Gambia nieuws april 2012

 

(klik op de foto's voor vergroting)

 

 

 

School.

Ook de afgelopen maand, weer diversen keren de school bezocht en afgerond met een meating, met Bob de Engelsman, Omar de hulpchef en Samba sowe de opperhoofd van het dorp. Ook was de hoofdonderwijzer Modou  aanwezig om het een en ander toe te licht.

 

Van links naar rechts Wilma met/Wilma en modou met wimke

 

Bank gecontroleerd en over nieuwe uitgaven gesproken.

De school had een inspectie van het goverment gehad, met een pakket van eisen.( leuk hoor , als je dat krijgt, terwijl ze er zelf geen cent… dallasie in stoppen). Maar bij de complimenten die ze kregen, moest er toch een aparte toilet gebouwd worden voor de hoofdleraar.

( voor de onderwijzeressen hoefde dat niet zij zijn niet gekwalificeerd) en dat terwijl wij een jongens en meisjes toilet hebben.

Die toilet komt er dus niet…….. we hebben er wel verschrikkelijk om moeten lachen, want waarschijnlijk, poept hij thuis ook achter een bosje en spoelt zijn kont af met zand en een conservenblikje water. Ik hoop die inspecteur nog een keer te ontmoeten. Het onderwijs ligt op een hoog niveau en er wordt steeds meer les materiaal aangeschaft. Het niveau ligt ongeveer gelijk aan de internationale school en daar betaal je 25000. Dallasie per jaar voor = € 625.-. Dit is dan wel incl. eten en drinken.( Jammer dat mijn kleinkinderen Issa en Musta van Faxy, niet in de buurt wonen. Ik blijf deze kids ook volgen. Issa doet het goed, ondanks dat hij vorige maand opgezette klieren in zijn nek kreeg. We moeten er gewoon van uit gaan, dat de tumor er goed uitgehaald is. het is een lekker ondeugend jong en uit school is alleen zijn voetbal belangrijk.

Op school hebben we besloten, om de uniformen, niet meer te vergoeden. Reden… de ouders laten de kinderen thuis spelen in de schoolkleding en dan gaan ze nog geen jaar mee. En dan kun je wel denken waar praat je over € 2.- per jaar maar tenslotte mogen de kinderen gratis naar school en mogen ze zelf ook een beetje verantwoordelijkheid nemen.  Het geld van de schoolkleding  wordt nu besteed voor het grote schoolfeest. Vorig jaar heb ik dit feest ook meegemaakt en dan is er een discotheek, de hele dag spel en eten. Zelfs de kinderen die al van de primairie school af zijn, gaan dat feest dan niet op hun  eigen school vieren, maar in Sotokoi. Dat zorgde er voor dat het feest dit jaar € 100.- meer kostte. Verder krijgt de school aan de voorkant bij de veranda weer een nieuwe laag verf en ziet er alles weer spik en span uit.

Het terrein wat na de regentijd vol staat met opslag, wordt tegen betaling gerooid. Ik zelf vond dat het moest blijven staan, omdat dat ook zand tegen houdt, maar de kinderen verdwijnen in de bosjes en is Modou het overzicht kwijt. ( advies van goverment).

 Modou zou eigenlijk wat mij betreft meer mogen verdienen,want hij moet de (onderwijzeressen) en hun wat minder…… ook nog eens instrueren. Maar dat hebben ze zelf zo besloten, dus daar bemoei ik mij dan maar niet mee.

De laagste klas ( kinderen van 3 jaar is wel te groot) +/- 40 kinderen en dat vond de inspectie ook, maar Modou is er niet voor, om de betere kinderen naar groep 2 te sturen.

 

Bezoekers met pennen.

