Nieuws april 2010

(klik op de foto's voor vergroting)

 

Bij deze voorlopig het laatste nieuws van Gambia, want ik ben weer terug in Wijchen.

 

school

De school is nu voor  90 % klaar. De muren zijn nu rondom afgesmeerd en  als het goed is wordt deze nu door  Abraham geschilderd met een goede waterafstotende verf. Ook het stukadoren is gebeurd met sterke cement met daarin silky verwerkt. ( voor extra waterdichtheid) Dit was een tip die ik op het Gambia prikbord zag. Het is een veel voorkomend  probleem, door de lange periode van regen, slaat het vocht door de muren, waardoor je binnen schimmel op de muren krijgt, wat ongezond is + dat je ieder jaar weer moet schilderen. Ik heb dus een voorschot moeten nemen voor 2011 op mijn jaarlijkse fiscale aftrekbare donatie. De bankrekening staat nu op naam van de dorpschef en de akela en zij hebben nu de beschikking over het geld om de leraren uit te betalen en het onderhoud voor de school tot september. Ook de leraren zijn er van op de hoogte, dat het  geld er is voor hun.

Steeds als ik de school bezoek, neem ik spulletjes mee zolang de voorraad strekt. Dit keer een koffer met speelgoed. Dank aan de ouders en kids in Nederland, die dit afgestaan hebben, zodat de  “zwartjes’ er nog veel plezier aan kunnen beleven.

 

 

 

Het weer en gezondheid

Het is nu winter  en dat kun je zien aan de blaadjes die van de bomen vallen. Ook is er veel stof in de lucht. Het is nu al de 2e keer dat er een week nauwelijks zon is geweest. ( Je zult maar net op vakantie zijn) Er zijn veel mensen ziek, vooral hoofdpijn en misselijk ( zij denken dan meteen , dat ze malaria hebben, want met die angst leven ze constant). Ik had 1000 paracetamol bij me. Meestal houdt ik wel een paar doosjes over , die ik dan af geef als ik weg ga, dit was nu niet nodig, ze waren allemaal uitgedeeld voor dat ik weg ging.

Het is geen wonder dat er zoveel mensen met long problemen lopen en als je dan nog bekijkt, wat er allemaal aan vuil opgestookt wordt ( gewoon langs de weg) is dat wel begrijpelijk.

Intussen tijd, ben ik nog diverse keren op pad geweest om het een en ander uit te zoeken, voor Pauline en Wil. Zij wilden de operatie betalen van Fatou de vrouw van Kadir ( waiter van Sunbeach) , maar het bedrag wat genoemd was , was wel zo hoog dat ik dit even uit wilde zoeken. Zoals Kadir vertelde ging het om het verwijderen van de baarmoeder en dan is 600 euro wel heel erg veel, als ik dan bekijk wat de operatie van Daddy ( die heel gevaarlijk was) heeft gekost, €  250.- in een particuliere kliniek. Toen ik zei dat ik dan mee naar het ziekenhuis ging, schrok hij wel heel erg. Dus ik dacht het zal wel een smoes zijn om aan geld te komen.. Helaas gebeurt dit heel vaak… liegen , puur uit armoe. De waarheid was in deze echter anders. Wij zijn samen naar het ziekenhuis geweest en toen bleek , dat zij een ernstige ontsteking aan haar verstandskies had, die alle kwalen in haar lichaam veroorzaakte. Het 1e was dat aan de beurt, maar had daar veel medicijnen voor nodig. Dan werd de struma aangepakt en als laatste de baarmoeder, waarschijnlijk was die € 600,- niet genoeg. Het geld is in het ziekenhuis door mij betaald , namens wil en Pauline.

 Het is heel frappant voor ons te horen, dat je man dat allemaal niet weet. Maar volgens de baas van Kadir, praat je als vrouw daar  met je man niet over en zo wel, dan praat je daar als man, niet over naar andere mensen.

