Nieuws december 2011

(klik op de foto's voor vergroting)

 

 

Gambia nieuws november 2011.

School.

Wij zijn met de familie 2 weken in the Gambia geweest en hebben 2 keer de school bezocht.

De 1e keer met Iwan. Petra,  Bep en Cor en Abraham was onze chauffeur.

Bepakt en bezakt met heel veel kinderkleding. Angela de Greef, had zoveel verzameld, dat ik met de spulletjes die ik nog thuis had, alle kinderen een kleding stuk mee kon geven. Ook had ik voor de leraressen schoenen van mij zelf mee genomen en voor Modou de hoofdteacher, bloezen van Wim en T shirts  en een geurtje van Aktion.

 

  

 

Voor Beb en Cor was dit de 1e keer, dat zij dit zelf mee konden maken en Cor heeft dan ook veel gefilmd.  Ik had bij de aktion “kersttokjes” ( die je in de boom kunt hangen en later opeten) gekocht en heb deze Bep en Cor uit laten delen. Het is geweldig als je die glimmende blije oogjes ziet. Ook had Bep € 30.- van Toos Toebast, om 2 kindjes te sponsoren.

Omar de dorpschef was ook aanwezig en heeft nog het een ander uitgelegd over het onderhoud. De toiletten waren aan het verzakken. ( septic put, deksel was niet stevig genoeg). Ik heb opdracht gegeven om dit te vernieuwen en tegels op de vloer te maken, zodat het beter schoon gemaakt kan worden. Ook om de muren en de deuren te schilderen. Deuren sloten niet meer.

 

Voor wilma en wim  ( gambia kids van Omar) heb ik voor beiden een broekje en t Shirt  afgegeven van de wibra of zeeman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afspraak om de volgende keer de balans van de bank op te halen en Bob de buurman uit te nodigen, om alles uit te leggen. Omar kan niet lezen of schrijven en Bob is een engelse oud leraar natuurkunde. 

De terug weg was weer fascinerend voor iedereen, door kuilen en gaten in de middel of nowere, om dan vervolgens in het luxe sheraton hotel van een lekker biertje of koffie en het uitzicht te genieten en dan natuurlijk ook onderweg even  bij Bini’s bar een broodje kroket.

De week daarop, ben ik daar geweest met 2 deense mensen vanuit het hotel en Jimmy, ook vaste donateur ging weer even mee. Jimmy krijgt van iedereen telefoon nummers als hij dat vraagt en blijft dan via sms kontakt houden. Helaas was zijn onderwijzeresje er niet meer, want daar was de dochter van Omar voor in de plaats gekomen.

 

Omar liet mij met veel trots de toiletten zien, maar had het schilderen niet helemaal begrepen. Dat wordt nu alsnog gedaan. Ook het voetbal veld wordt ontdaan van onkruid. Ik heb gevraagd om het gedeelte wat niet als voetbalveld wordt gebruikt, om daar de opslag te laten groeien, scheelt in ieder geval tegen het stof. Bob legde uit, dat dat zaailingen zijn en later bomen worden en moeilijk te verwijderen zijn. Ik zie volgende keer wel wat ze er mee gedaan hebben.

Bob heeft de balans van de bank helemaal uitgelegd voor de uitgaven en alles klopte. Ik heb hem bedankt met een flesje wijn en natuurlijk kreeg ik weer de hoffelijke handzoen. Dat is voor mij altijd weer heel lachwekkend, om dat van zo’n oud onverzorgd “bosmannetje” te krijgen.

Voor omar had ik een koffer met kleding bij me van MIa voor zijn compound, waar hij natuurlijk ook heel blij mee was. En natuurlijk werden er weer de lolly’s uitgedeeld, dit maal door de Denen en Jimmy.

 

Hotel en overige akties.

Het was de bedoeling om in Sunbeach Hotel te logeren, maar het was daar “armoe” troef. Erg jammer voor het personeel, maar ook zij kunnen er niets aan doen, dat de eigenaar…. Niets doet, om onderhoud te plegen. Alles wat kapot gaat kan niet vervangen worden, omdat er geen geld is. Ook hun salarissen zijn al 3 maanden, niet uitbetaald. Wil je iets eten, kun je beter vragen, wat ze wel in de keuken hebben, dan dat je iets van de kaart besteld, wat er dan niet is. En in het donker douchen en dan ontdekken dat er geen water, of alleen koud water is, wordt je ook niet vrolijk van.( als de stroom uitvalt, is er geen benzine voor de generator )

Oke je kunt dan wel denken, dit is Gambia….. maar daar wil je dan geen 4 sterren prijs voor betalen.

