen. (Opdat moment was hij echter al zo verzwakt, dat ik dacht dat hij het niet zou redden. Het doet je dan wel goed dat je nu zo’n sterke knul ziet.)

De afgelopen 2 maanden is de periode van de besnijdenis geweest en wordt dan 18 februari overal met grote feesten gevierd, waarbij de president dan ook op diverse plaatsen aanwezig is. Kinderen komen dan langs de deur, zoals wij vroeger met de carnaval deden foekkepotterij met een lampionnetje en je kreeg dan geld of snoepjes. De kinderen van hem zijn nu ook besneden. Ik heb gezegd, dat ik een cadeautje voor ze zal kopen en vroeg wat. Hij vertelde dat ze al heel lang zitten te zeuren voor een driewieler fietsje, ik wilde hun dat dan wel geven. Hij begon meteen over hoeveel het koste wat ik niet geloofde en vroeg of ik hem dan het geld kon geven en meteen over nog meer geld voor hem. Ik zei iedewiede wietsje, stik maar met je fietsje. Hij heeft daarna wel zijn excuses aangeboden en ik heb beloofd om de fietsjes te kopen en bij hem af te laat leveren.

 een trotse vader

 

Ik vind het wel top, dat hij zich over de kinderen ontfermt. De meeste mannen laten gewoon vrouw en kinderen achter en gaan zelf een nieuw leven leiden.

Faxcy is een klein restaurantje begonnen en heeft nu een nieuwe vriendin die inmiddels zwanger is. Zij werkt ook bij hem in het restaurant.

Faxcy klaagde dat hij geen winst kon maken en dat niet snapte. Ik heb hem toen aangeboden om de boeken van hem door te nemen en de menukaart te bekijken. Dit heb ik samen met hem en Cherno ( de computer man) gedaan. Conclusie; menu kaart te groot, keuken te klein, teveel personeel, 3 keer in de week dure muziek( is natuurlijk wel goed voor je promotie , maar uiteindelijk moet er geld bij)

Hij heeft nu minder personeel, 2 keer in de week een kleine band, en een dagmenu. ( hoeft dan ook niet zoveel weg te gooien) Hopelijk gaat het hem nu wel lukken.

 

   maria

Ik heb die avond met  Maria (de serveerster met haar lachbekje) afgesproken om Valentijn , de volgende dag met haar te vieren in senegambia.

Zij wilde Ali Baba wel een keer meemaken, want ze houdt van Dansen. We troffen het want de Sallassie band speelde er. Het was voor haar en ook voor mij

 een geweldige avond.

 

Cherno  is met zijn laatste diploma bezig voor data base. Hij kan dan in ieder geval overal werk vinden want die mensen zijn hier tekort. De cursus kost wel € 1000.- Hij had mij vorig jaar gevraagd of ik iemand kon vinden, die hem kon sponseren. Helaas heeft tot op heden zich niemand daar voor aangemeld en omdat de cursus startte in januari, heb ik de 1e € 400.- voorgeschoten. Komt hij gewoon doodleuk aan met een papier voor de vervolg cursus, of hij even mijn creditcard kon gebruiken. And I say…. Noway..

Gelukkig heeft hij nu een paar grote klussen en mag het zelf uitzoeken.

 

Ook de schoonmaker van mijn kamer, wilde graag snel leren typen zoals ik dat doe. Hij had wel een laptop en wilde naar de computerschool en als hij dan zijn type diploma had kon hij misschien een andere baan vinden…..

Ik heb hem uitgelegd dat je met dat briefje geen andere baan krijgt.

Ik heb voor hem een voorbeeld gemaakt, hoe hij sneller kon leren typen, door o.a. 50 keer achter elkaar hetzelfde woordje te typen, ( weet je dus en onthoudt je beter, waar de letters op het toetsen bord zitten). Hij zou die dag meteen beginnen met oefenen en i k zou de volgende dag dan weer een nieuwe opdracht voor hem maken.. Blijkt hij geen stroom in huis te hebben…

BITZ ????

