Gambia nieuws april 2014

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

 

Toiletten.

 

Na diverse bezoeken aan de school, staan er nu de muren. Vorige week werd er mij verteld dat de metselaar ziek was en deze week kreeg ik te horen dat er een “beunhaas” daar,  alleen op zaterdag werkt.

Ik heb dus een schoolbezoek over geslagen en wellicht dat a.s. week het dak er op zit en de deuren geplaatst zijn. Rest nog de toilet potten en de tegels . ( die waren niet begroot en had daar op geattendeerd) maar ik had de prijs afgemaakt op € 800. Incl tegels en pot..Dit was ik echter vergeten op het contractje erbij te schrijven,, dus dat is dan weer bijbetalen. Banksaldo weer aangevuld want die was leeg in Gambia. Helaas toilet na 3 maanden nog niet af.

 

Tijdens de school vergadering werd mij gevraagd of zij zelf ook sponsors aan konden trekken. Natuurlijk vind ik dat goed….. en wat schetst mijn verbazing de speeltuin was helemaal opgeknapt .o.a. nieuwe ijzeren balken er tussen gelast en op nieuw alles geschilderd. Zelfs de poorten bij de entree waren in dezelfde kleuren opnieuw geschilderd. Ook was het hele terrein schoongemaakt.

 

Een Juf was er niet en er werd mij verteld, dat zij een andere baan gevonden had. Dus nu op zoek naar een nieuwe juf of meester. De andere Juf werd ziek op school en in die mate dat ze geen les kon geven en niet in staat was om naar huis te lopen . Ik  heb haar door mijn chauffeur naar huis laten brengen.

Inmiddels zijn er 10 kinderen bij gekomen. Andere jaren was er altijd een stop v.a. december, maar omdat er nu al 20 kinderen naar de primairie school gaan. Kunnen nieuwe kinderen gemakkelijker instromen.

Regelmatig nam ik ook sponsors mee naar de school die de kinderen dan blij maakte met spulletjes en mij mee hielpen om de kleding te verdelen c.q. uit te delen. Ook  Wim en Carla uit Nijmegen waren weer van de partij en hadden uit een faillissement 100 T shirts gekocht a € 0.17 p st. Ook daar hebben ze veel mensen blij mee ge maakt.

 

 

 

 

 

Ingrid was zo enthousiast dat ze meteen de was mee ging doen.

 

 

Wim en Wim,

 

Ook zij waren weer duidelijk aanwezig.  Zij hadden hun koffers vol gestopt met veel kinderkleding  van Mia. Van de kleinzoon van Jos en Jannie en kleding van Djune. Helaas was die week de school gesloten, dus heb ik dit later verdeeld . Ook hadden ze de nodige oudere telefoons bij zich die uitgedeeld werden. Maar ja een Gambiaan weet echt wel wat er te koop is en vragen dan naar een laptop of naar jouw nieuwe telefoon. In een speelgoed zaak hebben ze toen een paar NEP tops gekocht . was wel lachen toen je die gezichten van die meiden zag….. en wat gebeurt er dan…. ??? Wim is zijn eigen telefoon kwijt… Die zien we nooit meer terug en bedankt.

 

 

 

 

 

Cherno

Cherno heeft mij ook bezocht met zijn vrouw en baby. Ik had diverse baby kleding bij me van Djune en dat kwam heel goed van pas.

Het kind poepte in de broek en zat vol tot aan haar nek. Samen met de vrouw van Cherno onder de douche gezet en wat schetst mijn verbazing…..ze had helemaal geen reserve kleding bij zich. De luier is een gambiaanse lap met een plastik er om heen . deze werden uitgewassen en op het gras gelegd om te drogen= 10 minuten. De schone kleding  was van Petra . laat Djune maar kijken naar die poepkont in haar mooie jurkje.

 

Cherno heeft eindelijk zijn veel begeerde baan bij Sheraton Hotel gekregen. Zijn salaris is nu € 100.- p.mnd. als startende. ( Dit is een topsalaris voor Gambia ) Is hij net 2 weken daar aan de slag, krijgt hij een aanbieding van een Bank, om daar te solliciteren . ( = nog beter) is nog wel afwachten of hij aangenomen wordt).

 

Tandpijn. Hoe zo ???

Bijna iedere dag kwam er een jongen van de schoonmaakdienst bij mij langs om een paracetamol te vragen.  Tot dat ik vroeg mag ik je tanden dan eens zien ????? ik schrok er echt van.(. Hij praatte altijd met een klein mondje, lachte nooit met een brede glimlach.) Zijn tanden waren allemaal aangetast met wolf . behalve zijn voortanden waren bij de wortels aangetast dus dat viel van buitenaf niet op.

Hij vertelde mij , dat hij  mijn tanden zo mooi vond, want dat had hij vroeger ook. Ik legde hem uit dat mijn witte tanden ook erg zwak waren en zodoende een prothese heb. Ik heb altijd mijn oude prothese bij me en liet die hem zien. Hij was helemaal enthousiast en vroeg of hij die dan mocht hebben …??? Die heb ik hem gegeven en is hij naar de tandarts gegaan om advies. Ik heb daarna met zijn tandarts contact gehad, maar dat was niet mogelijk. Hij heeft toen een offerte uitgebracht voor een nieuwe prothese en ondanks dat ik mij zelf beloofd had om niemand meer te helpen, ben ik hier toch voor gezwicht .Voor € 100.- heeft hij dadelijk een nieuw gebit. Nu zijn de achterste kiezen eruit gehaald en heeft een noodoplossing daar voor. Na het hoogseizoen worden de voortanden eruit gehaald en krijgt hij een volledige prothese. Helemaal blij en durft nu weer voluit te lachen. Hij mocht dit tegen niemand vertellen , anders staat dadelijk iedereen op de stoep. Ik heb dan ook van niemand last gehad. Wel kwam hij mij nog vragen of dat ik ook voor zijn moeder wilde doen, want zijn hele familie had er last van………erg  jammer dan, ik kan niet iedereen helpen.

