Gambia nieuws december 2013

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

Vol  verwachting klopt mijn hart….. nog 2 dagen en dan komt de Sint ook hier bij Eddie’s bar met sint TON.

3 weken later dan de afspraak was is de container aangekomen. Ik had de moed al bijna opgegeven.

Gelukkig was alles kompleet  en heb hier op mijn kamer alles gesorteerd. Ik ben er een dag mee bezig geweest om 11 bananen dozen  uit te pakken en pakketjes van te maken. Mijn kamer was te klein, ik kon mijn kont bijna niet meer keren.

 

School

De volgende dag met 2 auto’s naar de school. Onderweg Mark en Mandy opgepikt die mij meegeholpen hebben om alles uit te delen. Er was voor iedereen een trui en of broek voor de jongens.  Wij hadden toen nog veel kleding over, vervolgens hebben we ook de meisjes en kinderen van de laagste klas allemaal een trui meegegeven, wel te groot maar als ze het zelf niet aandoen dan kunnen ze het altijd aan een groter broertje afgeven. De keer erop zag ik toch ook de kleintjes met opgerolde mouwen en de trui zo lang als een jurkje. Dus Angela je hebt heel veel kinderen verwarmd met de kleding van jullie jongens .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandy en Mark  hebben ook Maurice en Susan meegenomen vanuit hun hotel. Zij hadden veel schriftjes, kleurpotloodjes, potloden pennen en lolly’s bij zich. Dit hebben zij uitgedeeld aan de kinderen, vervolgens hebben de meisjes allemaal een knuffel beest en de jongens allemaal een autootje gekregen. Verder nog 2 dozen met groot speelgoed om gezamenlijk mee te spelen. Dat was dus echt een sinterklaas dag voor de kids.

Ook dit jaar was Jimmy weer van de partij op school en heeft de kinderen verwent met lollys, kleurpotloden en schriftjes en zijn kindje gesponsord.

Volgende week neem ik de voorlees boeken mee van Carmen. De kleding van Larissa heb ik aan Fatou het kamermeisje hier van het hotel gegeven. Zij was de enigste met zo’n slank maatje.

De overige kleding van mia en mij heb ik net weer als vorig jaar verdeeld over de kamer meisjes. Ze waren vooral blij met de Behaatjes.  Het was weer dolle pret onder elkaar hebben ze veel humor en kunnen heerlijk lachen. Ik spreek hun taal wel niet, maar toch begrijp ik wel waar ze het over hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De baby kleding en drinkbekers van Mia, is allemaal met Cherno de PC man meegegaan voor zijn dochtertje “Wilma”

Ook de schoenen 2 paar ( had wim meegenomen) van Wim Hendriks , had ik opgepoetst en van nieuwe veters voorzien. Cherno was er erg blij mee. Hij had maar 1 paar schoenen meer want hij moet sparen voor  een koe voor zijn bruiloft. Die koe is dan als bruidsschat voor haar familie. Hij wil in april trouwen, maar vertelde mij van de week dat hij 3 maanden huurachterstand had. Ik had hem uitgenodigd voor uit te gaan eten en heb hem voorgesteld om het geld daarvan aan te nemen in plaats van dat  in een avond op te maken. ( van dat bedrag kan een Gambiaan 1 maand eten) Hij had er wel moeite mee, want hij had al maanden alleen rijst gegeten, maar koos uiteindelijk toch voor het geld.

Het overige speelgoed zoals de grotere auto’s , heb ik hier onder het personeel  verdeeld. De meesten kwamen het zelf ophalen met hun zoons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recessie

Ook hier hebben de mensen een groot probleem. De dallasie wordt steeds minder waard. Je krijgt nu voor 1 euro , 50 dallassie of meer. Voor 10 jaar terug kreeg je voor 1 euro, 25 tot 30 dall.

Niettemin hun salarissen zijn nog steeds hetzelfde. 1000 dall per maand. Net genoeg om eten te kopen voor je gezin en dan moet je denken aan rijst met wat olie en af en toe een visje, Geen geld voor huur of een frisdrankje te kopen, hopelijk kun je nog net schoonmaakmiddelen kopen. Heb je dat niet, dan moet je , je potten en pannen en bord met zand schoon schuren en afspoelen.

Ik heb met het schoolbestuur overlegd en het salaris van de hoofdleraar te verhogen.(er lag weer een brief van het goverment)

De hoofdleraar kan dan van zijn verhoging de licenties halen.