Ik  zat vorige week bij de chinees, naast een Belgische echtpaar. Zij waren voor de 1e keer in Gambia en waren vol lof over de vriendelijke mensen en de dankbaarheid als je hun hielp. Ik vertelde ze toen mijn verhaal. “geef ze een vinger en ze pakken je hele hand” en ook hoe je mensen onderweg van je af moet wimpelen. Gewoon opzouten,,,,,,,,( respect.. dat woordje kent iedereen)

Zij vond mij maar een bitz… ik moest erg lachen, ik vond dit een mooi compliment voor mijzelf. Ik heb haar toen uitgelegd, dat je als vrouw alleen , heel anders benadert wordt ,als dat je met je partner daar bent, gewoon om het feit dat ze voor vrouwen ( dus ook hun eigen vrouwen, 1,2,3 of 4) geen respect hebben. Wat inhoudt, als ik met een lachend gezicht ( en dat je doe je automatisch, om dat je altijd met zo’n big smile benadert wordt) vertel dat ze op moeten zouten, dat ze dan toch door blijven mauwen.

 

ABRAHAM  EN BUS

Hij kwam vanmorgen vertellen, dat hij graag die deal met mij wilde maken, maar niet goed wist hoe, omdat zijn neef op die bus rijdt en ook een gezin heeft en dan zonder werk zit.

Hij laat het mij nog weten.

Foto   taart verjaardag

Gisteren avond kreeg ik een foto van de caissière van Smiling coast. Zaterdag was er een ober jarig ( proberen extra tips te ontvangen) en zij vertelde mij toen, dat haar dochter de volgende dag jarig was. Ik vroeg haar toen , hoe hun een verjaardags feestje vieren. Zij vertelde dat dan wel de familie kwam en haar vriendinnetjes en die blijven dan ook eten. Dat was voor hun dan alleen rijst, omdat zij alleen de kost moet verdienen.

In plaats van de jarige ober, heb ik haar € 15.- gegeven en heeft ze een taart besteld met Happy birth day erop. Ze heeft  foto’s laten maken, waar alle gasten steeds achter diezelfde taart stonden met de 2 schalen rijst.

Helaas heb ik de ingescande foto van  moeder en dochter op de laptop staan, die ik in Gambia achter heb gelaten.

 

Vandaag 18 februari, (is het eindfeest van de besnijdenis) kwam Faxcy met zijn kinderen op bezoek, om mij te bedanken voor de mooie fietsjes , die ze vol trots lieten zien. Om het feest compleet te maken, heb ik ze op een icecream uitgenodigd in het restaurant. Laten ze dat vandaag net niet hebben…….!!! Oké…,  dan Fanta en pa koopt een ijsje onderweg voor hun. Het personeel van sunbeach kwamen om de beurt de fietsjes en de knulletjes bewonderen. en ze vertelden dat ze ook onder de 10  waren . de een was 9 de ander 8 en de volgende 7. ( ik zei toen … nu geloof ik je niet meer,,,,, was het verschrikkelijk lachen !!!! oke ,, kan ik mij er iets bij voorstellen , want ze willen allemaal een fiets.

                                

Mustafa en Daddy met hun fietsjes

 

School gesloten nationale feestdag

En dan sta je voor de deur met gasten om hun te bezoeken. Dag van te voren nog gebeld dat ik kwam, maar gewoon vergeten te vertellen wat ze de volgende dag moeten doen.. Niets dus….. denken ze dan echt niet verder dan van dag tot dag??

Oke ik kreeg toen te horen dat de week erop COMMONWELTHDAY was.

 Moudou de hoofdteacher vroeg mij of ik ook dit jaar weer een bijdrage wilde doen voor eten , drinken en muziek. Hij had ongeveer € 150. Nodig. ( ik kreeg later een gespecificeerde rekening) tot op de cent en gram af.

Ik werd ook uitgenodigd op het feest met gasten. In deze waren dat Mauri en Sari uit finland. Omdat ze allebei in diversen bomen handelen en werken, heb ik Bob de Engelsman gevraagd om hem ook te bezoeken. Wij hebben daar een rondleiding in zijn bos en tuin gehad en koffie gedronken. Was gezellig samen.

 

          

Daarna na de school. Hadden ze een disco in gehuurd ( stroom via een generator) en een herrie, zodat je elkaar niet kon verstaan.

 

Overdag hadden ze de hele dag spelletjes gedaan, zoals bij ons vroeger op koninginnen dag, en de vrouwen van het dorp hadden gekookt. Rijst saus, kip, salade en baboa jus gemaakt.

