Gambia nieuws maart & april 2015

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

        

School

Eindelijk is het dan zover.

De Amsterdam Dakar is gearriveerd.

Liesbeth en Gert van Ramsdonk hebben hun taak volbracht.

Zijnde : door middel van sponsors hun auto op te pimpen en vanaf NL naar Gambia te rijden waar de auto dan verkocht wordt met opbrengst voor de school.

Het was voor hun een groot avontuur en vooral spannend of ze onderweg geen mankementen kregen, want dan sta je daar dan in de woestijn en moet je maar afwachten of je onderdelen hebt, of kunt lenen bij  je collega’s uit de groep en dat het dan weer gerepareerd kan worden. Gelukkig is het bij hun beperkt gebleven van een kapotte koplamp en nog iets met de koeling, zodat ze met de verwarming aan moesten rijden. (is niet leuk als het al rond de 35 graden is), maar niettemin hebben ze onderweg ook vrieskoud meegemaakt .

De auto heeft op de veiling een bedrag van € 3800.- opgebracht en zelf hadden ze nog een bedrag van € 2000.-  van de sponsors uit hun omgeving .

Op de gebruikelijke dinsdag zijn wij naar de school geweest en konden daar de check aanbieden van € 6000.-

 

  

 

Bij aankomst op de school  stonden er 2 grote taarten, champagne, en lolly’s , waarvan wij dachten ….zouden ze dat voor ons gedaan hebben???? Nee hoor……. Er was gewoon een kind jarig en de moeder kwam trakteren ( en deze traktatie moet zonder meer 2 maand salarissen gekost hebben) . De vrouwelijke gasten mochten de taart aansnijden met de jarige job en de rest werd uitgedeeld aan de kinderen.

 

  

 

Ik heb de moeder er wel op aangesproken, ( want ik vind dat dit gewoon niet kan) geen schoolgeld betalen en dan zo vet uitpakken, maar ze vertelde dat ze dat op haar eigen verantwoordelijkheid deed.

DUS… moeten we hier regels voor vast gaan leggen, want dit kan niet iedereen betalen en zo voorkom je competitie strijd.

Ook Toos en Marcel uit Grave waren hierbij aanwezig, met veel spulletjes en o.a. bellenblazers voor de school en hebben 5 kinderen gedoneerd.

 

Wim Hendriks was die dag ook van de partij en heeft meegeholpen om de taartjes uit te delen en had “glow”staafjes en lampjes bij zich. Deze hebben we later uitgedeeld op de “wel  comendday “of zo iets. Die dag is het nationale schoolfeest en krijgen de kinderen daarna paasvakantie .De kinderen mogen dan in hun eigen kleding komen en je kijkt je ogen uit hoe mooi ze opgemaakt zijn met allerlei blinkies. Er is een discotheek en je staat  er versteld van hoe die kinderen zo ritmisch dansen .Er wordt door een groep vrouwen eten gekookt en met deze keer de 1egroenten uit eigen tuin

 

    

 

koken

En er is drinken  en lollys voor de kinderen. De ouders komen dan ook kijken en worden de beste leerlingen naar voren gehaald om iets op te voeren en krijgen dan een cadeautje. Verder is het zoals bij ons zo ongeveer als koninginnen dag en  o.a. stoelendans. Dit laatste was ik niet blij mee, want de oude schoolbanken en tafels zouden hier voor gebruikt worden. NIET DUS …staan gewoon in de opslag.

Om 7 uur zou het feest afgelopen zijn, omdat het dan donker begint te worden en de kinderen nog ver moeten lopen, maar toen moest de finale nog komen en nog gegeten worden……

 Het is weer die linker hersenkwab…….!!!! Die bij Gambianen en vooral mannen niet of nauwelijks werkt. En dit is geen grapje hoor, want het is wetenschappelijk antropologische bewezen, dat die stofjes wel aanwezig zijn, maar niet of nauwelijks geactiveerd kunnen worden.

 

Dinsdag 10 maart ’15

Iwan , Petra en Djune, zijn ook een weekje hier geweest en Djune mocht van haar ouders op de school, tandenborstels uitdelen en een poets instructie geven.

 

Ook had Petra veel groenten zaadjes meegebracht voor de school tuin. Waarvan wij de 1e sla al op het schoolfeest hebben gebruikt.

Jammer genoeg zit er nu een kevertje in de grond, die de wortels van de plantjes op vreet. Er is al een bestrijdingsmiddel gekocht ( wat duurder is dan de oogst) en waarvan ik mij af vraag of je de groenten dan nog wel kunt eten ?

Wie weet er een alternatief om dit anders aan te pakken ?? ik zat er aan te denken om de grond te verbranden met planten/ hout afval ….

Verder;

Liesbeth en Gert zijn inmiddels terug naar NL en hebben mij de warme jassen, t shirts en vliesvest ( van de Ams- dakar ) af laten geven op de school, waar ze over gelukkig mee waren.

 

 

Ook hebben we het huis van Omar de dorpschef bezocht , waar hij met 2 vrouwen en ik weet niet hoeveel kinderen woont. Er was net een baby geboren en Djune was erg onder de indruk van de borstvoeding .Haar laatste dagen in Gambia, werden gevuld met diverse “borst onderzoeken”, voordat ze begreep dat er alleen melk uit kwam, als je een baby in de buik hebt gehad.

 

 

vandaag over 2 weken ben ik weer thuis en heb het dan erg druk met achterstand in mijn werk wat ik hier niet heb kunnen doen.

6 april komt Alwyn van de Erase foundation nog een weekje hier, maar waarschijnlijk zal er niet veel spectaculairs gebeuren, wat ik nog op de website te melden heb.

Bij deze wens ik alle donateurs en vrienden van Gambia een mooie zomer toe met heel veel dank voor de ondersteuning van het sotokoi project.

Ook dank aan Silvia en haar moeder, die iedere dinsdag nu met mij naar de school rijden en dit ook blijven doen als ik straks weer in NL ben.

 

 

 

                                                                             

 

 

Liefs van de kids en mama Gambia en aan Tonny Nagtegaal die mijn gegevens weer op de website gaat plaatsen.

 

Mama gambia en de kids

 

 

 

<--Terug naar nieuws-->