Nieuws April 2008.

 

Tijdens mijn weekje vakantie, heb ik iedere ochtend op het schooltje meegedraaid, om zoveel mogelijk aansturing te geven en het uitleggen van diverse spelletjes.

Het is onvoorstelbaar hoe snel die kleintjes vanaf 3 jaar alles zo snel oppikken, terwijl ze helemaal geen engels verstaan, want dat moeten ze nog leren.

Gambia heeft 7 verschillende talen ,waarvan er 4 op de school gesproken worden.(zij krijgen daar verder geen onderwijs in en leren het ook niet om te schrijven) en toch begrijpen ze elkaar, zelfs mij met hand en voet werk.

Ik ben begonnen met de houten puzzels om eerst dit op papier af te tekenen, daarna  mochten ze het inkleuren, vervolgens uit knippen. Er waren kinderen bij die nog nooit een potloodje vast gehouden hadden en dat zij zelfs aan het eind van de week de letter,  A de B en de N konden schrijven om het woord BANANA  onder de banaantekening te schrijven.

 

De toiletten waren nog steeds niet in gebruik.

Het ging nog steeds op hun oude manier, buiten in de natuur, door de knieŽn en alles uit het hok.

Aansluitend heb ik een demonstratie plassen gegeven, met een van de oudste meisjes. Onder een hoop gegiechel deed zij ook spontaan haar plas en werd mijn assistent, om dit ook aan de andere kinderen uit te leggen en hoe de toilet schoon te maken en door te spoelen.

 

Ook de oudste kinderen werden overal in betrokken om de kleintjes mee te helpen, o.a. dat papiertjes en afval in de prullenbak hoort en niet op de grond. Het is dan heel leuk te zien wat ze dan van je over nemen. Als een kind iets goed had gedaan kreeg hij of zij, van mij een aai over de bol en stak ik de duim op en zei okť. Het is echt lachen als je dat dan een kind van 7 bij een kind van 3 ziet doen.

Met dank aan alle gekregen tandpasta,en tandenborstels,  ben ik niet meer aan de poetsdemonstratie toegekomen.

Ebraham,heeft de uitleg poetsinstructie op de muur laten schilderen en aan de kinderen geleerd,heeft mij hiervan fotoís opgestuurd maar zijn helaas verloren gegaan.

<--Terug naar nieuws-->