Wel erg lekker maar niet voor onze maag bestemd.. erg gekruid allemaal.

 

 

 

Wij kregen alles netjes op een bordje, maar de kinderen kregen het met hun ouders in de traditionele grote bak, waar ze lekker met de handjes uit zaten te eten.

Het was prachtig om te zien. Vandaag geen schoolkleding en iedereen uitgedost. Vooral de meisjes met allerlei kunst-stukken en kraaltjes in hun haren verwerkt.

 

Ook de kinderen die al van school af waren, waren vandaag op de nursery school, omdat er op hun school niets gedaan werd , vanwege geldgebrek.

Er werd veel gedanst en gelachen en natuurlijk hebben Sari en ik ook meegedaan..

 

Wij hebben met Mauri en Sari uit Finland veel plezier gehad ook in Sunbeach. Zij waren beiden vrijgezel en wij hebben Maria de barkeepster aan Mauri gekoppeld en voor de grap laten trouwen. Mansour was de vader van Maria die haar de bruidegom bracht en ik de moeder die haar gekleed heeft.

Mansour en Maria

 

 

 

                   

 

 

Mauri en sari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij Omar hebben wij weer de nodige kleding afgegeven van Mia en de jongens van De Greef uit Nijmegen. Ik heb weer een leuk aandenken voor hun meegebracht.

Vorige keer toen Wim erbij was, heb ik een foto genomen van Wim met kleine ( Gambia) Wim,

maar ik had deze keer geen fototoestel bij me om Wilma met ( Gambia) Wilma te fotograferen. ( Het is wel een heel mooi kindje ) volgende keer een foto.

Wim en Wimpie

Massage

Vorig jaar heb ik diverse cursussen c.q. aanvullingen gegeven in de ayuverdische massage en kokos scrub massage..

Ik was erg benieuwd wat er bij hun was blijven “hangen “

In ieder geval een schone frisse geur en telkens schone handdoeken.

Met de verbeterde  massage techniek, kwam ik pas veel later achter het hoe en wat.

Er was er maar 1 die echt alles goed opgeslagen had en dat ook uitvoerde. Hij kwam altijd tijd te kort, omdat hij zo opging in zijn werk  Van hem had ik echter het minst verwacht, omdat hij zijn engels beperkt sprak en ook niet via internet contact met hem heb gehad ( omdat hij dat niet kon)

Dit was Mr. Gieee. 

 

Transformational Breathing.

Dit is de cursus die ik 2 keer een week gedaan heb om tot een betere kwaliteit van mijn gezondheid te komen.

Ik heb er in ieder geval mee gewonnen, dat ik van mijn slaap abneu  af ben en dus niet meer met het apparaat hoef te slapen..

Deze ademtechniek is in een paar lessen te leren, zodat je goed in een flow door ademt. Het vergt maar 10 minuten voor een oefening per dag. Dit kan zowel s;morgens of sávonds of beiden plaats vinden. Na 10 minuten, leer je voelen wat er met je lichaam gebeurt en brengt het je in een heel ontspannende gedachten. Bij stress of andere problemen, krijg je vanzelf door wat je moet doen om het probleem op te lossen. ( want het antwoord zit in je zelf)

Heb je echter lichamelijke problemen, dan heb je meerdere cursussen nodig of een week in diepe training.(vaak kom je dan oude blokkades tegen die er nog onbewust of weggedrukt hangen in je rugzakje) en heb je daar extra hulp  bij nodig.

Ik zelf ga half mei dit weer 1 weekje doen,met de intentie voor meer kracht en energie. By the way.

Ik dacht dit ook in Gambia te gaan doen, door o.a. andere mensen dit te leren, Het kost n.l. niets als je weet hoe het werkt.

Ik zou beginnen met een jongen die erg stottert. De masseurs zouden dan ook als hulp coach en model meedoen. Alles was gepland, krijg je op de laatste minuut te horen, dat het alleen maar kan als ik op hun locatie daar een aparte ruimte voor af huur..( dus ook niet in de massageruimte of in mijn woning)

Ik moest daar dan ook nog een paar weken op wachten voor de toestemming.

Jammer dan, maar dan is dat wel te laat en hoeft het voor mij niet meer.