 

Er zijn nog 4 kinderen bijgekomen, deze fotos kunt u vinden op de lijst kinderen ( in het menu)

 

Wij hebben de middag gezellig afgesloten bij BOB met koffie en koek en met dank voor zijn hulp een fles wijn, oude kaas en Groninger worst aangeboden. Ook Wilma ( Fatoumata Bah) was er bij ( een spontaan en vrij  knuffel kind) en die roept dan bij het weg gaan

Bije, Bije Wilma…. Doei…..en dan mag ik hetzelfde terug roepen.

 

 vanaf links.. omar met op zijn arm Wilma/carmen/modou/ Wilma en bob

 

Ebraham

Ebraham was helaas niet mee naar de school. Ook op de luchthaven was hij er niet om mij op te halen. Hij had ernstig malaria en toen het bijna over was , heeft hij het nog eens gekregen. Ik heb hem iedere dag gebeld en toen ik maandags belde of hij die week al mee naar school kon, kreeg ik te horen dat hij onderweg was naar de luchthaven, want ging zijn vriendin in Zweden op zoeken. ( Hij had haar in oktober leren kennen. Zij was toen met haar ouders in Gambia) Zij had echter geen tijd om hem op te zoeken en is daardoor uitgenodigd naar haar familie. Toen ik vroeg hoe lang hij daar bleef , kreeg ik als antwoord…. Dat hij nooit meer terug kwam.

Wachten wij dus maar af….

 

           Welkom hotel. Dit spreekt voor zich

          

 

Cherno

Cherno helemaal blij met een tel van Wim ,waar hij ook op kan internetten en muziek kan downloaden.

 

Cherno is ook verliefd op een meisje en zij woont ergens in de rimboe bij haar opa en oma die niet meer voor haar kunnen zorgen. Haar moeder is overleden en met  haar vader heeft ze geen contact. Dit meisje heeft hij bij de familie in moeten kopen….!!!!! En dat is ??????  een kalf. Dit kalf blijft dan in het dorp en zorgt later voor inkomsten… ( want als het tussen hun niets zou worden, komt de vrouw weer terug in het dorp) Ook moet hij voor zijn a.s. vrouw, goedkeuring vragen aan de bewoners van het dorp en 3 stellen nieuwe kleding voor haar kopen en colanuts uitdelen. Na de goedkeuring ( wat heel wat haken en ogen had, maar dan ben ik nog een uur verder om dat allemaal te vertellen)

 

mag hij gaan sparen voor de bruiloft, die aan hun eisen moet voldoen.

Oké heeft hij dat allemaal voor elkaar.. “hij heeft Assepoester, weer naar de school gestuurd”. Krijgt hij te horen, dat hij niet met een schoolmeisje mag trouwen !!!!!! Zij is 18…… Het is ongelofelijk hoe zij hun eigen regels hebben en dat verschilt dan ook nog van geloof en “stam of dorp”. Oké met politie en burgemeester erbij, mag ze nu nog 2 jaar studeren en hun huwelijk uitstellen.

En wat gebeurt er dan >>>>>>>krijgt hij op de terugweg een auto ongeluk ( voorwiel eraf gelopen) en is met ernstige kneuzingen in zijn lichaam opgenomen in het ziekenhuis.

Het beroerde is als je een ongeluk krijgt buiten de tijd van de baas krijg je niets betaald. geen loon maar ook geen ziektekosten vergoeding. Voorlopig moet hij een maand thuis blijven. Ik heb in eerste instantie € 100.- betaald voor zijn medicijnen maar die zijn nu op. Kreeg gisteren bericht dat hij moest komen werken, omdat het bedrijf problemen had en kreeg dan € 30. P.mnd.en of ik dan even weer € 100.- over wilde maken voor de medicijnen…

Ik weet dat mensen met hun geloof elkaar altijd moeten helpen, want dat is hun geloof…….maar  wie doet dat nu ??????  Vraag Wilma maar…… het houdt toch nooit op ??? Terwijl hij weet dat hij mij niet meer om geld mag vragen, want ik heb hem genoeg geholpen en doet hij dat toch, dan delete ik hem uit mijn leven, zoals ik bij Bax heb gedaan. Kost mij best wel moeite en slaap er slecht van, maar het blijft anders als een boemerang terug komen.