Je moet in Gambia echt niets krijgen…… zoals een hartinfarct. Voordat ze in de gaten hebben wat het is, moet er vervolgens een ziekenwagen vandaan komen, die vervolgens  met pech onder weg stil komt te staan en dan kun je als “lijk”verder in een taxi bus.

 

 

 

Honger

Op straat wordt je regelmatig aangeklampt, omdat het seizoen nu aflopende is en zij geen geld voor eten hebben. Het is moeilijk om dan steeds nee te verkopen, maar je kunt wel zien wie echt honger heeft. Dat begint dan vaak met de kloven in de lippen en ontstoken ogen en die mensen sla je dan echt niet over . Ook die doof, stomme man, die ik elke week geld gaf, heb ik blij kunnen maken met een zak met kleren en een grote fles shampoo, Het liefst had ik hem in bad gestopt en zijn haren geschoren. Ik wilde hem wat te drinken geven, maar dat wilde hij niet , want hij was zo blij met het gene wat hij nu van mij gekregen had, dat hij stond te dansen op straat. ( achteraf was ik er wel blij mee, dat hij dat niet wilde, want hij stonk echt als een otter)

 

Abraham

Heeft mij naar 6 weken gebeld om te vragen of ik hem kon vergeven. ( ik had wel van de taxi chauffeurs gehoord, dat hij zich er niet fijn bij voelde met het gene wat hij geflikt had, maar ik zelf voelde mij er ook niet fijn bij) Ik heb hem die kans gegeven en gezegd, dat ik hem kan vergeven, maar nooit vergeten. Dat hij voor mij niet meer  mijn zoon is en dat hij mij nooit meer Mom hoeft te noemen. Daarvoor had hij mij te diep gekwetst., wat genoeg over hem zelf zegt. Verder heeft hij geen excuses aangeboden of dank je wel gezegd, hij ging meteen in de aanval om alles zoals gewoonlijk weer om te draaien. Ik heb gezegd dat hij daar mee moest stoppen, In deze win jij niet, hier zijn teveel mensen getuigen van geweest. Maar hij wilde zijn leugens met de hand op de Koran afzweren, dat hij de waarheid vertelde. Ik heb hem toen weggestuurd, dat hij daar eerst goed over na moet denken. Ik ben wel geen Islam gelovige, maar ik weet wel dat je nu helemaal verkeerd bezig bent. Hij is er niet meer op terug gekomen.

 

Paasvakantie

De laatste week van mij in Gambia ,was het paasvakantie. Ik heb daar dan ook echt gebruik van gemaakt om er even van te genieten. Er was veel toerisme en mijn Gambia vrienden uit Holland waren er ook. Lilly en Bonne helpen ook daar de nodige mensen, maar houden ook van luxe en culi uit eten en dansen en dat is dan wel zo gezellig als je dit dan niet in je eentje hoeft te doen.

 

Vervelen ???

Mensen vragen heel vaak aan mij hoe ik mijn dag door breng en mij daar niet verveel. Als ik je vertel dat ik nooit naar Tv kijk ( engels met Arabische ondertiteling en veel storing)en  dat er geen krant is ( ik lees het nieuws via internet)behalve eten koken, wordt alles voor je gedaan incl de vaat en de was. Dat ik heel graag een goed boek lees en dat het mij vorig jaar niet gelukt is om een boek uit te lezen en dit jaar net mijn 2e boek niet uit had, zegt dat genoeg.

 

Diverse keren, heb ik uitleg gegeven van verschillende technieken van massage. O.a. white time healing.  Gambiaanse mensen zijn best wel spiritueel en werken onbewust veel met energie. Ik heb hun uitgelegd hoe ze daar een betere kwaliteit aan kunnen geven. O.a door handoplegging( energie overbrengen) door uitleg te geven over de chakra’s en hoe je iemand in balans kunt brengen. Toevoegingen gegeven aan de ayuverdische massage en ademtechnieken getraind.

