Nieuws februari 2009

 

Het weer is hier gelukkig niet meer zo koud ( althans voor mij)het koelt s' nachts niet meer zo hard af en overdag kun je lekker peentjes zweten....en ik sta in ieder geval weer fit op. Neem dan s' middags een break en ga dan om 4 uur stevig wandelen en mijn boodschappen op de markt doen. Het verbaasde mij eigenlijk , waarom ze hier geen vaste siësta hebben, zoals wij dat kennen van Spanje en Italie. De meeste mensen moeten alles te voet doen en zijn de hele dag onderweg om van punt a naar punt z te komen, vandaar dat je ze dan onder 1 boom of hun stalletje,langs de weg ziet slapen.

In het weekend is er weer hard gewerkt aan de bakstenen voor de muren, maar ze hebben nu pas in de gaten, dat dat nog veel meer stenen zijn als voor de school en beginnen al te piepen. Er zijn weer 3 nieuwe kinderen bijgekomen en wij hebben nu een hele goede onderwijzeres erbij. Blijkt gewoon naast de school te wonen en een actieve vrouw. Wij hadden wel de voorkeur dat het iemand uit het dorp mocht zijn, maar dan sturen ze je zo'n domme trut op het dak. Je kunt hun vriendjes politiek niet volgen, terwijl het om de kwaliteit van het onderwijs gaat.

We hebben nu voor de jongste klas, lego voor 2 tafels waar 10 kinderen kunnen bouwen. Dit is gewoon prachtig om te zien. deze klas heeft ook alle grote knuffels en wij hebben allerlei spelletjes bedacht, om zo alle namen en geluiden van de dieren te leren, later het verhaaltje wat er bij hoort. Ik kan dus nog heel veel lego etc gebruiken.

 

De kleding van Tip Top winkel is nu ook allemaal op een goede plaats gekomen en natuurlijk ook alle spulletjes en kleding die ik ontvangen had van de inzamelacties. Het laatste pakket kleding van TIP Top Druten , waren gele dames truien, die ik aan de moeder van abraham wilde geven, maar de securiti liep hier 's ávonds te klapper tanden en heb ze aan hun gegeven, voor onder hun t shirt met korte mouw. De volgende dag hadden ze de schoudervulling eruit geknipt en liepen allemaal in het oker geel. Bep en Cor, dit hadden jullie moeten zien....... dank je

volgende week ga ik met de klas allerlei spelletjes, met flessen, klosje en ballen leren.

 

BALLEN????? dit was een overval op de markt...

Achteraf kan ik er wel om lachen, maar toch je wordt wel beroofd. Waar ballen verkocht worden , lopen kinderen in de buurt. Dus ik had hun ook een bal beloofd. (zij hadden 2 teams). Kregen ze daar een partij ruzie om die bal, want iedereen wilde een bal. Ik heb de bal toen afgenomen en uitgelegd, waarom ze nu geen bal kregen, wellicht een volgende keer als ze zich netjes gedroegen. Ook niet toen een moeder excuses namens de kinderen aan kwam bieden, zij moeten leren wat respect is en dat vergeten ze als ik nu de bal wel geef. Ik op pad met een plastic zak met 4 ballen.. Ik voelde mij net rattenvanger van Harmelen. Er kwamen steeds meer kinderen achter mij aan, totdat ik in een kring omsloten werd ,het plastic kapot getrokken werd en daar stond MIEN met "de ballen"en keek ernaar. Het leek wel oorlog zo waren ze aan het vechten ik had alle moeite om de kinderen van de drukke straat af te trekken. Toen ik riep dat ik de ballen niet meer wilde hebben , werd het rustig en kreeg toen de kans om hun toe te spreken, dat ze nu wel een bal hadden, maar daar ze die bal wel gestolen hebben. En als je steelt wordt je daar niet gelukkig van en krijg je van je ouders slaag. Ik heb de volgende dag Ebraham maar nieuwe ballen laten kopen.. is wel veiliger.

 

Bezoek school Bax

Bax hebben we voor 2 jaar terug leren kennen en werkt hier via een stichting van Nederland. Voor hun heeft hij ook gecoördineerd voor het bouwen van een schooltje. In zijn eigen woonplaats Wellingara, was echter ook een groot scholen tekort. Hij is dit nu opgestart in  nov. met 30 kinderen en de bewoners, de bewoners kwamen allemaal spontaan met golfplaten (muren) , palen en dak palmtakken en hebben 9 lokaaltjes bebouwd. Nu hebben ze al 225 kinderen en 11 leraren..De 1e grote behoefte was stromend water en een toilet , ze hadden wel een offerte € 330,- voor het water, maar daar was nog geen geld voor.

En daar zit ik dan met mijn zakje met pennen.......Ik kreeg echter heel duidelijk de boodschap door dat ik namens Milja aan moest schaffen. Ik heb hun dit natuurlijk niet verteld, want dan zit ik te janken.. Ebraham vertelde mij later in de auto, dat hij verteld had over Milja en dat de kinderen elke dag een gebedje voor haar doen.