Hij heeft vandaag zijn excuses aangeboden.

 

Bax is degene die op cape residence beheerder was.( zie eerdere berichten)

Bax zat nog steeds met zijn mooie “pech’ auto in zijn maag. Hij had geen geld om hem te verzekeren, dus kon hem dan ook niet verkopen. Oké en wat doe je dan... je betaald nog weer eens € 200.- voor de papieren en wat gebeurt er na 2 weken ?????? Kom ik bij zijn restaurantje, waar hij stage loopt en rijdt hij vol trots zijn “nieuwe auto” voor….. en dit terwijl hij de andere nog niet verkocht heeft…….. rararara…….. ( los laten en vergeet het maar)en deleten.

 

Bezoek aan Bakau.  Heb daar weer kleding van wim en mij gebracht voor Mansour en Maria die in Sunbeach hotel werken. Ze waren er weer hartstikke blij mee.

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie You auto Dakar rijbewijs

Marie You is een vriendin van Thea van Travelpoort en zij is verloskundige.

 

                Thea en marie

Marie werkt in diverse ziekenhuizen en geeft ook nog les in verloskunde. Daarnaast kan iedereen bij nacht en ontij terecht, die geen geld hebben voor de bevalling. Zij had zelf een bed van klei gebouwd waar ze de bevallingen op kon doen. Via Thea heeft zij veel hulp vanuit Nederland gekregen, ( Thea neemt vaak mensen mee en die haar daar dan weer kunnen sponsoren )

 

 

 

 

waardoor ze nu thuis in haar compound

een eigen klinieken heeft. Niettemin moet ze regelmatig met een gecompliceerde bevalling naar het grote ziekenhuis in Banjul, waarbij Thea dan ook in de nacht opgetrommeld werd voor vervoer.

Zij heeft nu ook een kleine apotheek en kan zo vrouwen helpen, die geen kinderen meer willen hebben. Dit doet ze in het geheim, door middel van een prikpil, waarbij Thea haar daarbij helpt om deze vrouwen op tijd in te seinen , om de prik te halen. Marie wordt hierdoor weer geconfronteerd met echtgenotes, die haar komen vragen of er iets mis met hun vrouw is, want als de man niet ieder jaar een kind maakt, wordt hij aangetast in zijn status en denken andere mannen dat hij het niet meer kan.

Via Amsterdam Dakar…. Heeft ze nu een “zieken’ auto in ontvangst mogen nemen. Het is een kordate vrouw en iedereen in de compound werkt… zo niet krijg je ook geen eten.

 

Ook vond zij dat iedereen auto kan rijden en stapte zonder rijbewijs in de auto en dat ging goed tot het einde van de straat , want daar moest ze links of rechts af, maar ze wist niets van de auto en ging rechtdoor in een muur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlands per tel.

Ik had boekjes meegebracht engels/nederlands…. Want iedereen wil  Nederlands leren. In deze boekjes stond een code, die je dan in kon loggen, zodat je ook de uitspraak goed kon horen. Ik had van Wim een tel. Waar je ook op kon internetten, dus voor iemand die zo’n tel bezat, zou dat een goede leerschool zijn. Helaas werkt het niet op de providers van Gambia.

 

 

Nederlandse kroeg “eddy”

Eddy was vroeger muzikant in de jaren 60 en heeft pas nog een optreden c.q. reunie gehad, door middel van een groot concert te geven in Belgie. Zij heetten de lonly boys. Hiervan heeft hij een dvd opname , die hij regelmatig in de kroeg draait. Deze dvd is echt een hebbe ding met geweldige muziek. Hij zou hem voor mij en Heidie kopiëren, maar had hem helaas niet klaar voordat ik vertrok.