 

Brigitte Jonckheere

Brigitte is een Belgische tante die op de luchthaven werkt in Brussel en zich veel bezig houdt met allerlei projecten in Gambia. Ik heb met haar een biologische tuinderij bezocht. Zij werken daar veel met zonnen energie. Zo had ze een oven laten maken die dan bekleed moet worden met aluminium en in 10 min. Tijd was de oven al op 110  graden. Bij experiment had ze een cake mix bij zich om te kijken of je die kon bakken. Helaas dat lukte niet meer , omdat we al te laat waren en de zon te ver zakte.

Ook had ze 40 bananen dozen bij zich met ingezamelde kleding . Ze mocht de grote zaal gebruiken van het hotel  en ik heb haar meegeholpen om alles uit te pakken. Ze had voor het gehele hotel personeel kleding. Iedereen mocht er 3 stuks uitzoeken. Ook had ze veel baby spullen die ze naar een weeshuis ging brengen. Er was ook een baby badje en kinderwagen met toebehoren bij. Deze heeft ze aan Jara gegeven.

 

Jara is de vrouw van Faxy ( zij zijn in januarie hertrouwd) en natuurlijk vruchtbaar zoals ze zijn,  meteen zwanger. Het gezinnetje komt ieder weekend bij mij op visite en de kids laten dan zien wat ze die week op school geleerd hebben

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Ook voor hun had ik wat kleding en ook voor de kids van Bax die natuurijk weer met een cadeau aan kwam zetten , wat ik absoluut niet wil, omdat hij dat geld beter kan gebruiken voor eten voor zijn gezin. Hij vroeg wel of ik een fruitpers zie foto uit NL mee kon nemen. Hij wil volgend seizoen een fruitstalletje beginnen

 

 

Jafatou is een heel pienter kind. Zij is 2en half en neemt alles van haar broertjes over. Ze spreekt nu in 3 mnd tijd al behoorlijk Engels. Ze moet alleen nog heel erg wennen om de aandacht met haar broertjes te delen. Tenslotte heeft zij al die tijd alle aandacht van haar moeder gehad. Ik had al een popje voor haar gekocht en dat was haar vriendinnetje DORA ( kinderfilmpje). Toen ik hoorde dat Jara zwanger was en de baby wagen kreeg , heb ik voor haar een ( negro) Babypop gekocht , die kan plassen en praten. Deze hadden we in de wagen verstopt en alles zo ingepakt dat ze niet konden zien wat er in zat. ( het was een koffer van mij om bij hun op te slaan). S’morgens werden ze vroeg wakker van papier geritsel en ja hoor MIEP had alles uitgepakt incl de Baby. En dan valt er niets meer terug te draaien. Er wordt n.l. niet aan de kinderen verteld , dat er een baby op komst is. Als het een meisje is gaat ze deze keer echt WILMA heten, wat ik dan ook accepteer. Wellicht wordt de baby geboren als ik al in Gambia ben.

Faxy de vader heeft inmiddels zijn trucker rijbewijs gehaald en werkt als stagiaire bij zand en bouw transport. Hier is dik geld mee te verdienen als je zelf een MAN kiepauto hebt . € 100.- per dag. Als je dan een 2e handstruck koopt € 15.000.-  samen met je familie , heb je die in een half jaar terug verdient. De familie werkt dan ook met je mee tegen een salaris wat je afspreekt, dus die komen dan ook de hand niet meer bij je op houden.

 

15 april Thuis in Wijchen.

 

 

Hier werd ik verrast door Sanne. Zij had vorig jaar op de lagere school een spreekbeurt gegeven over Gambia en had bij mij allemaal spullen opgehaald. Nu zit ze op  voortgezet onderwijs en heeft met een paar andere leerlingen dit opnieuw gedaan. Zij heeft op eigen initiatief, in haar vrije tijd gecollecteerd in haar omgeving en op de school en kleding ingezameld.

Van haar klas waren Siebe en Mark heel royaal en hebben ook een  gambiaans schoolkindje gedoneerd.  Zie lijst van de kids ook hier staan de foto’s van de nieuwkomers.

Sanne  school  donatie € 170.10 totaal.

 

 

Intussen tijd al weer veel kleding gekregen van Toos en Hans, Mia, Jos en  Angele en ook bij haar vriendin kon ik een naaimachine op halen. Dus bent U de kast aan het opruimen, denk dan aan mij en ik kom het ophalen.0653-561939

 

 

Lieve mensen allemaal hartelijk dank voor jullie inzet  en natuurlijk aan Tonny Nagtegaal die dit voor mij op de website gaat plaatsen.

Het volgende nieuws is in november 2014

Dikke knuff mama Gambia en de kids

 

 

 

<--Terug naar nieuws-->