Na 2 dagen hebben wij daar dan ook afscheid genomen en zijn door Travelpoort naar Sun Swing hotel gebracht.

Tijdens het afscheid, hebben wij besloten om de vele kleding die wij bij ons hadden voor het schooldorp, hier in Sunbeach Hotel uit te delen. Cor begon al door eerst de manager Mansour, bij hem te vragen omdat hij hele sjieke kleding voor hem bij zich had, zodat hij 1e keus had . Maar  de tuinmannen en schoonmakers zagen dat ook en die riep Cor dus ook binnen. Heel bescheiden zochten ze dan een broek uit, maar Cor gaf daar meteen een passende blouse bij. Ik heb nog nooit zoveel ongeloof en blijdschap op een gezicht gezien.

Verder ging de koffer met de mannen en vrouwen kleding van Toos Toebast,  naar de bar waar iedereen iets uit mocht zoeken . Het was voor iedereen lachen gieren brullen. Ook de vakantiegangers lagen in een deuk, omdat iedereen de kleding ( over de kleding) aanpaste. Toos had er echter ook nog een partij nieuwe boxer shorts bijzitten. Deze werden meteen door een persoon weg gegraaid.  Ik heb toen even ingegrepen, want die worden dan gewoon door verkocht. Ik heb de obers bij mij geroepen en gezegd, dat er voor allemaal een onderbroek  was, maar dat ik hem bij hun moest passen. Ze staan je dan verschrikt en met ongeloof aan te kijken, omdat ook Wim bij mij was. Je kunt de hilariteit begrijpen, toen ik begon om ze op hun hoofd te zetten. En……… jammer genoeg heb je  dan net geen fototoestel bij .je….. maar de herinnering blijft mooi. Zo ook de dag ervoor. Ik had 10 paar praktisch nieuwe schoenen bij me. ( met steunzolen, maak je nog wel eens een miskoop). Ik weet dat de vrouwen daar grotere voeten hebben dan in Europa en met mijn maat 41, dat ik dan niet iedereen iets kon geven, maar je staat versteld hoe ze zich toch in die schoen wringen,

De volgende dag zie je dan degenen op jouw schoenen lopen, die ze echt pasten.

Over Passen gesproken…. Wim had nog 2 nieuwe blouse bij zich, die hij te klein gekocht had. Bep had 2 nieuwe BH a’s , die haar niet lekker zaten en ik had nog een paar shirtjes, die mij net te strak zaten. Je kunt het al raden…..dit was kleding die wij uitwisselden en wat weer terug naar Nederland ging.

Mansour die ik de “Adem “training had geleerd, had inmiddels zijn CD speler gekocht. Hij deed zijn ontspanning’s oefeningen nu samen met zijn vrouw thuis en waren heel enthousiast, hoe het werkte tegen pijn en stress. Omdat hij dit nu met veel enthousiasme vertelde, waar personeel van Sunbeach bij stond, heb ik hem toen gevraagd om hun dit ook te leren. Of hij dat dan ook gaat doen hoor ik later wel. Ik heb hem € 500.- gegeven in het bijzijn van overig  personeel, om dit met elkaar te delen. Het is niet voor iedereen een volledig maandsalaris, maar hopelijk genoeg om een beetje gemotiveerd te blijven werken.

Ook hier werden weer verschillende cadeautjes ( T shirts en geurtjes) van de aktion uitgedeeld.

 

Sun swing hotel

Voorheen was dit het Jermah hotel + ressort, wat vorig jaar failliet is gegaan. Het is nu opgekocht door Travelpoort en nog een ander eigenaar waarvan ik de naam ben vergeten. Per aug 2011 is het heropend en het Bar en restaurant gedeelte incl een luxe strand gedeelte wordt gerund door Sven, van Belgisch afkomst. Alles is mooi aangekleed met lounge zithoeken en cabana’s , waar je dan ook Wirrless kunt ontvangen. Aan de bar in de vorm van een boot, kun je s ávonds genieten van de zonsondergang.

 

       

       

 

Ook het eten is daar goed. Een lunch kaart  en 1 aankondigingbord, met iedere dag een 3 gangen, 3 keuze dagmenu voor het diner. Ook is er regelmatig live muziek. Echt een plekje voor rust en genieten van. Meer info. Op www.sunswing of www.maddies.gm  bar .

 Sunswing hotel resort, ligt net tegen het drukke uitgaanscentrum ( 10 min. Lopen, of taxi voor€ 5.-)van (Senegambia) Kololie, waar veel restaurantjes zijn . Altijd even kijken , waar het druk is het meestal goed, maar heeft dan wel tot gevolg dat je dan moet reserveren, zoals bij Scala ( Deen) of JoJo’s ( belg) vanstallepeter@yahoo.co.uk  ( ligt iets verder dan Ali Baba garden aan de rechtse kant. Wij zijn daar regelmatig te gast, vooral om de kwaliteit en het opdienen van het voedsel. Ook de live muziek is aangepast aan de diner tijd.