Eddy zit naast het hotel Sun swing. Niet dat ik daar op zit te wachten, maar je zat daar wel  lekker uit de wind. Het was onvoorstelbaar hoeveel koude wind er avonds was. Gewoon te koud om buiten te zitten.

Hierdoor heb ik wel meer restaurantjes ontdekt waar je goed en veilig kunt eten o.a.

Art gallery ( restaurant aan de hoofdweg rechts voorbij de strip) van Senegal hier kun je niet alleen lekker eten , maar je zit ook tussen mooie artikelen die te koop zijn.

 

 

 

 

Op de strip op de hoek bij Senegambia Hotel is een nieuwe en  goede pizeria en een nigeriaans restaurantgekomen

 

Theo, Wilma, papa holland en Marja.

De lege stoel was van Carmen.

 

Ik moet er wel bij vertellen.. het was toen goed, maar dat weet je nooit voor de volgende keer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Masseur bakau

Bij toeval ben ik door Heidi en Erik bij deze masseur terecht gekomen. Erik was door zijn rug gegaan en na 2 behandelingen liep hij weer als een kievit. Ik zelf had door mijn dagelijkse trainingen al weer behoorlijk spierkracht opgebouwd, maar het bleef oppassen met het lopen. Dus het was voor mij het proberen waard. Na 8 behandelingen, kan ik nu nog steeds goed lopen en kan zelfs door mijn knieën buigen en weer omhoog komen. Er werd gewerkt met Ultrasound. Het apparaat zocht de pijn/probleem plaats op en je zag dan 100% totdat het op 0 kwam en dan automatisch af sloeg. Jammer dat ik het  niet eerder ontdekt heb, dan had ik zonder meer , meer kunnen genieten van alles. Mijn tijd werd daarvoor gevuld met trainen, slaap/waak ritme, en ademtraining en dan was ik helemaal kapot. Ik heb zo in ieder geval de laatste 2 weken, met Carmen nog een beetje vakantie kunnen houden. Ook Marion en Marcel uit Wijchen hebben mij toen bezocht. Zij hadden graag naar het schooltje gewild, maar die was gesloten in verband met de paasvakantie. Dit gingen ze later doen als ik al thuis was.

De masseur heeft een kleine ruimte in een Art galery kapsalon in Bakau. Ze zijn heel erg goed in het knippen en bewerken van Europees haar. Dus voor de volgende keer is dat mijn kapper of kapster. Er werd heel aparte spirituele of klassieke muziek gedraaid.

 

 

Faxy

 

Faxy werkt hard in zijn restaurant en doet het goed. Hij heeft nu alle licenties en vergunningen. En heeft een lening kunnen krijgen voor een eigen huis. Het is een nieuw huis met 3 sl. Kamers ,2 badkamers, toilet, keuken en grote L L-vormige woonkamer . en garage.Er is veel ruimte om het huis en daar bouwt hij nu 3 zit/sl/kamers met douche voor de verhuur. Totale prijs incl nieuwe bouw        € 50.000.-  Dit huis staat in een goede buurt

 

van senegambia , waar het veel drukker is met het toerisme. Hij probeert nu in deze omgeving een nieuw restaurantje te vinden en verkoopt dan Bakau.

Hij woont er nu met zijn kinderen, zijn neefje en een mevrouw die daar wast,poetst en kookt. Hij wil later nog wel een keer trouwen, want zou toch nog graag een dochter willen hebben. Zijn bruid hebben we al uitgezocht, maat Jeneba wil nog 2 jaar wachten en dat vindt hij goed.