Hoezo telepathie..... Ik word met de dag trotser op hem. Hij begint nu ook steeds meer dingen van mij aan te nemen, dat hij meer over zich zelf na moet denken en zich niet druk moet maken over wat een ander van hem zegt of denkt, ook dat hij zich niet steeds hoeft uit te leggen. Als ze aan jouw geld vragen, draai het spiegeltje dan maar eens om.

danks zijn eigen creativiteit, heeft hij het redelijk goed, omdat hij ook geleerd heeft dit te gebruiken. Toen hij 18 was en van school kwam,kreeg hij van zijn neef Max 100 dallasie (3 euro) met het advies nu mag je straat op en zorg maar dat je aan de bak komt. (Dat is ook het enigste wat hij ooit van een Gambiaan gekregen heeft)

 

Oudste zoon van het gezin.

Zelf zijn ze er heel trots op, want zij hebben later het respect van de familie en iedereen moet naar hun goede raad luisteren, maar als je hoort hoeveel verantwoordelijkheid zij al jong op hun schouders krijgen, wordt je daar niet vrolijk van.

Het is hier vanuit je geloof verplicht om iedereen te helpen, die jouw om eten of hulp vraagt. Als oudste zoon voor de hele familie, dus ook neefjes en nichtjes. En die hebben ze hier genoeg. Tenslotte mogen ze hier 4 vrouwen hebben. ik heb iemand ontmoet, die daar ook nog 20 kinderen bij had en zelf geen werk. het zal je familie maar wezen......

homo's of lesbisch is hier een doodzonde en ben je verdoemd. Ik heb ebraham uitgelegd dat je hier mee geboren bent, net zoals b.v. een ziekte als epilepsie ( ze denken dan dat je door de duivel bezworen bent).. Je hebt hier toch niet om gevraagd ???? jullie mogen wel heel Gambia plat neuken en veel kinderen die je niet kunt onderhouden... is dat dan wel goed ??????

als oudste zoon heb je ook de verplichting om met een vrouw te trouwen, die daarna ook voor de moeder en het nageslacht van hem zorgt. Wordt je ook niet vrolijk van, kun je op je matje s' nachts wachten, of je man wel of niet huis komt.

Als je je toekomstige bruid gevonden hebt, ga je eerst toestemming vragen bij je ooms, daarna ga je de familie en de buurt af met COLANUT (drankje) om de huwelijksaankondiging te doen.

daarna ga je sparen, voor de bruiloft 200 kippenpoten,200 blikjes drinken en rijst. Voor jezelf de ringen en de kleding. Maar goed iedereen weet nu dat , dat meisje dan bezet is en wordt met rust gelaten, betreffende het sex aanbod. En dan maar hopen dat ze niet op je geld uit is, want dat gebeurt hier ook veel, Trouwen doodleuk en als de poen op is aan allerlei luxe, vertrekken ze.

 

VALENTIJNDAG

Dit was een geweldige BBQ in Sunbeach hotel, alles was mooi versiert en er werden hartjes en champagne uitgedeeld. Ik had voor mij een tafeltje gereserveerd, maar had er eigenlijk niet zoveel zin in. Krijg ik s' morgens een mailtje van Cherno ( the waiter "you have promise me..we spend the night togetter. etc).  was dus gewoon bezig zijn liefde te verkopen om zijn studie te kunnen betalen en heb hem toen uitgelegd dat dit erg vernederend voor hemzelf ,maar ook voor degene wie je dat aanbiedt en dat je dan beter 100 keer geld kunt vragen om hulp. Er is altijd wel iemand die je dan helpt.

Hij vertelde dat hij zijn diploma voor systeembeheerder, internationaal had gehaald,(dan sta je geregistreerd en over de hele wereld bekend). Dat was in Dakar met 5 andere landen en hij kwam als 2e hoogste 85 punten uit de bus. Heeft nu al kontakten met gouvernement voor een baan. Cherno had 2 weken voor zijn examen vrij gevraagd op eigen kosten, maar in plaats daarvan ,kreeg hij een brief dat hij in de tuin moest gaan werken.

Dit heeft hij gelukkig niet gedaan en heeft mij toen gevraagd om hem te helpen ter overbrugging. Hij was geweldig trots op zich zelf, maar ik ook  op hem, alhoewel ik daar financieel maar een klein steentje in bijgedragen heb. Het advies van mij wat hij opgevolgd had was van vele grotere waarden.

Je zult het wel geraden hebben.. INDERDAAD IK HEB HEM S ÁVONDS VOOR DE BBQ UITGENODIGD........

dit was echt shokking..... prachtig om dit mee te maken. Het allereerste zijn baas en daarna kwamen zijn ex-collega's, overal vandaan. Wat een knuffels en blijdschap.. het was of het verloren schaap weer terug wss. Er zat die avond een goede band en ik heb nog nooit zoveel personeel zien dansen. Ze vragen niet iemand te dans... (meldde wel even dat hij van tafel ging om te dansen) maar dansen gewoon hun eigen blijdschap .

moet je wel even aan wennen. In een disco is dit toch net even anders. Kreeg die avond nog een cadeautje van Mariamma in de vorm van een stenen pot, waar je dan houtskool en wierok in kunt stoken. Van de rody van de band (knul van 20 die ook voor zijn broer van 18 moet zorgen incl.koken), een wandkleedje. En dat zijn dan mensen die het zelf zo hard nodig hebben......maar Ebrahm legt dan steeds weer uit, dat ik dit krijg, omdat ze zien dat ik zoveel voor de medemensen doe.

 

 

<--Terug naar nieuws-->