 

          

 

En natuurlijk slaan wij Binni”s bar ook nooit over.( Nederlanders Gerrit en Berend) Ook hier kun je heerlijk eten , zelfs een broodje kroket of frikadel. Hier komen veel Nederlanders. En….. ook kwamen wij die Nederlanders tegen, die wij ook op schiphol zagen, die overgewicht hadden , omdat ze 20.00 condooms bij zich hadden . Zij hoefden niets bij te betalen. Het was leuk te zien, dat ze daadwerkelijk ook uitgedeeld werden, aan de lokale mensen.

Op de laatste dag van de vakantie, heb ik Maria van Sunbeach uitgenodigd. Eerst s’morgens mee naar de school en later in Sun swing hotel voor de lunch.( lekker decadent in de cabana)  Ik heb haar een bikini van mij en een strandsjaal aan laten trekken en zij is voor het eerst in de zee geweest. Tot aan haar middel,( verder durfde ze niet omdat ze niet kan zwemmen,) maar ook dat was voor haar een hele beleving om te springen in de golven. Later is ze gaan oefenen in het zwembad.

Zij kwam hier ook veel oud collega’s tegen en zij zou hier super tussen passen , omdat ze veel ervaring en inzicht heeft in haar werk, goed met mensen om kan gaan en door haar vrolijke lach ook de mensen animeert.  Ze heeft het er best moeilijk mee om keuzes te maken. Aan de ene kant wil ze Sunbeach niet laten vallen, maar aan de andere kant, moet ze wel voor haar zoon en voor de 2 kinderen van haar overleden zus zorgen en dan kom je natuurlijk dik geld te kort. Ik heb haar het advies gegeven om vooral naar haar hart te luisteren. Ze heeft sávonds de koffer met mijn kleding meegenomen , die ze dan thuis voor mij wast en weer klaar heeft staan als ik in januari terug kom. Ik heb haar daarvoor in Nederlandse begrippen betaald en geld om een nieuwe tel. Te kopen, want ze had haar tel. In het water laten vallen. Ik heb haar wel ge smst, maar nog geen reaktie terug gehad, waarschijnlijk had ze het geld harder nodig voor eten.

 

   

 

Abraham heeft ons weer naar de luchthaven gebracht. Hij zit nu lekker in zijn vel, heeft het druk met taxi en excursies. Naar mij toe is nu de druk van de ketel af, nadat hij het financiële gedeelte in de vorm van een auto voor Bax afgehandeld heeft. Hij wil niets hebben , als wij hem voor de taxi vragen, maar ik heb met iedereen afgesproken, gewoon het tarief betalen of anders op het eind van de vakantie afrekenen, anders vraagt hij je straks weer om een uitnodiging naar Holland, of een huis voor hem te kopen.

 

Vlucht.

Alles ging heel voorspoedig op de luchthaven, wij zouden om 14.00 uur vertrekken, maar om half 2 waren wij al start klaar en toen gebeurde het….. net op het moment dat het vliegtuig op snelheid was om op te stijgen, gingen we vol in de remmen. Ik dacht oke… een olifant op de landings baan ???? er werd medegedeeld dat er een lampje brandde ,wat betekende dat de voorruitverwarming het niet deed. Een kleinigheidje dachten wij en dus terug naar de gate. Maar wat wij pas later in de gaten kregen ( wij zaten voorin) en daarom de paniek achter in het vliegtuig, want daar was het een grote zwarte rookwolk. Dit kwam omdat de banden er bijna afgeschroeid waren . De brandweer stond klaar maar heeft niet hoeven te blussen.

 

                     

Er konden 60 mensen uitstappen, die een half uur later met een volgende vlucht mee konden. Er werd gevraagd aan de mensen die niet aan tijd of gezondheid gebonden zaten, te blijven zitten en daar zou later iets anders voor geregeld worden. Dat hebben we geweten…na lang wachten koffer uit en weer inchecken ( ander hotel) sávonds om 11 uur werden we weer opgehaald en vertrokken snachts om half drie, om vervolgens de volgende dag tegen de middag thuis aan te komen. Maar je moet dan maar denken alles is goed afgelopen.

 

Dit was het dan weer. Fijne Kerstdagen en een prettig en voorspoedig 2012.

Met dank aan de sponsors en ook aan Tonny Nagtegaal , die dit voor mij op de website gaat plaatsen..

 

Knuff

Mama Gambia en de kids

 

 

<--Terug naar nieuws-->