Ik ben met Carmen naar het huis wezen kijken en heb de gordijnen opgemeten en samen gekocht. We hadden echter maar de helft en toen mocht ik afrekenen althans voorschieten. Hij zou mij dat de volgende dag terug betalen…. Niet dus…. Ik heb hem zonder pardon  terug gestuurd, want ook hij weet de regels.”Ik heb je genoeg op dreef geholpen en als je mij om geld of goederen vraagt wordt je gedelete  uit mijn leven”

 

Ik ben nog naar de inwijding van het huis geweest. Mannen lezen naar de inwijding uren uit de koran en de vrouwen koken dan voor de familie. Omdat ik van koken houdt, vond ik dat heel erg leuk om mee te doen en te proeven van allemaal onbekende kruiden en gerechten. Het was echt genieten met die lachende vrouwen. Moest ik in eens met faxy mee…. Niemand snapte er iets van( althans de vrouwen niet) Het voelde voor mij.. of ik daar een “stoorzender” was. Vind ik ook goed, tenslotte hoor ik daar ook niet thuis.

 

 

 

 

De volgende dag, kwam Faxy  met ”hoed” het geld brengen en hebben we met zijn allen gegeten. Carmen, papa holland,Theo , Maja en de poolboy. Het grappige was dat Wim mij een foto stuurde vanuit Oostenrijk en ja hoor “met dezelfde hoed”

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groenten tuin

Tijdens het wandelen langs de zee, kom je allerlei gespuis tegen. Zo ook de buurman naast het hotel, die vertelde dat er een hele grote groentetuin  achter de bomen lag. Vind ik wel interessant  omdat ik vroeger ook altijd mijn eigen biologische groente teelde, maar riskeerde het niet om met hem alleen mee te lopen. Ik zag teveel van die Cannabis oogjes.

 

Dit is Passy die hier met nog iemand permanent woont

 

Samen met Carmen heb ik de tuinen bekeken. Je ziet daar de mensen werken en koken c.q. leven onder erbarmelijke omstandigheden ( en dat zo dicht bij de luxe van een hotel). De waterputten lopen vol als het vloed is. Dus via de grond en dan zou het zo gefilterd zijn dat het niet meer zout is en daar worden de groenten mee bewaterd.

 

 

 

 

                

 

          

 

Er stonden ook nog paarden, waarvan een ziek paard. Ik zei, dan kun je beter het paard laten slachten, dan heb je tenminste nog vlees, ( zover dat er nog aan zit), maar nee…. Er was al diverse keren een dierenarts bij geweest en hij zou zonder meer opknappen. En dat is Gambia … een koe, geit of paard ziek, krijgt wel medicijnen, want die moeten geld opbrengen en voor een kind is er geen geld .. kost geld.

Op het einde van het tuinbezoek, kwamen we uit bij een cannabis kroeg. we hebben de uitnodiging maar overgeslagen.

 

 

 

 

De laatste dag nog heerlijk van de zon genoten en afscheid van iedereen genomen. Aida ( kleinkind van Monoes) kwam mij ook nog even gedag zeggen en dat was het afscheid van Gambia.

 

Hopelijk kan ik hier de hele zomer weer opteren en dank ik alle mensen die mij ondersteunt hebben in mijn trainings programma , zoals Bert en Marion, Erik en Heidi, Jan en Jeanne, papa holland , Theo Carmen en vele andere n.l vakantiegangers en natuurlijk SVEN en het personeel, want dat was fantastisch.

 

 

 

 

                Musta en Isa

 

         

Erik , Heidy en hun zoon en schoondochter

 

        

          Aida, kleindochter van Monous.      Papa Holland laat zich nog even lekker

                                                                        verwennen door Carmen.

            

Verder dank aan alle donateurs van het afgelopen jaar, die hun steentje weer bijgedragen hebben. Zie de lijst van de kinderen in het menu.

De mensen die afgelopen jaar geen donatie gedaan hebben, heb ik nu verwijderd en kunnen weer eventueel ingevuld worden na donatie. Tevens dank aan Tonny nagtegaal die dit nieuws voor mij, weer op de website gaat plaatsen.

 

 

<--Terug naar nieuws-->