 

Donatie’s

Ook dit jaar heb ik diverse opzeggingen gekregen van donateurs. Erg jammer maar met alle begrip.

Tenslotte ben i k hun heel dankbaar dat zij, oftewel 1 malig of meerdere jaren gesponsord hebben.  Gelukkig heb ik van 2 anonieme sponsors een flinke duit in het zakje gekregen, wat weer composeerd.

Voor het nieuwe schooljaar 2014/2015 wil ik de donatie per kind dan ook verhogen naar € 25.- per kind per jaar. Stel dat U 4 kinderen doneert, kan dat dan 2 kinderen worden. Zo jaag ik U niet ongevraagd op extra kosten. Ik kan dan voor de andere kinderen weer extra donateurs aantrekken.

 

Speeltoestellen.

Nadat ik opdracht had gegeven om alles weer in de verf te zetten, was er niets gebeurd . behalve een paar touwen voor de schommels aangebracht.

Ik heb met Omar alles opnieuw geïnspecteerd. Bij de wipwappen waren de handvaten doorgeroest en niet  veilig. Maar Omar vond het te duur om daar een lasser met aggregaat voor in te huren. Voor zo’n kleine reparatie is dat inderdaad erg duur, maar moet je dan maar niets doen en wachten totdat alles doorgeroest en kapot is????? Dan ben je toch duurder uit… en de kinderen hebben nu ook niets en dan moet je maar afwachten.

Gelukkig begreep hij het en zou de opdracht uitvoeren.

 

Foto’s oude kleur speeltoestel

 

Een week later >>>>>>>> BEGREPEN ?????? niet dus ….. of op zijn gambiaans ja dus.

De toestellen waren met een of ander goedkope  shit, op nieuw geschilderd over de roest, zonder die te verwijderen. Er was niets gelast en hij was er 3 dagen mee bezig geweest met nog 1 persoon.

Hij vond de handvaten op de wipwappen nog veilig genoeg…. Natuurlijk zolang ze niet afgebroken zijn, maar als dat gebeurd tijdens het wippen , valt een kind wel zijn tanden uit de mond. Had hij dus niet over nagedacht. Ik ga dus in NL maar even kijken of ik Hamerite verf mee kan nemen en zien we dit in Januari wel weer verder

 

Deze week waren ook Elle en Jeroen met mij mee geweest en hebben de kinderen ook verwend met kleurpotloodjes en tekenmateriaal en met een VOETBAL.

 

 

 

Bruiloft modou en Willemijn.

Modou is de poolboy, hier voor mijn deur en heeft vorig jaar Willemijn hier leren kennen. Modou is afgelopen zomer een paar maanden in NL geweest en Willemijn een paar maanden in Gambia.

Zij zijn vorige week hier voor de kerk getrouwd. De ouders van Willemijn waren hier voor de 1e keer op vakantie en werden daar meer verrast. Zelfs de kleding was voor hun al geregeld.  Ik was ook uitgenodigd, maar had net mijn Gambiaanse kleding weg gegeven. Het zou een kleine bruiloft in de compound zijn, maar er waren zeker 100 mensen. Het huwelijk werd ingezegend door mannen ( een soort priesters) vrouwen zaten allemaal gescheiden van de mannen in alle kleuren pracht en praal opgetooid. De vrouwen hadden s’ morgens gekookt, voor zowel de lunch als het diner, Heel bijzonder om dit mee te maken.  De vrouwen hadden een eigen tamtam band van keuken materiaal zoals een schaal potdeksel of plastic jerrycan .Er werd gedanst door de vrouwen, die dan steeds een sjaaltje op je schoot gooide. Je kon dan kiezen .. of dansen , of betalen.

 

     

 

     

 

bruidspaar met  ouders Willemijn en moeder van  Modou. Bruidspaar met Wilma en diverse anderen foto’s feest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit was het laatste verslag van 2013.

 

Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en een gezond en

 

gelukkig 2014

 

Bedankt weer allemaal namens de kids en natuurlijk aan Tonny Nagtegaal die dit alles weer op de website plaatst.

 

Dikke knuff

Mama Gambia en de kids

 

PS nog steeds geen kontakt gekregen met wil en Pauline van de Wal. mocht dit niet lukken dan valt er een grote sponsor weg, waardoor er veel kinderen geen donateur hebben. Ik kan dus nog veel nieuwe sponsors gebruiken, want ik wil ook graag met de toiletten beginnen om de ene op te knappen en een gebouwtje erbij te maken.

Zegt het voort….

 

 

<--Terug naar nieuws-->