Ik heb die middag nog wel een ademsessie met hem gedaan, want hij was er een uur voor onderweg geweest en wilde hem niet zomaar naar huis  sturen. Hij was er heel erg content mee en wilde er zonder meer mee doorgaan, maar helaas pindakaas.

De manager Mansour die ook met veel stress liep, heeft toen mij wel gevraagd om met hem de training te doen. Hij was er zeer enthousiast over en ik heb ongeveer 5 sessies met hem gedaan en dat moest stiekem gebeuren, want de regels gelden natuurlijk ook voor hem . Maar goed dat was zijn risico, want hij zou er door ontslagen kunnen worden.

Wij blijven regelmatig sms e. Ik heb de muziek van Judit Krafitz  en de relax stoel daar gelaten, maar hij moest nog een cd speler kopen..In het laatste berichtje van deze week had hij de cd speler nog niet.gekocht, dus ook niet getraind.( vind ik erg jammer)

Campana kliniek.

Ook An ben ik nog tegen gekomen. Dat is de dame die toen ook een auto in ontvangst had genomen van de mannen uit Nijmegen van het Dream Team.

Zij vertelde mij toen , dat de oude ziekenwagen weer aan de praat geholpen was en dat zij al die tijd in de jeep van Nijmegen gereden had. De jeep uit Nijmegen was gestolen ( toen zij op vakantie was) en is later gestript terug gevonden. De oude ziekenwagen had het nu ook helemaal begeven.. erg jammer dan.

Foto dreamteam 7..8..9.

Ebraham en Bax.

Al die tijd niets meer van hun gehoord. Na een e mail van Abraham , kreeg ik te horen, dat Bax de jeep in ontvangst had genomen, maar moest nog gerepareerd worden.

De auto handel van Abraham ging slecht, ( had pas 1 auto van de 4 verkocht), maar had wel al een ticket voor 1 juli om naar Nederland te komen.( op uitnodiging van wie weet ik niet)

 

Cherno.

De computer man kwam nog even langs, net voor vertrek en heb hem toch nog maar de resterende € 600. Gegeven om zijn certificatie te halen. Ook de computerspullen en printer zijn met hem mee gegaan. ( kan beter gebuikt worden dan alleen maar opgeslagen te staan).

Hij vroeg ook nog naar mijn Gambia telefoon ( hij had er zelf een) maar hij wist dat er heel veel beltegoed op stond ( die krijg je steeds als je weer een tel.kaart gekocht hebt en voor € 5.- per kaart kan ik 15 min. Naar Nederland bellen. De gratis punten kun je daar niet voor gebruiken , is alleen voor Gambia ).

De telefoon had ik echter aan iemand anders beloofd en dan krijg je van hem daarna nog boze e mails , waarom ik dit niet aan hem gegeven heb.

Het is dus weer het oude verhaal…. Help nooit… of anders maar een gambiaan, want anders wordt het oorlog, door jaloezie.  Je geeft ze een vinger en ze proberen je hele hand te pakken.

 

Oké dit was het dan weer voor het winternieuws van Gambia.

Ik blijf nu lekker hier en volgende winter zien we wel weer, hoe en wat.

 

Alhoewel ik niet meer de donaties van de sponsors van vorig jaar allemaal ontvangen heb, heb ik het schoolgeld al wel voor die periode tot september op hun rekening gezet zodat de leraren weten, dat hun salaris uitbetaald kan worden.

Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik er een grote sponsor van 10 kinderen bij gekregen heb van Jan en Karin de Groot keukens  en ook dat HTI mij met 10 kinderen blijft sponsoren.

Ook natuurlijk dank aan alle donateurs die een of meerdere kindjes sponsoren en aan de mensen die dit de vorige jaren gedaan hebben.

De lijst van de kinderen is weer bijgewerkt, met nieuwe namen en betaalde donateurs. ( geel gearceerd). Controleer even of ik alles goed ingevuld heb, c.q. gearceerd.

 

Nogmaals namens de kids hartelijk dank en een fijne zomer toegewenst..

 

 

Liefs en knuff

Mama Gambia

 

Ook dank aan Tonny Nagtegaal die deze gegevens voor mij op de site plaatst.

 

 

<--Terug naar nieuws-->