 

 Als verrassing de kokos scrub massage aan hun geleerd.  Dit was wel  lachen, want het ruikt niet alleen lekker  fris en je krijgt er een heerlijke zachte huid van, je kunt het ook eten. Als laatste werd ik zelf behandeld, om de druk van hun handen te testen, waarbij een masseur een liedje voor mij song, wat hij ter plekke in elkaar fantaseerde . Ik kon niet alles verstaan, maar hij had in ieder geval een mooie stem en iedereen lag in een deuk. De massage spullen van mij , waren hier ook weer op een goede plaats.

 

Dit is de kapster van sunbeach , die heel graag wilde leren , hoe je Europees haar moet behandelen. Helaas ontbrak het aan modellen. Ook voor haar heb ik alle kappersspullen daar gelaten en wellicht dat dit een volgende keer wel gaat lukken.

 

 

Afscheid

In de laatste week veel spullen ingepakt voor opslag en afgegeven, zoals de printer en de Q cell stick ( internet). Deze worden nu gebruikt door  Cherno de (computer boy, waiter van Sunbeach). Het is beter dat ze gebruikt worden door iemand die er mee om kan gaan, als dat ze opgeslagen worden. Ik moest in oktober toen ik Gambia aan kwam alles opnieuw aanschaffen. De printer kopieerder zou natuurlijk heel goed op school gebruikt kunnen worden. Helaas hebben ze daar geen stroom.

De auto is in gebruik door Bax ( de beheerder van Cape point residence). Ook deze moet minimaal 1 keer in de week gebruikt worden, anders heb je naar een half jaar grote problemen .

Komt Abraham de laatste ochtend binnen , om mij te vertellen dat ik niet de goede papieren van de verzekering en de belasting bij de auto had. Terwijl ik daar gedeeltelijk ontheffing voor gekregen had, ivm de school. Hier wordt onderweg veel op gecontroleerd en als dat niet in orde is wordt je auto in beslag genomen en kun je hem ophalen, met de goede papieren en een fixe bekeuring. Wordt je weer even voor het blok gezet, want ik had geen tijd meer om dit zelf te doen. Abraham is dat voor mij naar gaan checken met 120 euro op zak. Toen hij weg was, hoorde ik dat hij in het dorp verteld had, dat hij mijn auto mocht gebruiken en dan heb je inderdaad die papieren wel nodig omdat zijn liciens  op naam staan van gids en taxi chauffeur.  Een uur voordat ik vertrok kwam hij met de sleutel  en de papieren terug. Hij was heel verbaasd, dat ik de sleutel terug vroeg, want hij dacht dat hij de auto mocht gebruiken, terwijl daar met geen enkel woord over gerept was en ik had alles met Bax geregeld. Hij vertelde toen dat hij ook naar de luchthaven moest om mensen op te halen. Kwam ik onderweg zijn auto tegen , met een andere chauffeur en inderdaad stond hij op de airport te wachten ( met….. een huurauto) Hoezo manipuleren ??????

 

 

Thuis

Gelukkig hebben wij het geluk gehad , dat dit niet een week later gepland stond, want dan had ik ook met die Vulkaan stofwolk te maken gehad.  Ik las net op het Gambia prikbord, dat de 1e mensen vanuit Gambia de 18e konden vertrekken en ruim 36 uur onderweg zijn geweest , via  2 tussenlandingen en vanaf Barcelona met de bus. In die tijd heb ik weer lekker bij kunnen kletsen met mijn vrienden en family en genieten van Wim , Jorrit ,de hondjes en de kleine dingen in en rond het huis.

Vanavond gaan we met de kids en kleinkinderen BBQ en hopelijk komen er voor iedereen heel veel van die mooie zomerdagen, om lekker van te genieten.

En dit is wat ik jullie toe wens . EEN MOOIE ZOMER EN LEKKER GENIETEN, want de winter  heeft  hier  voor iedereen te lang geduurd.

 

Met dank voor jullie steun

Liefs wilma en tot het volgende school seizoen

28-april 2010.

 

 

<--Terug naar nieuws-->